Éjjeliszekrény ébresztőórával és lámpával

Ha most használsz először tampont, bizonyára felmerül benned néhány kérdés. Például az, hogy mennyi ideig hagyhatod bent, vagy milyen gyakran kell cserélni. Hamarosan megkapod a választ!

Az, hogy mennyi ideig hagyhatod bent a tampont, azon múlik, hol tart épp a menstruációd, és milyen erős a vérzés. Ideális esetben 4 óránként kell tampont cserélni. Azokon a napokon viszont, amelyeken erősebb a vérzés, ennél gyakoribb cserére is szükség lehet, vagy olyan tampont kell használnod, amelyiknek jobb a nedvszívó képessége. Ha nem tudod, melyik tampont érdemes választanod, olvasd el ezt az útmutatót !

Mindegyik tamponra igaz, hogy maximum 8 órán át hagyhatod bent, ezért ennél mindenképpen korábban kerüljön sor a cserére. Valójában még azelőtt ki kell cserélned a tampont, mielőtt kihasználtad volna a teljes kapacitását, vagyis mielőtt átütne rajta a vér, és nyomot hagyna a fehérneműdön. Eleinte biztos tele leszel kétségekkel afelől, mikor jött el az a pont, amikor cserélni kell, de néhány alkalom után bele fogsz jönni!

Egyébként azért nem javasolt 8 óránál tovább használni egy tampont, mert azzal növeled a toxikussokk-szindróma (TSS) kockázatát. Ám ne hagyd, hogy a toxikus sokk gondolata elrettentsen a tamponhasználattól! Ez egy ritka jelenség, de persze jó, ha tudsz róla. Ha mindig a menstruációdnak megfelelő legalacsonyabb nedvszívó képességű tampont választod, és rendszeresen cseréled, a toxikussokk-szindróma kockázata elenyésző lesz.

Nagyon erős a vérzésem. Használhatok erős vérzéshez kialakított tampont?

Természetesen! Csak figyelj oda néhány dologra. A menstruációd a ciklus elején a legerősebb, tehát ilyenkor gyakrabban kell tampont cserélned. Ha kimondottan erős a vérzésed, és 4 óránál gyakrabban kell tampont váltanod, akkor válts erősebb nedvszívó képességű tamponra.

Éjszaka is használhatok tampont?

Igen, nyugodtan használj tampont éjszaka is! De fontos, hogy a biztonságos időtartam lejártakor (8 órán belül) el kell távolítanod. Közvetlenül alvás előtt helyezz be egy új tampont, és állítsd be az ébresztőórát legkésőbb 8 órával későbbre. Ha tovább szeretnél aludni, vagy nem akarsz ébresztőórára kelni, használj inkább éjszakai egészségügyi betétet. Esetleg próbáld ki a menstruációs bugyit, mert lehet, hogy abban még nagyobb biztonságban érzed magad.

3 dolog, amire oda kell figyelned, ha tampont használsz

Tampon
Első

Körülbelül 4 óránként cserélj.

Ébresztőóra
Második

Ne hagyd bent 8 óránál hosszabb ideig.

Bevetetlen ágy
Harmadik

Alvás előtt helyezz fel egy újat.

Edzés és úszás után tampont kell cserélni?

A tampon diszkrét és biztonságos védelmet nyújt, ha menstruáció alatt edzel. Intenzív vagy sokáig tart az edzés? Nem gond! Testre simuló sportruházatot viselsz? Senki sem fogja látni rajtad, hogy menstruálsz. Nem meglepő, hogy számos nő menzesz alatt is magabiztosan sportol.

Akár tampont, akár betétet használsz edzés közben, az intim zóna (a hüvely, a szeméremtest és az intim terület V alakú része) is megizzad. Ez ideális környezetet teremt a baktériumok számára, és növeli a fertőzések kockázatát, ezért jobb, ha edzés után tampont (vagy betétet) cserélsz. Legyen nálad kézfertőtlenítő arra az esetre, ha a menstruációs termékek cseréjekor nincs lehetőség kézmosásra!

A tampon különösen jó megoldás, ha a menstruáció ideje alatt úszni mész. A legjobb védelmet azzal éred el, ha közvetlenül úszás előtt új tampont helyezel be, és amint végeztél az úszással, le is cseréled. Hogy miért? Úszás közben a tampon valamennyi vizet magába szív, ezért veszít a hatékonyságából. A vízben található baktériumokat is begyűjtheti, tehát higiénikusabb, ha kicseréled. Ezt leszámítva felhőtlenül lubickolhatsz.

Mit tegyek, ha kényelmetlen a tampon?

Ha a behelyezést követően érzed a testedben a tampont, valószínűleg nem jó helyre került. Ennek általában az az oka, hogy nem toltad fel kellően. Ebben az esetben a zsinór segítségével húzd ki, és kezdd elölről az egészet egy új tamponnal.

Az első tamponfelhelyezés furcsa érzés lehet, de hidd el, hogy a saját tested megérintése természetes dolog. Ne félj tőle, és ne érezd kellemetlennek! Az első néhány alkalommal próbálkozz otthon, hogy el tudd magad engedni. Ha attól félsz, hogy „túltolod” a tampont, ne aggódj! A tampon a hüvelybe kerül, és a méhnyak (amely a hüvely és a méh között helyezkedik el) nem engedi, hogy túlságosan feltold. Segíthet, ha jobban megismered az intim zónád és a tested működését.

Ha szeretnél többet tudni erről a témáról, olvasd el a tampon behelyezéséről és a tamponhasználat egyéb szempontjaival foglalkozó cikkeket is.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok