Többen élnek át szülés után lelki nehézségeket, mint hinnéd!

Szinte természetesnek vesszük, hogy a szülés fájdalma, a fáradtság, az éjszakai etetések és a síró csecsemő gondozása ellenére, egy kisbaba születése a legcsodálatosabb dolog a világon. Gratuláló képeslapok, üzenetek sora mind a mennyei örömöt ünneplik, a baráti és a családi kör is azt feltételezi, hogy friss szülőként most váltál a legboldogabb emberré a világon. Igaz-igaz, de mi van, ha a teljes igazság ennél árnyaltabb?
 
Szakértők szerint az újdonsült édesanyák körülbelül 80%-a tapasztal hangulatváltozásokat és lelombozottságot a szülés utáni első hetekben [1]. Ezeket gyakran betudják annak, hogy “csak a hormonok szórakoznak” vagy a “tipikus kezdeti bébi blues” jött elő. A legtöbb nő számára ez egy teljesen normális alkalmazkodási időszak, amely rövid időn belül magától megoldódik. 
 
A nők többsége csak hangulatváltozásokra panaszkodik, azonban körülbelül 15-20%-uk a szorongásnak vagy depressziónak egy súlyosabb tünetegyüttesét tapasztalja [2]. A szülés utáni (postpartum) depresszió átélése talán a legmagányosabb érzés lehet a világon, hiszen vele egyidőben mindenki azt várja el az anyukáktól hogy ragyogjanak az új anyai szerepben, ami miatt még nehezebb a lelki nehézségekkel megküzdeni. Egészségügyi szakemberek és a szeretteid támogatásával a felépülés teljes mértékben lehetséges. A legfontosabb az, hogy ne tartsd magadban, ha gondjaid adódnak, hanem kérj segítséget, amikor szükséged van rá. 

Kit érint a szülés utáni depresszió?

Mit gondolsz, csak a kismamák szenvednek szülés utáni depresszióban? Meg fogsz lepődni. A gyermekáldást követő időszakban bármelyik szülő átélheti ezt a mentális bizonytalanságot nemtől függetlenül. A statisztika azt mutatja, hogy körülbelül minden hetedik anyuka és minden tizedik apuka szenved posztnatális depresszióban[3].
 
A szülés utáni mentális egészségügyi rendellenességek kialakulásának mértéke és valószínűsége függhet bizonyos körülményektől Míg átlagosan a nők 15%-a tapasztal jelentősebb depressziót szülés után, a szegénységgel küzdőknél ez az arány magasabb, a kiskorú szülőknél pedig már duplája.
 
További kockázati tényezőként említhető a pénzügyi bizonytalanság vagy a házastársak közötti feszültség, a premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD), bizonyos korábbi egyéni vagy családban előfordult mentális betegségek, de ide sorolhatjuk a termékenységi terápiákat, az átélt terhességi komplikációkat, nehézségeket a szülés vagy szoptatás során, valamint azt, ha az újszülött intenzív kórházi kezelést igényel. Ha a fentiek bármelyikében magadra ismertél, abból még nem következik egyenesen, hogy jelentkezik majd nálad is a szülés utáni depresszió. Ne gondoljunk mindig a legrosszabbra! Ellenben nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy hogyan viseled a lelki megterhelést. Érdemes átbeszélni egy tervet az orvosoddal, szeretteiddel, hogy adott esetben, hogyan tudnak majd támogatni a szülés után.
 
Sokan tisztában vannak azzal, hogyan változik a hüvely a szülést követően és készen állnak szembe nézni a hüvelyváladékkal. Ezzel ellentétben a szülés körüli lelki terhekről még mindig csak elvétve és suttogva beszélünk annak ellenére, hogy a perinatális depresszió a gyermekszülés leggyakoribb szövődménye. Sokkal többet kell tennünk azért, hogy a szülés utáni depresszió jelenségét normalizáljuk és felhívjuk az emberek figyelmét a jellemző tünetekre. Vegyük tehát sorra, hogy mik az árulkodó jelei a postpartum depressziónak.

Mik a posztnatális depresszió tünetei?

Az egyik oka annak, hogy nehéz egyértelműen azonosítani a posztnatális depressziót, az
a tünetek különbözősége, amik minden ember esetében más-más variációban jelentkezhetnek. Az időzítésük is véletlenszerű, akár már a terhesség alatt, de akár a szülés utáni egy évben is megjelenhetnek. A tünetek a következők lehetnek:
 
● Düh vagy ingerlékenység
● Közöny a kisbaba felé
● Étvágytalanság és alvászavar
● Gyakori sírás és szomorúság
● Bűntudat, szégyen vagy a reménytelenség érzése
● Érdektelenség, korábban kedvelt dolgok iránt érzett öröm elvesztése
● Bántalmazás gondolata, ami a baba vagy a szülő önmaga ellen irányul

Mik a szülés utáni mentális egészségügyi zavarok?

