Tiszta alsónemű felvétele

Normális dolog-e a hüvelyi folyás? Abszolút. A hüvelyi folyástól nem szabad megijedni. Mi több, hasznos.

A fehér folyás a szervezet öntisztító mechanizmusa. A folyadék a méhnyakból (a cervixből) választódik ki, mennyisége pedig a menstruációs ciklus során folyamatosan változik. A legtöbb nőnél közvetlenül a menstruáció előtt igen erős a hüvelyi folyás.

Nem vagy biztos benne, hogy normális a folyásod? Ha átlátszó, fehér vagy halványsárga színű, és nagyjából szagtalan, akkor semmi ok az aggodalomra. Ha szeretnéd, hogy a fehérneműd száraz maradjon, vagy utálod ezt a nedves érzést, használj tisztasági betétet. Ha azonban a folyás szaga erősebb lesz, mint egyébként, a színe pedig sötétebb sárgára vagy zöldre változik, illetve megnő a mennyisége, mindenképp menj orvoshoz! Lehet, hogy valamilyen fertőzést jelez.

Mivel a hüvelyi folyás minősége a ciklus során természetes módon változik, idővel te is megtanulod majd, mi nálad a normális. Így felismered, ha a folyásod valamiért rendellenes, és tenni is tudsz ellene. Ha aggaszt a dolog, beszélj róla a nőgyógyásszal vagy az iskolaorvossal.

A hüvely öntisztuló szerv, ezért nem szabad belül kimosni (más néven hüvelyöblítést végezni). Ez nagyon-nagyon rossz ötlet. A hüvelyöblítéssel felboríthatod a hüvely baktériumflórájának természetes egyensúlyát, aminek kellemetlen következményei lehetnek, pl. hüvelypenész vagy bakteriális vaginózis. Az illatosított szappanok, habfürdők és tusolózselék használata is okozhat rendellenes hüvelyi folyást. A hüvelyt nem szabad erősen illatosított termékekkel tisztítani! A tisztálkodáshoz és a fertőzések megelőzéséhez használj kímélő szappant és meleg vizet.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban