Zuhanyzó nőről piros háttér előtt mutatott fehér színű kép – Libresse

A női higiénia és az intim ápolás kapcsán az intim zóna azt a bőrfelületet jelenti, amelyik a köldöködtől lefelé, a szeméremszőrzeted vonalától a lábad közéig tart (a hüvely azonban már nem).

Az intim zóna bőre különleges ápolást igényel, mivel, az archoz hasonlóan, érzékeny terület, amelyet alaposan, mégis kíméletesen kell megtisztítani. Az izzadás, a szőrtelenítés és a hüvelyi folyás miatt ezt a területet kiemelten fontos tisztán tartani, és odafigyelni a higiéniájára.

Az intim zóna legnagyobb része a szeméremtest (orvosi szóval vulva), vagyis a nemi szerv külső része, amelyet két oldalról a belső részeit védő nagyajkak (labia majora) vesznek körbe, beljebb pedig a kisajkakat (labia minora), a csiklót (klitorisz) és a hüvelynyílást találod. A területen ezenkívül faggyúmirigyek és szeméremszőrzet is található. Itt könnyen felgyülemlik az izzadság és a hüvelyi folyás.

Az intim zónának belülről azonban természetesen nedvesnek kell lennie. Az általunk termelt hüvelyváladék természetes módon gondoskodik a terület nedvesen és tisztán tartásáról, valamint a megfelelő pH-értékről, amely védi a hasznos baktériumokat: rájuk mindenképpen szükség van az intim terület egészsége érdekében.

És bár természetes, hogy a terület nedves legyen, mégis nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen tisztálkodj, hogy megelőzd a kellemetlen szagok kialakulását és az ártalmas baktériumok elszaporodását. Az izzadás okozta nedvesség ráadásul kiütést, viszketést, illetve bakteriális vagy gombás fertőzést is okozhat. Az intim mosakodás tehát elkerülhetetlen.

Minden intim zóna más: eltérő a szeméremszőrzet mennyisége, a szeméremtest mérete és alakja, az izzadás mértéke, valamint a hüvelyi folyás bősége. Ami pedig a választott szőrtelenítési módot illeti (hogy valaki csinálja-e, vagy sem), a bőrirritáció kialakulásának esélye és típusa is más és más.

Életünk során sokféle tényezőtől függ az intim zóna állapota és egészsége. A rendszeres nemi élet, bizonyos fogamzásgátlók használata, a szülés és a menopauza egyaránt eredményezhet különböző típusú bőrirritációt, fertőzéseket vagy rendellenes hüvelyi folyást.

Idetartozik a hüvelypenész, egy gombás fertőzés, amely viszketést és fájdalmat okoz a szeméremajkaknál, valamint bőséges fehér színű vagy enyhe, vízszerű hüvelyi folyással jár. Kialakulása többféle okra vezethető vissza: okozhatja stressz, nem megfelelő étrend, valamint a túl sokáig használt egészségügyi betét vagy tampon is. Szintén gyakori fertőzés a bakteriális vaginózis, amelyre az enyhe, szürkés folyás, valamint a kellemetlen szag utal. Noha nem számít nemi úton terjedő fertőzésnek, mégis gyakran a szexuális tevékenység váltja ki.

Hogy megvédd az intim zónát a fertőzésektől, és tisztán tudd tartani, kövesd a napi intim ápolást segítő tippjeinket. Ne használj hagyományos illatosított szappant és tusfürdőt: inkább mosakodj naponta kétszer intim szappannal vagy mosakodógéllel. Valahányszor vécére mész, töröld tisztára magad intim törlőkendővel, például a Libresse intim törlőkendővel. Vágd le rövidre a szeméremszőrzetedet, vagy gyantáztasd le az egészet. Ezenkívül mindennap használj tisztasági betétet, például a Libresse Normal tisztasági betétetProSkin formulával, hogy frissnek és tisztának érezhesd magad.

Az is fontos, hogy egészséges, kiegyensúlyozott étrended legyen. Ha csökkented az élesztő és a cukor fogyasztását, valamint bőségesen iszol folyadékot (vizet), akkor amellett, hogy csökkented a hüvelypenész és más intim fertőzések kialakulásának esélyét, remekül is fogod érezni magad.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban