A tested érzésre és látványra is átalakul majd a szülést követően...

A baba születésével a dolgok gyors változásnak indulnak. Új családtag érkezik hozzátok, egy (vagy több) csecsemő, akit szeretni és gondozni kell. Egyszerre éled meg, hogy mindez zavarba ejtően csodálatos, ugyanakkor félelmetes is. Mindezek tetejébe jön az, hogy nem csak a kisbabáddal kell foglalkoznod - aki még a fejét sem tudja magától megtartani, hanem saját magadról is gondoskodnod kell.
 
A szülővé válás során bekövetkező változások belső és külső, fizikai és szellemi változások. A tested nem fog ugyanúgy kinézni és érzetre sem lesz ugyanaz, mint a teherbeesés előtt, de ez  mind rendben van. Lehet, hogy a vaginád megváltozik, ami teljesen természetes része egy gyermek világra hozatalának. Még az is lehet, hogy lesz néhány új striád, amelyek felé szeretettel és elfogadással kell fordulnod, úgy mint az esetleg megereszkedő melleid felé. Ismerd meg részletesebben, miként változnak meg az intim testrészek a szülés következtében, hogy kiderüljön, mire számíthatsz várandósság után.

Szóval, mi történik a vaginával a szülés után?

Természetes, hogy az intim testrészeid, különösen a hüvelyed átalakul a szülést követően. Ugyanis ahhoz, hogy a csecsemő a méhnyakon és a vaginán (azaz a szülőcsatornán) áthaladhasson a hüvely kijáratának is ki kell tágulnia. A hüvelyfal szélesedik és megnyílik, majdnem úgy, mint ahogy egy esernyő. Előfordul, hogy a hüvelynyílás és a végbélnyílás közötti gátrész (más nevén perinieum) elszakadhat, vagy akár a szülészorvos vágja át, hogy a csecsemő gond nélkül világra jöhessen, amit gátmetszésnek (epiziotómia) hívjak. A gátmetszés gondolata elég félelmetes, de ne feledd, hogy ez csak az anyuka engedélyével történhet meg fájdalomcsillapítás (helyi érzéstelenítés) mellett, majd a vágás után pár öltéssel azonnal visszaállítják a gátrészt. [1]empty
 
 
Tízből kilenc első gyermekes kismama, aki hüvelyi úton hozta világra a babáját keresztül esik a gátszakadás vagy a gátmetszés eljárásán [2] , tehát ez egy rendkívül gyakori esemény, amelyet a szülés során a nők többsége megtapasztal. Noha a szakadás, vágás és horzsolás gondolata ijesztően hangzik, megnyugtatásképp érdemes olyanokkal beszélgetni, akik már átestek rajta. Ugyancsak megoldás a várandósgondozás alkalmával az orvossal konzultálni a gátmetszés folyamatáról, és hogy miként lehet belőle felépülni.


A vagina kitágulhat 

Miután egy csecsemő áthaladt rajta, a hüvely tágabbnak tűnhet, mint korábban. Már nem olyan ruganyos, inkább lágyabbnak és sokkal “nyitottabbnak” érződik. [3] Zúzódások és duzzanatok is előfordulhatnak rajta, de ezek a szülést követő pár napban enyhülnek, mialatt a kismamát leginkább az anyai teendők kötik le.
 
A hüvely valószínűleg soha nem lesz pontosan ugyanolyan, mint korábban, ez természetes és nem olyasmi, amin aggódni kellene. Medencefenék erősítő gyakorlatokkal a vagina körüli izmok pillanatok alatt feszesíthetők. Az erősítést rövid sorozatokban, könnyedén lehet gyakorolni más tevékenységek végzése közben. Például amikor sorban állsz, tévézel a gyerek alvásideje alatt, de akár vezetés közben, tömegközlekedésen utazva két ügyintézés között. Sőt a gyakorlást már a várandósság ideje alatt is elkezdheted. A medencefenék erősítés nagyszerű módszer a vizeletcsepegés előfordulásának visszaszorítására is, ami szintén sokakat érint szülés után.


A vagina szárazabbnak tűnik 

A baba világrahozatala után a szervezetben alacsonyabb szintre kerül az ösztrogén hormon a terhesség ideje alatti szinthez képest. Ezáltal jelentkezhet a szokásosnál fokozottabb vaginaszárazság. Függhet attól is, hogy milyen etetés mellett döntünk, a szoptatás során ugyanis az ösztrogénszint szintén csökkenhet.
 
A szárazság különösen a szexuális együttlét újrakezdése esetén tud kellemetlen lenni, ezért egy kíméletes síkosító szuper segédeszköz lehet a komfortérzet megteremtéséhez. Természetes az is, ha nem ez az első dolog, ami rögtön eszedbe jut a szülés után, az alacsonyabb libidó teljesen normálisnak számít ilyenkor. [4] 
 
Az, hogy átbeszéled a partnereddel az intim együttlét részleteit, hogy milyen módon érzed magad a legkomfortosabban, és hogy mikor érzed az egészet elérkezettnek, mind-mind megkönnyíti majd az újbóli egymásra találást. Ha a hüvelyszárazság továbbra is akadályozza a boldogulásodat vagy fájdalmat tapasztalsz, akkor kérj tanácsot az orvosodtól.


