Egy nő éppen, tusol, kezében Libresse intim mosakodógél és luffaszivacs.

Neked is volt már halszagú a hüvelyed? Vagy éreztél már enyhén rothadó, sőt, fémes szagokat odalent? Nem vagy egyedül! Nézzük meg, hogy mit jelentenek ezek a szagok!

Talán nehézen hihető, de minden hüvelynek más a szaga, és nem, egyik sem rózsa- vagy gyümölcsillatú! Ez így van rendjén.

A hüvely szagát a hüvely pH-értéke alakítja. Emlékszel, amikor kémiáórán a kémhatást vettétek? Nos, ugyanaz vonatkozik a hüvelyre! Ha a hüvely pH-értéke eltolódik a normál tartományból (vagyis savasabb vagy lúgosabb az optimális hüvelyi pH-értéknél), az hatással van a hüvely természetes baktériumflórájára, és néha bizony furcsa szagokat eredményez.

Ha egy kissé kellemetlen szagú a hüvelyed, ne aggódj! A hüvely egészséges kémhatása könnyedén visszaállítható. Előfordulhat, hogy csak megizzadt a hüvely környéke, de meglehet, hogy egész egyszerűen ez a természetes illatod. A hüvely nagyszerűen képes gondoskodni saját jó és rossz baktériumokból álló ökoszisztémájáról. Ezért nincs okod aggodalomra – kivéve, ha az orrfacsaró szag tartósan megmarad.

Most pedig vegyük sorra, hogy miről árulkodnak a leggyakoribb szagok, hogy felismerhesd őket, és megértsd, mitől vannak.

Vegyük sorra a gyakori hüvelyszagokat

Halszag

A hüvely kémhatásának megváltozása hüvelyi fertőzéshez vezethet, amit bakteriális vaginózisnak nevezünk. A bakteriális vaginózis egyik jele a halszagú, híg, szürkés folyás. [1] Ha ilyen halszagú folyást tapasztalsz, előfordulhat, hogy fertőzés áll a háttérben.

A hüvelyi fertőzés ijesztően hangzik, de nem kell megijedned, mert antibiotikumokkal könnyen kezelhető. Ha bakteriális vaginózisra gyanakszol, beszélj a nőgyógyászoddal, hogy felírhassa a megfelelő gyógyszert!

Fémszag

Te is éreztél már fémes, enyhén rezes szagot, amikor véletlenül megvágtad az ujjad? Pontosan ezzel a szaggal jellemezhető a hüvely, amikor menstruálsz. Általánosságban elmondható, hogy a vér vastartalma igen magas. Amikor menzesz alatt a méhnyálkahártya leválik, és vér formájában távozik, teljesen normális, hogy fémes szaga lesz a hüvelyednek. Ez viszont tényleg csak a menstruációra jellemző. Amint elmúlik a vérzés, a fémes szag is elillan.

Rothadt szag

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy elfelejtettünk valamit visszatenni a hűtőbe, és furcsa szagok kezdtek terjengeni a konyhában. Ha ilyen erős szag árad a hüvelyből, talán elfelejtettél tampont cserélni. Ha sokáig bent hagyod a tampont, az igencsak kellemetlen szagokhoz vezethet.

A tampon ugyanis magába szívja a vért és a hüvelyváladékot. Ezek pedig, ha nem tudnak kiürülni, ideális táptalajt jelentenek a szagokért felelős baktériumoknak. [2] Persze, tudjuk, hogy könnyű megfeledkezni egy felhelyezett tamponról, de azért tegyél valamit ez ellen! Állíts be emlékeztetőt a mobilodon, vagy mindig jegyezd fel, hogy mikor cseréltél utoljára!

Itt azt is meg kell jegyezni, hogy egy túl sokáig bent hagyott tampon veszélyes következményekkel is járhat, például toxikussokk-szindrómát okozhat. Szóval ha valamiért nem sikerül kihúznod a tampont, keresd fel a nőgyógyászodat, hogy eltávolítsa, amilyen gyorsan csak lehet! Nem kell szégyenkezned emiatt. Hidd el, hogy az orvosok és a nővérek ennél sokkal cifrább dolgokat is láttak már!

Vegyszerszag

Az is előfordulhat, hogy vegyszerszag – akár hipószag – árad a hüvelyből. Ijesztő lehet, ha tisztítószerszagot érzel odalent, azonban ezt csupán az ott maradt vizeletcseppek okozzák. Természetesen a vizelet nem magából a hüvelyből ürül ki, ám törlésnél előfordulhat, hogy vizelet kerül az intim zónára (a hüvelyre, a szeméremtestre vagy az intim terület V alakú részére).

A vizelet egyik természetes összetevője az ammónia – ez okozza az enyhén vegyszeres szagot. [3] Ha nem iszol elég vizet, vagyis dehidratált vagy, a vizelet ammóniatartalma megnő, és ezért erősebb a szaga. Szóval elő azzal a vizespohárral!

Hogyan szabadulhatsz meg a kellemetlen hüvelyszagtól?

Ha azt tapasztalod, hogy a hüvelyed szaga megváltozott, teljesen érthető, hogy a dolog megzavar, meginog az önbizalmad, zavarba jössz, esetleg feszélyezve érzed magad. Már csak azért is, mert a hüvellyel kapcsolatos dolgok nagyon személyesek, és ezekről nem szívesen beszél az ember lánya.

Mégis fontos, hogy szóba hozd valakinek: legyen az a legjobb barátnőd, a kedvenc családtagod vagy épp a nőgyógyászod. Ők segíthetnek abban, hogy újra önmagad legyél.

Végül ne feledd, hogy a hüvelynek szaga van. Mindig. A hüvely egyedi baktériumösszetétele egyedi szagot eredményez, és ez az egészséges hüvely jele. Inkább ne használj illatosított termékeket, és óvakodj a hüvely belsőleges tisztításától is, mert ezzel nemcsak a természetes hüvelyflórát zavarod meg, de még a szagon is ronthatsz! Ha felborítod a hüvely természetes baktériumössztételét, a hüvelyi pH-érték is kibillen az egyensúlyából, és ez a kellemetlen szagot okozó baktériumoknak fog kedvezni.

Jobb, ha hagyod, hogy a hüvelyed gondoskodjon saját magáról. Ezt pedig azzal érheted el, ha békén hagyod, rendszeresen cseréled a menstruáció során használt termékeket, és mindig tiszta, pamutból készült fehérneműt viselsz. Azzal is jót teszel, ha sok vizet iszol, és az edzések után, valamint a nap végén megmosakodsz (de odalent csak kívülről!). Ezt biztos nem lesz nehéz rendszeresíteni, hiszen kinek ne esne jól egy frissítő zuhany vagy egy kényeztető fürdő?


Szóval, ha legközelebb furcsa szagokat érzel odalent, nem kell zavarba jönnöd! Ezzel csak annyit akar jelezni neked a hüvelyed, hogy egészséges. A hüvely egészségéről bővebben az intim zóna ápolásáról és a személyes higiéniáról, menstruációról és jó közérzetről szóló írásainkban olvashatsz.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/bacterial-vaginosis   

[2]  https://patient.info/news-and-features/vaginal-odours-to-be-aware-of  

[3]  https://www.healthline.com/health/vagina-smells-like-ammonia

Továbbolvasok