Bár a postpartum depresszió a leggyakrabban említett mentális zavar, valójában számos mentális nehézség és különböző viselkedészavar is előfordulhat a szülők életében. Úgy mint például szorongás, rögeszmés viselkedészavar, poszttraumás stressz zavar (PTDS), bipoláris hangulatzavar vagy akár a szülés utáni pszichózis, ami egy rendkívül ritka, súlyos állapot és  ezer szülésből csak 1–2 esetében fordul elő [4].
 
 Ha több információt szeretnél a postpartum mentális és viselkedészavarokról, a Postpartum Support International weboldalon (angol nyelven) számos információt és segédanyagot találsz arról, hogyan tudsz segítséget kérni.

Miért olyan nehéz beismerni a gyermekágyi nehézségeket?

Az újdonsült kismama körül egyszerre annyi minden történik, hogy még levegőt venni is alig van ideje. Ezért lehetséges az, hogy sok szülő nem ismeri fel azonnal a szülés utáni mentális vagy viselkedészavarokat. Egyszerűbbnek tűnik elhessegetni a fáradtság és a túlterheltség érzését, és azokat  a szülővé válás kezdeti terhével azonosítani. Csak te ismerheted magad igazán! Ha gyanús, hogy valami nincs rendben, akkor bízz a megérzéseidben!
 
Vannak, akik félnek kimondani az igazságot, mivel nem akarnak panaszkodósnak tűnni, és azt sem szeretnék, ha a többiek azt gondolnák, hogy képtelenek ellátni a saját kisbabájukat. Nem szabad szégyenkezni vagy zavarban lenni emiatt! Attól még, hogy valakinek segítségre van szüksége, nem fogja senki rossz szülőnek gondolni, vagy elválasztani a gyermekétől. Az orvosoknak a testünk felépülésével kapcsolatos kérdéseink mellett kifejezhetjük a lelki aggályainkat is. A szülés utáni depresszió egy kezelhető betegség, nem pedig egy kudarcélmény, amiért hibáztatnunk kéne magunkat.

Szülés utáni kezelések és a gyógyulás folyamata

A jó hír az, hogy a postpartum depresszió kezelésére rengeteg segítség áll rendelkezésre, így idővel megváltoztatható ez az állapot. Az első és legfontosabb lépés szakemberhez fordulni, legyen az a háziorvosod, a védőnő, egy bába vagy akár egy segélyvonal.
 
Számos módszer létezik a szülés utáni depresszió kezelésére, beleértve a terápiás beszélgetést, szaktanácsadást, szociális támogatást, az öngondoskodás gyakorlását és a gyógyszeres kezelést. A segítség elérhető telefonos segélyvonalakon, online szolgáltatásokon és támogató csoportokon keresztül is, egy megértő közeg ítélkezés nélkül fordul majd a problémád felé. 

Öngondoskodó kismamák

Néha a legkisebb dolgokkal is hatalmas változást érhetünk el. Újdonsült szülőknek az öngondoskodás jelenthet néhány óra pihentető alvást, tápláló ételeket enni, vagy időt szakítani a személyes szükségletekre, mint például a könnyű fizikai testmozgás. Ha van segítség, aki tud vigyázni kisbabánkra, gyermekeinkre, akkor lehetőségünk nyílik megfelelően pihenni, élvezni szeretteink társaságát és mindezek által feltöltődni.
 
A szülés utáni lelki egyensúlyvesztés természetesen jelenthet nagyobb kihívást is, de ezzel nem kell egyedül megbirkóznia senkinek. A megfelelő támogatással mindenki megtalálhatja a módot arra, hogy jobban érezze magát, és sikerrel győzze le a szülői lét akadályait.
 
Ha szeretnél többet tudni arról, hogy mi történik a szülés után, figyelmedbe ajánljuk a gyermekágyi folyásról vagy a szülés utáni első menzeszről szóló írásunkat.

Orvosi nyilatkozat

A cikkben szereplő orvosi információk csak tájékoztató jellegűek, és semmilyen diagnosztikai vagy kezelési cél alapját nem képezik. Egészségügyi állapotod felméréséért és tanácsért, kérjük fordulj kezelőorvosodhoz![References]

  [1] https://www.postpartum.net/learn-more/frequently-asked-questions/

  [2] https://www.postpartum.net/

  [3] https://www.postpartum.net/

  [4] https://www.postpartum.net/learn-more/postpartum-psychosis/

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban