Két anyuka boldogan nézegeti a babáról készült ultrahangos képet

Teherbe esni nem mindig egyszerű. Van, aki heteroszexuális kapcsolatban küzd azért, hogy gyereke legyen. Aztán ott vannak az azonos nemű párok, akik egészen más típusú nehézséggel néznek szembe, és van, aki egyedül vállalna gyereket. A jó hír az, hogy számos termékenységi kezelés áll rendelkezésre! Ha megismered a lehetőségeket, az csökkentheti a rád nehezedő nyomást, és remélhetőleg hamarosan te is szülővé válhatsz.

A gyerekvállalás sok ember közös álma, és rengetegen vannak, akiknek a gyerek jelenti a boldogságot. A gyereknevelés népszerű beszédtéma, ám arról jóval kevesebb szó esik, milyen nehézségekkel járhat a teherbe esés. Minden test különböző. Vannak nők, akiknek rövid és visszafogott a menstruációjuk, másoknak erős a vérzésük, és hosszú ideig tart. Ugyanez a helyzet a teherbe eséssel: egyesek rögtön megtermékenyülnek, mások évekig várnak a gyermekáldásra.

A policisztásovárium-szindróma (PCOS), a pajzsmirigyproblémák, a korai petefészek-elégtelenség (amikor a petefészek működése 40 éves kor előtt leáll) és az endometriózis gyakran megnehezíti a megtermékenyülést, és hátráltatja a teherbe esést. A műtétek utáni hegesedés, egy fibróma vagy egy kismedencei gyulladásos betegség is elzárhatja az utat a petesejt elől, amely így nem tud eljutni a méhbe. A férfiaknál is felléphetnek olyan problémák, mint a csökkent spermiumtermelés, rendellenes spermiumok vagy a sperma útját elzáró gátak. [1]

Ez mind nagyon frusztráló lehet, de ne feledd: nem vagy egyedül! Minden 7. pár termékenységi problémákkal küzd. [2] Pontosan ezért fejlesztette ki az orvostudomány a különböző termékenységi kezeléseket.

Milyen típusú termékenységi kezelések léteznek?

Számtalan eljárás közül választhatod ki a számodra megfelelőt. Speciális szempont lehet, ha azonos nemű kapcsolatban szeretnél megtermékenyülni, vagy ha nem szeretnél bizonyos genetikai betegségeket átadni a babának, illetve ha transzneműként szeretnél biológiai gyermeket (még a hormonterápia vagy nemátalakító műtét előtt). Ezért beszélj egy orvossal, aki segít eldönteni, hogy melyik kezelésbe érdemes belevágnod. Most megismerheted a termékenységi kezelések különböző típusait és működési elveit!

IVF-kezelés

A legismertebb termékenységi kezelés az in vitro fertilizáció (IVF), amelyet a köznyelv sokszor és (pontatlanul) lombikbébi-eljárásként is emleget. Az IVF-re laboratóriumban kerül sor, ahol a testből kivett petesejtet megtermékenyítik (vagyis bejuttatják a spermiumot a petesejtbe). A megtermékenyített petesejtet beültetik a méhbe, ezután pedig annak rendje-módja szerint lezajlik a terhesség. Az IVF-kezelés annyira gyakori termékenységi eljárás, hogy 1978 óta már 8 millió kisbaba jött világra ezzel a módszerrel. [3]

Ez a kezelés saját, de donor petesejttel is végezhető. A saját petesejted évekre előre lefagyasztható, vagyis addig várhatsz a gyerekvállalással, amíg készen nem állsz a kezelésre. (Ez a lehetőség nem minden országban és klinikán elérhető, és nem mindenki számára.) Ha a párod nem tud hozzájárulni a petesejt megtermékenyüléséhez, akkor megeshet, hogy ehhez a módszerhez spermadonorra is szükség lesz.

