Újdonsült anyuka egy padon ülve puszilgatja kisbabáját. A baba cuki rózsaszínű ruhácskát visel. Az anyukán farmer és fehér póló van.

A szülés utáni folyás hazáig elkísér, nem marad a kórházban…

Amikor új életet hozol a világra, számodra is egy teljesen új élet kezdődik. 9 hónapig testileg és érzelmileg is hatalmas változáson esel át, hogy felkészülj erre az új élethelyzetre, és gondoskodni tudj kisbabádról. Ám mindez nem ér véget a szüléssel.

Tested továbbra is csupa változás. Ám ezúttal nem a terhességhez, hanem a szülés utáni állapothoz adaptálódik. Ennek egyik jele, hogy felépülés közben igyekszik megszabadulni a felesleges vértől és azoktól a szövetektől, amelyek kisbabád (vagy kisbabáid) fejlődését szolgálták a méhen belül. Olvass tovább, és minden fontos dolgot megtudsz a szülés utáni folyásról.

A szülés utáni folyás, más néven lochia

A szülés nemcsak a női nemi szervekre, hanem az egész testedre nagy terhet ró, így nem csoda, hogy szükséged van a felépülésre. Ennek része a tisztulási folyamat, amikor a méhnyálkahártya, amelyre oly nagy szükség volt a terhesség során, a hüvelyi folyással távozik a szervezetből. Ezt a gyermekágyi vérzést nevezik orvosi szóval lochiának. Kicsit emlékeztet a menzeszre, ezért sok szempontból nem lesz ismeretlen számodra. A folyás akár 6 hétig is eltarthat.

A havivérzéshez hasonlóan a kiürülő folyadék ilyenkor sem csupán vérből áll. A lochia vér, nyálkahártya, a sebgyógyulásban részt vevő fehérvérsejtek, placentamaradványok és méhnyálkahártya-darabkák keveréke. Állaga idővel megváltozik. Eleinte olyan, mint a vér, majd néhány hét múlva nyálkássá válik.

Hüvelyi szülés utáni folyás

Közvetlenül a szülés után a lochia főként vérzés formájában jelentkezik, és olyan szaga van, mint a tipikus menstruációs vérnek. Előfordul, hogy akkora alvadt vérdarabok vannak benne, mint egy szilva, vagy még nagyobbak is.

Szülés után 4-7 nappal a vérzés színe világosabbra vagy sötétebbre fordulhat, az alvadékok pedig kisebbé válnak, vagy akár teljesen eltűnnek.

Az első hét után a folyás színe egyre világosabbá vagy sárgábbá válik. A kiürülő folyadék mennyisége fokozatosan csökken, és a folyás 3-6 hét alatt elmúlik.

Császármetszés utáni folyás

Császármetszés után a gyermekágyi vérzés gyengébb szokott lenni. Ennek az az oka, hogy császármetszéskor a méhet kézzel áttörlik, hogy eltávolítsák a méhlepényt, az alvadt vérdarabokat és membránokat, amelyek hüvelyi szülés után a gyermekágyi vérzéssel ürülnének ki. [1]

Noha császármetszés után jellemzően nem olyan erős a vérzés, néhány hétig számolnod kell egy kis folyással. A kiürülő folyadék először piros színű, majd fokozatosan barna, végül sárga színre vált, vagy teljesen áttetsző lesz. Jó hír, hogy a szülés utáni néhány héten belül a folyás megszűnik, és a rendes menstruációs ciklusod újból visszatér.

Mi a teendő a szülés utáni folyással?

A gyermekágyi vérzés egy elkerülhetetlen, természetes folyamat, ennek ellenére nem sok szó esik róla. Szülés után az anyukát teljesen lefoglalja az épp megszületett csöppség, így kisebb gondja is nagyobb holmi folyásnál… Ám ha kapunk egy kis támogatást a környezetünktől, hogy legyen időnk magunkkal is foglalkozni, no meg kéznél vannak a megfelelő termékek, akkor a szülés utáni folyás sem fog gondot okozni.