A vulva néha fájhat 

A vulva (a vagina látható része) sok mindenen átesik szülés közben különösen, ha gátrész-helyreállító öltésekre volt szükség szakadás vagy gátmetszés következtében. Nagy valószínűség szerint mindezt fájdalmas időszak követi, de 6-12 hét alatt ez enyhül. Addig pedig a fájdalomcsillapító szedése segíthet, de erről mindenképp egyeztess a védőnővel, bábával vagy az orvossal, mert az anyatejes táplálás esetében a babára is kihathat. Kitartás, a fájdalom minden nappal enyhül majd, hamar túl leszel rajta!   
 
A gyógyulás ideje alatt fokozottan fontos az intim területeket higiéniája főleg amíg a gyermekágyi folyás is tart. Javasolt az intim betéteket gyakran cserélni, betétcsere előtt mindig kezet mosni és rendszeresen fürdeni vagy zuhanyozni. Egy kis idő elteltével mindez a mindennapok rutinja lesz.
 
Újdonsült anyukaként az öngondoskodás is nagyon fontos. Főként azt kell észben tartani, hogy nem csak a fizikai, de a lelki egészséged is odafigyelést igényel. Kérj bátran segítséget a partneredtől vagy a családtagjaidtól, hogy egy kis időt magaddal is tölthess, még akár akkor is ha az események épp felpörögnek! Kapcsolj be valami relaxáló zenét, gyújts meg néhány gyertyát és merülj el egy kád vízben (amennyiben már túl vagy az első 6 héten és az orvosod sem tiltja meg a kádban fürdést)!

Hogy fog kinézni a hasam szülés után?

Nem csak az intim területeken tapasztalsz majd változást a szülés után. Az egész test átformálódik a magzat fejlődését segítő belső működésből a külső gondozás fázisába. Felsorolunk pár teljesen természetes átalakulást, amelyek lehet ismerősek lesznek a tükörből:


A hasfal szülés után 

A hasfalad, amely akkorára tágult, hogy a baba kényelmesen növekedhessen benne, valószínűleg a szülés után egy kicsit lógósabb, mint várandósság előtt volt. De csak azért, mert az izmok és a bőr is megnyúltak.
 
Lehet, hogy érzel egyfajta külső nyomást, hogy visszakapd a várandósság előtti formádat, miközben teljesen normális, ha nincs lapos, kockás hasad. Nemrég ugyanis azzal voltál elfoglalva, hogy életet adj egy egészséges csecsemőnek, akiről most gondoskodnod is kell, ami önmagában is hatalmas feladat. Válaszd a tápláló ételeket, és próbálj időt szakítani könnyű testmozgásra, amikor már elég erősnek érzed magad hozzá. A pocak pedig majd szép lassan visszalaposodik, miközben te egyre fittebbnek érzed magad. Ez nem verseny, semmi értelme magadat más kismamákhoz vagy Instagram-os fitness influenszerekhez méregetni. Haladj a magad tempójában, a kitartó munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.


Striák a terhesség után 

A striák akkor jelennek meg, amikor a bőr megnyúlik és a középső rétege helyenként megreped. A bőrtípusodtól függően lehetnek rózsaszín, vörös, barna, fekete, ezüst vagy akár lila színűek és főleg a hason, a comb felső részén és a melleken fordulhatnak elő. Tízből nyolc várandós nőnél jelennek meg striák [5], tehát nem vagy egyedül vele. Az idő múlásával fokozatosan elhalványulhatnak és egyre kevésbé lehet majd őket észrevenni. Gondolj úgy a striákra, mint annak jelére, hogy mennyire erős és értékes vagy.

A tested annyi mindenre képes - változik, növekszik, gyógyul, hogy általa egy új élet születhessen. Meglehet, hogy másképp néz ki a szülés után, ami ugyan furcsa érzés, de teljesen természetes. Légy büszke arra, amit véghezvitt, gondoskodj róla azzal, hogy időt szánsz magadra és nem hanyagolod el az egészségedet és a jóllétedet. Higgy benne, hogy menni fog még akkor is, amikor a gyönyörű csemetéd torkaszakadtából üvölt. Ha pedig kezdenek kicsúszni a kezeid közül a dolgok, akkor a partnered, a barátaid és a család ott vannak, hogy segítsenek az utadon.
 
Ha szeretnél többet tudni arról, hogy mi történik a szülés után, figyelmedbe ajánljuk a gyermekágyi folyásról vagy a szülés utáni első menstruációról szóló írásunkat.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő orvosi információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezhetik. Kérjük, részletes útmutatásért és az egészségi állapotod felméréséért fordulj kezelőorvosodhoz![References]

[1]  https://www.nct.org.uk/labour-birth/you-after-birth/episiotomy-during-childbirth

[2]  https://www.rcog.org.uk/en/patients/tears/tears-childbirth/

[3]  https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/vagina-changes-after-childbirth/

[4]  https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/

[5]  https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/stretch-marks-pregnant/