Nő kardigánban és fehérneműben mutatja a császármetszés utáni heget a hasán.

Nicsak, ki van itt újra? A menzesz visszatért!

Szóval ez is elérkezik egyszer. Egy kisebb kihagyás után (mialatt a méhed kissé elfoglalt volt egy új élet kihordásával) a menstruáció bizony visszatér! De hogy mikor, és hogyan fog szülés után kinézni? Az alábbiakban megválaszolunk minden olyan kérdést, ami a terhesség utáni menstruációval kapcsolatban felmerülhet benned.

Mikor jön meg a menzeszem a szülés után?

Várhatjuk a terhesség utáni első menstruációt úgy is, mint egy találkozót egy rég nem látott baráttal...vagy átélhetjük ahhoz hasonlóan is, mint mikor váratlanul belefutunk egy bosszantó ismerősbe. Nos, akárhogyan is érzünk efelől, a menstruáció bizony visszatér életünkbe a maga idejében, amiről nem nagyon tudjuk megmondani, hogy pontosan mikor is van.
 
A cumisüveges etetés vagy a szoptatással kombinált üveges etetés a ciklust a szülés után 5-6 hétig, míg csak a szoptatás akár tovább is késleltetheti [1]. Szoptatás esetén ugyanis a tejtermelő hormonok alacsonyan tartják a progeszteron és az ösztrogén, azaz az ovulációért és a menstruációért is felelős hormonok szintjét.
 
Amikor már visszatért a menstruáció, akkor is eltarthat egy ideig, míg visszarendeződik szabályos ciklusba, főleg ha még szoptatunk. Járjuk körbe, hogy hogyan is alakul majd ez az első menzesz és mire lehet számítani.

Milyen lesz a terhesség utáni első menstruációm?

Miközben a tested, különösen az intim terület, lassan visszatér a régi kerékvágásba, a menstruációd meglehet, hogy új utakra téved és más lesz mint a terhesség előtt. Eleinte normális a rendszertelen menstruáció, az erősebb intenzitás és kis vérrögök megjelenése vérzésnél. Bármely PMS tüneted, például a hasi görcsök, is tűnhet szokatlanul másnak. Próbáld meg aggodalom nélkül átvészelni ezt az átalakulási fázist, a szervezeted épp próbálja újra felvenni természetes ritmusát.
 
Ne tévesszen meg a gyermekágyi folyás, más néven lochia, ami közvetlenül a szülés utáni időszakban tapasztalható és meglehetősen nagy vérzésekkel jár az első napokban. Ijesztőnek tűnik, de a méh gyógyulásának eredménye, teljesen természetes folyamat. További információért olvasd el cikkünket a gyermekágyi folyásról!

Szabad tampont használni szülés után?

Amikor már úgy tűnik, hogy a menstruáció felvett egy normális ritmust, visszatérhetsz a megszokott tamponhasználathoz. Fontos, hogy legalább hat hét teljen el a szüléstől számítva, mielőtt tampont vagy menstruációs kelyhet helyeznél fel, mivel addig fokozottan ki vagy téve fertőzés veszélyének [2]. A hat hét után esedékes szülész-nőgyógyászati kontroll vizsgálat során rá is kérdezhetsz az orvosodnál, hogy lehetséges-e a tamponhasználat a menstruáció visszatérésével.
 
Aki hüvelyi úton szül, annál megeshet, hogy a jövőben nagyobb méretű tamponra lesz szüksége. Ez azért fordul elő, mert a hüvelycsatorna néhány hónapig még lazább és nem biztos, hogy meg tudja tartani a tampont. Minden bizonnyal elsőre szokatlan érzés megtapasztalni a test ilyenfajta változását, de ez nagyon gyakori jelenség. Ilyenkor mindig jusson eszedbe, hogy milyen nagyszerű munkát végzett az a test a kisbaba növekedésének érdekében. Nincs mese, addig kell próbálgatni a különböző méretű és nedvszívó képességű tamponokat, míg rá nem lelsz a megfelelőre. Tartsd persze szem előtt azt is, hogy ideális esetben nagyjából négy óránként kell cserélni. 
 
Ha azt tapasztalod, hogy a legnagyobb nedvszívó képességű sem marad bent biztonságosan, akkor ki kell várnod, amíg a medencefenék izomzata megerősödik annyira, hogy újra képes legyen megtartani a tampont. Kérd meg az orvosodat, hogy javasoljon medencefenék erősítő gyakorlatokat annak érdekében, hogy a hüvelyi izomzat hamarabb formába kerüljön. Ezeket a feladatokat könnyedén be lehet iktatni és gyors eredményeket lehet elérni velük, de a legjobb hogy a kedvenc tévéműsort nézve vagy akár a boltban sorban állás közben is elvégezhetőek.
 
Az is lehetséges, hogy szükséged lesz némi extra védelemre egy ideig a szülés utáni tamponhasználat mellett. A balesetek megelőzése érdekében jól jön a bugyiba az egészségügyi betét vagy a tisztasági betét. Amíg nem találod meg melyik a legjobb nedvszívó képességű termék ami passzol a ciklusodhoz, kellemetlenségek előfordulhatnak, de ez is csak része a menstruáció ördögi körének.

Szülés után milyen hamar eshetek teherbe?

Akár már három héttel a szülés után is teherbe eshetsz. Igen, még úgy is, hogy el sem kezdődött a menzeszed! Ezért hacsak nem szeretnél újra áldott állapotba kerülni, fontos, hogy valamilyen fogamzásgátlót használj, ha újra beleveted magad a házaséletbe (csak rajtad múlik, hogy ez mikor történik meg, beszéld meg a partnereddel, ha már készen állsz). Hogy milyen fogamzásgátlót érdemes használnod, abban kérd ki egy orvos, nőgyógyász tanácsát még mielőtt elhagynád a kórházat. De kihasználhatod a szülés utáni kontroll alkalmát is, hogy megvitassátok melyik módszer tűnik számodra a legmegfelelőbbnek.
 
Ha mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg a gyermeked, vagy esetleg termékenységi kezelésre lesz szükséged a jövőben és bele is vágnál egy új baba projektbe, akkor lehet, hogy már a lezajlott szülés után kis idővel érdemes konzultálnod termékenységi szakemberrel, hogy elkezdődhessen a folyamat.
 
Ha szeretnél többet tudni arról, hogy mi történik a szülés után, figyelmedbe ajánljuk a gyermekágyi folyásról vagy a szülés után megváltozó hüvelyről szóló írásunkat.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő orvosi információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és tanácsért, kérjük fordulj kezelőorvosodhoz![References]

[1]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/

[2]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/how-soon-can-i-use-tampons-after-giving-birth/