A tudományos magyarázat arra, hogy a menstruáció alatt segít a mozgás

Rengeteg információ olvasható a sportolás és a menstruáció kapcsolatáról; ezek jó része azonban csak tévhit.

Íme, egy klasszikus tévhit: „a menstruációd alatt nem úszhatsz” (tévedés: egy tampont behelyezve minden a legnagyobb rendben lesz), de ugyanígy félrevezető ez is: „a tornázástól csak erősebben görcsölsz” (újabb tévedés: a mozgás épp ellenkezőleg hat, segít enyhíteni a fájdalmat). 

A tévhitek nagy része abban az időben keletkezett, amikor a menstruációról tabu volt beszélgetni, de a témát a legjobb esetben is valamilyen titokzatosság lengte körbe. Ezt szerencsére jóval meghaladtuk. Manapság semmi sem állhat az utunkba, ha csinálni akarunk valamit - egy kis vérzés pláne nem lehet akadály, igaz?

Hát persze! Ha azonban tisztában vagy a menstruációs ciklusod négy szakaszával, és megismered a hónapról hónapra végzett mozgásformák tudományos magyarázatát, azzal jelentősen megkönnyíted az életedet. Mindez az edzésmunkád hatékonyságára is hatással lehet.

Georgie Bruinvels, az UCL Egyetem doktorandusza és a londoni St Mary Egyetem óraadó tudományos segédmunkatársa a menstruációs ciklusnak a női sportolók teljesítményére gyakorolt hatását kutatja. Ő maga is versenyszerűen sportol. A hosszútávfutó Georgie 2015-ben azzal került a címlapokra, hogy élete első indulásával megnyerte a manchesteri maratonversenyt.

Kutatása során érdekes eredményekre derült fény. „Döbbenetes, hogy eddig mennyire nem kutatták ezt a témát – meséli Georgie. – Mostani vizsgálataink során azonban alaposan megfigyelhettük, hogyan befolyásolhatja az alacsony vasszint a sportolónők teljesítményét és edzését.”

A menstruációs ciklus során változik a szervezetben lévő vas mennyisége. A női sportolók tehát eltérő teljesítményre képesek attól függően, hogy hol tart éppen a ciklusuk?

„Pontosan. Mivel magam is sportolok, első kézből tapasztalom, hogy a sportolás szintjétől függetlenül mekkora hatással van a sportolónők teljesítményére. Az első vizsgálatunk során megkérdezett kb. 700 sportolónő mondta, hogy érzésük szerint a ciklusuk befolyásolja az edzésüket és a teljesítményüket.”

Sok sportoló kifejezetten tart attól, hogy a menstruációs ciklusa adott napjain kell versenyeznie, mert fél, hogy ez befolyásolja a szereplését. Néhány nap még nekünk, amatőröknek is ugyanekkora kihívást jelent, amikor csak mozogni szeretnénk egy kicsit, mint egyébként.

„Kutatásunkkal szeretnénk alaposabban megismerni ezeket a jelenségeket: hogy mi történik a szervezettel a menstruációs ciklus során, hogy milyen kezelések állnak a rendelkezésünkre, és hogy mit tehetnek a nők a vasszint és a teljesítményük kiegyenlítése érdekében” – mondja Georgie.

Ez pedig nemcsak a világ legjobb sportolónői számára jó hír, hanem mindnyájunknak az. Georgie rájött arra, hogy valóban sokat tehetünk azért, hogy egész hónapban jólesően és eredményesen mozoghassunk és edzhessünk. Hiszen a menstruációs ciklus egyes szakaszai során kimondottan javul a teljesítmény. Ki hitte volna?

Mindannyiunkkal előfordul a menstruációs ciklus során, hogy pár napig legszívesebben ki sem mozdulnánk az ágyból, amelyet csak a meleg vizes palackkal osztunk meg szívesen. Georgie kutatásai azonban rámutattak arra, hogy a menstruáció bármely szakasza során végzett testmozgás nemcsak biztonságos, hanem kimondottan hasznos is azok számára, akik többféle fájdalommal küzdenek.

Az, hogy testmozgást végezzünk, az úgynevezett „erős” vagy „vérzéses” napokon (a ciklus 1–5. napján) a legnehezebb, amikor megjön, amikor a méh nyálkahártyája leválik és kiürül. Az ösztrogén és a progeszteron hormonszintje ilyenkor alacsony, ezért fáradtnak és esetleg levertnek is érezzük magunkat. Előfordulhat, hogy a gyomrunk is görcsöl. Ám semmilyen görcs nem állhat az utunkba!