A legfontosabb, hogy rendszeresen cseréljük ki az egészségügyi betétet, hogy megelőzzük a fertőzéseket. Csak akkor használjunk tampont, ha egy egészségügyi szakember kijelenti, hogy ennek már nincs akadálya. Ha bizonytalan vagy, olvasd el jó tanácsainkat arról, mikor szabad újra tampont használni a szülés után.

A kórházban, közvetlenül a szülés után jó nagy betéteket szoktak adni, mert kezdetben a vérzés valósággal „átütő” lehet. Hazaérkezéskor az első napokban egy különösen jó nedvszívó képességű betétet tanácsos használnod, mint amilyen a mi Ultra Long egészségügyi betétünk. Van, aki egyszer használatos vagy mosható kismamabugyikat hord ilyenkor, mert ezek stabilabban tartják a betétet. Ez azért is jó ötlet, mert egyúttal a kedvenc fehérneműidet is megkímélheted attól, hogy pecsétesek legyenek.

Amikor a folyás már nem olyan vészes, használhatod a megszokott egészségügyi betétedet, például az Ultra Normal betétet. Néhány hét múlva már egy olyan vékony tisztasági betét, mint amilyen a Long Daily Fresh is elegendőnek bizonyulhat. 

Vizeletcsepegés (szülés utáni inkontinencia) vagy enyhe, pecsételő folyás esetén próbáld ki az Extra Long Daily Fresh nevű tisztasági betétünket, amely remekül felfogja a nedvességet, legyen szó vérről vagy pisicseppekről.

Mikor kell orvoshoz fordulni a szülés utáni folyással?

A gyermekágyi vérzés meghökkentően sokféle lefolyású lehet. Lehet, hogy nálad különösen furán zajlik le, de egy dolgot tudnod kell: a tested a saját ütemében gyógyul. Nem kell azon emésztened magad, hogy a folyásod nem olyan, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Mindazonáltal van néhány dolog, amire oda kell figyelned, mert ezek orvosi ellátást vagy tanácsot igényelnek.

Mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz, ha a vérzés olyan erős, hogy egy órán belül eláztatsz egy vastag betétet, vagy ha a szülés utáni intenzív vérzés még néhány nap múlva sem szelídül meg. Ha a folyás tele van véralvadékokkal, vagy az alvadékok ijesztően nagyok, az azt jelenti, hogy a méhednek nem könnyű visszatérni a régi méretéhez.

Az alábbi tünetekkel is érdemes orvoshoz fordulni:

  • ha felmerül a fertőzés gyanúja, például a folyás kellemetlen szagúvá válik,
  • ha lázad vagy hidegrázásod van,
  • ha a bőröd nyirkossá válik,
  • ha a gyermekágyi vérzés még a második héten is erős, a folyadék színe pedig továbbra is élénkpiros,
  • ha tompa fájdalmat érzel a hasad valamelyik vagy mindkét oldalán,
  • ha gyakran szédülsz, netán el is ájulsz,
  • ha szabálytalan vagy heves szívdobogást tapasztalsz.

Ami a szülés utáni folyást illeti, a legjobb, amit tehetsz, hogy türelmesen megvárod, míg lezajlik, és hagyod, hogy a tested a maga ütemében épüljön föl. Ebben az időszakban érthető módon minden percedet a kisbabáddal szeretnéd tölteni – de azért szánj egy kis időt magadra is, hogy testileg-lelkileg újjá tudjál születni. Remélhetőleg lesz olyan családtag körülötted, akire pár percre rábízhatod a kicsit! Ha pedig nem tudod, mit kezdj a folyással, ne feledd: nincs szükséged másra, csak egy jó nedvszívó betétre.

Ha érdekel, mi történik a testeddel a szülést követően, olvasd el írásainkat arról, hogyan változik meg a hüvely a szülés után, és mikor várható az első havivérzés a szülést követően.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő orvosi információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és tanácsért, kérjük fordulj kezelőorvosodhoz![Hivatkozás]

[1]  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6363334/