A tamponokról narancssárga háttér előtt mutatott fehér színű illusztráció – Libresse

Valószínűleg hallottál már a toxikus sokk szindróma (TSS) nevű betegségről,

amely halálos is lehet, ezért jobb, ha mindent megtudsz róla. A TSS egy ritka, azonban életveszélyes bakteriális fertőzés, amely, ha nem kezelik, súlyosan károsíthatja a bőrt és a belső szerveket. Noha TSS bárkinél előfordulhat (férfiak és gyermekek is megkaphatják), az esetek 50%-ában éppen menstruáló nők az áldozatai.

A toxikus sokk szindróma gyakran összefüggésbe hozható a tamponok, különösen a szuper nedvszívó képességű tamponok használatával [1], azonban a pesszáriumot használó vagy nemrég szült nőket is érinthet.

A jó hír az, hogy ha korán észreveszik és antibiotikumokkal kezelik, a toxikus sokk szindróma jó eséllyel gyógyítható. (Aki azonban egyszer megkapta, annál később kiújulhat.)

A biztonságod és az egészséged szempontjából nagyon fontos, hogy tudd, honnan ismerheted fel a toxikus sokk szindróma tüneteit, mivel az állapot nem mutatható ki egyetlen vizsgálattal. Árulkodó lehet a magas (38,9°C-ot meghaladó) láz, a fejfájás, a szédülés, valamint a napégésre emlékeztető kiütések az egész testfelületen. További tünet lehet még a hányás és/vagy a hasmenés, az izomfájdalom vagy -gyengeség, a szemben, a torokban vagy a hüvelyben kialakuló pirosság, valamint a zavarodottság [2].

Ha éppen menstruálsz, tampont használsz, és a felsoroltak közül több tünetet is észlelsz magadon, azonnal távolítsd el a tampont, és kérj orvosi segítséget! Ne feledd: ez az állapot tamponhasználat nélkül is kialakulhat, vagyis ha kezdesz rosszul lenni, minél előbb cselekedj!

Több elmélet is létezik azzal kapcsolatban, hogy mi az összefüggés a tamponhasználat és a TSS között. Ha ugyanis a tampon túl sokáig felhelyezve marad, ideális táptalajt képez a baktériumok elszaporodásához, a szuper nedvszívó képességű tamponok pedig felsérthetik a hüvely belsejét, és a seben át a baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe.

Bármi is okozza ezt az állapotot, mindenképpen vedd ki az utolsó tampont a menzesz végén, és cserélj tampont úszás után, mivel felszívhatja a vízben élő baktériumokat. A vérzésed erőssége szerinti legkisebb nedvszívó képességű tampont használj! Ha olyat választasz, amelyet nem tudsz kényelmesen felhelyezni, azzal felsértheted a hüvely belsejét.

Ha úgy gondolod, hogy kialakult nálad a toxikus sokk szindróma, azonnal hívj orvost/mentőt, hogy minél gyorsabban segítséget kaphass. Nem szabad azonban rettegésben élned – készülj fel, és tanuld meg, hogy mire kell odafigyelned.

Az egészségügyi felelősség kizárása

Az ebben a cikkben olvasható információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, és nem használható diagnosztikai, illetve terápiás célokra. Konkrét egészségügyi panaszoddal kapcsolatban kérd a háziorvosod segítségét!

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban