Tisztasági betét vetéléses vérzéssel

Egy vetélésről nagyon nehezen beszél az ember, de néha pont ez segít a történtek elfogadásában és a talpra állásban. Nézzük meg, hogy mi történik a testben vetélés után, és hogyan birkózhatsz meg az érzelmeiddel!

Akkor beszélünk vetélésről, amikor az embrió vagy magzat nem marad meg a méhben a várandósság első 23 hetében. [1] Ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnád: minden 4 terhességből 1 vetéléssel végződik. Tehát csak azért, mert nem beszélünk róla, nem mondhatjuk, hogy ritkaságszámba megy.   

Egy vetélésről nagyon nehéz beszélni, hiszen szomorúság és gyász társul hozzá. Ám egyre több nő csatlakozik olyan csoportokhoz, ahol hasonló helyzetben levő sorstársakkal beszélhetnek arról, min mentek keresztül. Ez sokat segít, mert a nők vigaszt meríthetnek abból, hogy nincsenek egyedül.

A vetélés egy folyamat. A tested hatalmas fizikai és érzelmi stressznek van kitéve vetélés közben és utána is. Most megnézzük, milyen hatással van egy ilyen esemény a menstruációdra, a jövőbeni terhességre és az érzelmeidre.

M it nevezünk vetéléssel járó vérzésnek és folyásnak?

A vetélés leggyakoribb tünete a terhesség alatt bekövetkező hüvelyi vérzés. A vérzés erőssége egyénileg változó lehet. Előfordulhat erős vérzés, amelyet vérrögök kísérnek, máskor csupán néhány pecsét vagy barnás folyás jelentkezik. Ez a vérzés akár két hétig is tarthat. A vetélés másik tünete az alhasi fájdalom. Ezt a méh izmainak összehúzódása okozza, amelyek célja az, hogy a terhességi szövetek vérrögök formájában kilökődjenek a hüvelyen keresztül. 

Ha várandósság közben vérezni kezdesz odalent, a vér mennyiségétől függetlenül mindenképpen keresd fel az orvosodat! Habár a terhesség közben jelentkező vérzés nem feltétlenül jelent vetélést (a terhesség korai szakaszában a beágyazódási vérzés teljesen normális), mindig az a legjobb, ha rögtön orvoshoz fordulsz.

Milyen lesz a vetélést követő első menstruáció?

Vetélés után felmerülhet benned a kérdés, hogyan fog reagálni a tested, és kell-e tartós következményekkel számolnod. Egy vetélés ritkán jár tartós testi változással, de mindenképpen időre lesz szükséged ahhoz, hogy életed visszazökkenjen a megszokott kerékvágásba.

Vetélés után körülbelül 4-6 hét múlva áll vissza a ciklusod. Ez persze nagy egyéni változatosságot mutat, és az sincs kizárva, hogy a regenerálódási folyamat hónapokon át fog tartani. [2]

Nap mint nap aggódva várod, hogy végre megjöjjön? Igyekezz ne folyton ezen agyalni. Inkább lazíts, és pihenj minél többet, hogy minél hamarabb rendbe jöjj!

Vetélés utáni terhesség

Van, aki a vetélés után megpróbál a lehető leghamarabb ismét teherbe esni, másoknak ennél több időre lehet szükségük. Egyesek arra jutnak, hogy talán le kéne mondaniuk a gyerekvállalási terveikről. Bárhogy hat rád a vetélés, fontos tudnod, hogy nincs jó vagy rossz reakció, hiszen mindannyian másképp kezeljük ezt a helyzetet. 

Ha ismét próbálkozni szeretnél, általában az a javaslat, hogy a fertőzések elkerülése miatt várd ki, amíg teljesen elmúlnak azok a panaszok, amelyek a vetéléssel jártak. [3] Azt is tanácsos megvárni, hogy visszatérjen a menstruációd, mert akkor jobban meg lehet állapítani a teherbe esés dátumát. 

Természetesen az orvosoddal is megbeszélheted, hogy mikor érdemes újból próbálkoznotok, de az a legfontosabb, hogy te úgy érezd, készen állsz rá.

Érzelmi felépülés vetélés után

A heves érzelmi reakciók sokszor a vetélés után jelentkeznek, máskor az idő múlása hozza őket felszínre. Mindenki másképp gyászol. A legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban: nem te vagy a hibás. A vetélés nem azt jelenti, hogy nem vagy elég erős, vagy valami baj van veled. 

Úgy érzed, képtelen vagy beszélni erről a témáról? Pedig ha megosztod valakivel a gondolataidat és érzéseidet, az gyógyír lehet a lelki sebeidre. Lehet, hogy első alkalommal még kényelmetlenül fogod érezni magad. Ám meg fogsz lepődni azon, hány nőnek kellett már talpra állnia vetélés után, és milyen sokan vannak, akik támaszt nyújthatnak neked!

Számos olyan jótékonysági szervezet és egyesület létezik, amelyek kifejezetten a vetélésen átesett nőknek segítenek. Ha jólesne néhány vigasztaló szó vagy tanács, jó tudni, hogy a barátaidon és a családodon kívül másokra is számíthatsz. 


A vetélésről beszélni roppant nehéz, de ha hallgatunk róla, azzal csak tovább erősítjük tabu mivoltát, és megvonjuk egymástól a segítségkérés lehetőségét. Ne feledd: nem vagy egyedül. Ha szeretnéd, nyugodtan öntsd ki a szíved valakinek.

Ha érdekel a terhesség témaköre, olvasd el a termékenységi kezelésről és a tudatos gyermektelenségről szóló cikkeket is!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/ 

[2]  https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/miscarriage#after-a-miscarriage

[3]  https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/worried-about-pregnancy-loss/trying-again/  

Továbbolvasok