Mennyire sikeres az IVF-kezelés? Ennek a termékenységi kezelésnek az eredményessége nagyon változó. Sok függ a személyes körülményektől és az életkortól. Minél idősebb vagy, annál kisebb az esélyed a sikerre. 35 éves kor alatt saját petesejt használatával 3 a 10-hez az esélye annak, hogy babád születik, míg 44 éven túl ez az arány már 1 az 50-hez. [4]

Mivel az IVF sikerére nagyon kevés a garancia, sok nő fut neki többször, ami anyagilag és fizikailag is megterhelő, rengeteg stresszel jár, valamint egyre erősödő elszigeteltség-érzéshez vezet. Ilyenkor meríts erőt abból, hogy nem vagy egyedül! Az orvosod, partnered, legjobb barátod vagy a családod támogatásával könnyebb lesz kibírnod ezt a nehéz időszakot. Részt vehetsz egy terápián is, vagy csatlakozhatsz egy sorstárscsoporthoz, ahol olyanokkal léphetsz kapcsolatba, akiknek szintén van már IVF- tapasztalatuk, és érzelmi támogatást nyújthatnak.

A termékenységi kezelések egyéb típusai

Habár az IVF-kezelés nagy népszerűségnek örvend, más típusú termékenységi kezelések is léteznek. Elképzelhető, hogy a személyes körülményeid és testi igényeid miatt számodra egy másik megoldás lesz ideális. Az orvosod például peteérést serkentő gyógyszert is felírhat. Ez a módszer különösképpen jól jöhet a PCOS-szel élők számára, ugyanis az ő peteérésük kiszámíthatatlan és kevésbé gyakori. Béranyát is felkérhetsz a terhességre, vagyis tulajdonképpen kölcsönkérsz egy méhet a gyermeked számára.

Vannak olyan műtéti beavatkozások is, amelyek termékenységi kezelésnek minősülnek. Ilyen a petevezetéket blokkoló hegszövetek eltávolítása, vagy a méhben és a méh környékén található kinövések és ciszták kivágása. Ezek elzárhatják a petesejt útját, vagyis az eltávolításuk olyan, mint amikor eltávolítanak egy akadályt az autóverseny-pályáról. [5] Mesterséges megtermékenyítés is létezik, ami nagyon hasonló az in vitro fertilizációhoz, csakhogy ebben az esetben a petesejt megtermékenyítésére laboratórium helyett közvetlenül a testben kerül sor.


Fontos azonban, hogy az orvosoddal együtt kiválasztott, ideálisnak hitt kezelés nem biztos, hogy működni fog. Minden test másképpen reagál a kezelésekre, és nem tudhatod, hogy a tiéd hogyan fog. Bármi történik is, bízz az orvosodban, és fogadd el a környezeted támogatását. És ami a legfontosabb: szeresd magadat, és légy türelemmel.

Nyugodtan kérj segítséget a megtermékenyüléshez!

Amikor nehezen megy a teherbe esés, az a hangulatodon és a mentális egészségeden is érezhető. Ilyenkor normális, ha szomorú, nyugtalan vagy indulatos vagy. Amikor előtörnek belőled ezek az érzelmek, nyugodtan kérj segítséget! Hiszen nem vagy robot, és nincs beleszólásod a tested működésébe. Teljesen normális, ha időnként kiborulsz.

A partneredtől, legjobb barátaidtól vagy a családodtól kapott támogatástól jobban fogod érezni magad ezekben a nehéz időkben. A termékenységi kezelés egy hihetetlenül fontos tudományos áttörés, amely lehetőséget teremtett a teherbe esésre – sokak számára már-már csodával határos módon. A kezelés azonban fizikailag és szellemileg is megviseli az embert. Ne ostorozd magad, ha nehezen bírod! Vedd lépésenként az akadályokat, úgy sokkal könnyebb.


Ha már átélted a termékenységi kezelések hullámhegyeit és -völgyeit, oszd meg a történetedet másokkal is (ha nincs ellenedre), hogy lássák, nincsenek egyedül.

Egészségügyi nyilatkozater

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773

[2]  https://www.nhs.uk/conditions/infertility/

[3]  https://www.hfea.gov.uk/media/2894/fertility-treatment-2017-trends-and-figures-may-2019.pdf

[4]  https://www.nhs.uk/conditions/ivf/

[5]  https://www.nhs.uk/conditions/infertility/treatment/

Továbbolvasok