„Ilyenkor alighanem senkinek sincs hozzá kedve, mégis érdemes rávenni magunkat a mozgásra a menzesz alatt” – tanácsolja Georgie. Jólesnek a kíméletes mozgásformák, például a jóga, az úszás vagy a gyaloglás, a görcsöket pedig nyújtással vagy nyújtózkodással enyhíthetjük. Az erősítő gyakorlatok ebben a ciklusszakaszban jóval eredményesebbek, mivel a szervezetben kevesebb a fehérjét lebontó progeszteron. A szervezet fehérjéből épít izmot, így a magasabb fehérjeszint azt jelenti, hogy ekkorra érdemes időzíteni az erősítést.

„És ne feledjük: a mozgás endorfint szabadít fel!” – teszi hozzá Georgie. „A boldogsághormonok pedig segítenek túllendülni a menzesszel járó rosszkedven.”

A ciklus második szakasza, az 5–14. nap az úgynevezett „teljesítmény” vagy „csúcs” időszaka, amikor helyreáll a méhnyálkahártya – ilyenkor vagyunk a leginkább fogamzóképesek. Erősnek és energikusnak érezzük magunkat, mivel az ösztrogénszint emelkedni kezd, és végül bekövetkezik a peteérés. Ilyenkor érdemes egy kicsit jobban megerőltetnünk magunkat edzés közben. A bátrabbak akár egy edzőtábort vagy egy intenzív edzésidőszakot is bevállalhatnak! „Az ösztrogén felgyorsítja a véráram eljutását az agyba, valamint emeli bizonyos hormonok, például a szerotonin szintjét. A szerotonin szintén boldogsághormon, amely éberré és erőssé tesz, így az ember a legszívesebben megmutatná a nagyvilágnak, mire képes” – állítja Georgie.

Az ösztrogén emellett a növekedési hormonokat is serkenti, így az elöregedett sejtek megújulnak, a szervezet pedig kicsattan az egészségtől. Ha ebben a szakaszban arra leszünk figyelmesek, hogy a mellünkre, a combunkra vagy a fenekünkre egy kis zsír rakódik, nem kell megijednünk. Ez teljesen normális. Egy kis extra edzéssel pillanatok alatt leolvad rólunk.

A harmadik, „erőnléti” vagy „égetési” szakaszban (a ciklus 14–22. napján) jobban vág az eszünk. A szervezetben lévő rengeteg ösztrogén és progeszteron hatására felgyorsul az anyagcsere, ilyenkor tehát kimondottan jó a memóriánk. Előfordulhat azonban, hogy egy kicsit érzelgősek is leszünk. Ilyenkor remek döntés beiratkozni egy tánciskolába, vagy kipróbálni egy olyan mozgásformát, amelyhez a test mellett agymunkára is szükség van. „Ekkorra érdemes időzíteni az aerob vagy az erőnléti edzéseket – vélekedik Georgie –, mivel a szervezet a ciklusnak ebben a szakaszában sok zsírt éget, amely jobb energiaforrás a szénhidrátoknál.”

Érdemes tehát fontolóra venni a hosszútávfutást, vagy feliratkozni valamilyen adománygyűjtő futásra vagy kirándulásra, hogy formában maradjunk. Ha pedig az edzőterem a mindenünk, erőnléti köredzéssel növelhetjük állóképességünket.

A ciklus 23–28. napja az úgynevezett „harcos” szakasz. Gyakoribb megnevezése a premenstruációs szakasz – az ösztrogén és a szerotonin szintje ilyenkor jelentősen leesik. Ilyenkor elnyűttnek, stresszesnek érezzük magunkat, és úgy általában elegünk van a világból. Sokaknál (az érintettek 75–85%-ánál) fordul elő vízvisszatartás, görcsök és többféle fájdalom. Ezek nem a hónap legvidámabb napjai, így jó páran nem is érzik magukat túlságosan motiváltnak.

„Kíméletes mozgásra van szükség ilyenkor, hogy átsegítsen ezen az időszakon – állítja Georgie. – A mozgás megemeli az endorfinszintet, és ettől mindenki jobban érzi magát, illetve könnyebben megbirkózik a premenstruációs tünetekkel, például a kimerültséggel.” Az edzés abban is segít, hogy legyőzzük az esetleg ránk törő falási vágyat, azaz mindenki jól jár vele: a szervezet így zsírból, és nem szénhidrátból állít elő energiát, ezért érdemes kevesebb szénhidrátot fogyasztani. Fontos: ne erőltessük meg magunkat ezekben a napokban! Egész hónapban szorgosan edzettünk, így ha valaki úgy dönt, hogy inkább hátradől, és lazít egyet, nyugodtan megteheti – megdolgozott érte.

Ismerd meg még jobban