Designer Vagina winning garments

Ilyen egy igazi „Designer Vagina”

A labiaplasztika – egy sebészeti eljárás, amely során megrövidítik vagy átszabják a szeméremajkakat, hogy „csinosabbak” legyenek – a leggyorsabb ütemben terjedő szépészeti beavatkozás világszerte [1]. A „Designer Vagina” műtétre egészen fiatal, 9 éves lányok [2] is jelentkeznek. 

A szeméremajkak formája miatti szégyenkezés nem csak pszichológiailag káros: a nők 44%-át érintő probléma miatt milliók maradnak távol a méhnyakrákszűrésektől, amivel komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat.

 Ezért döntöttünk úgy 2019 szeptemberében, hogy újraértelmezzük a nők önbecsülését romboló „Designer Vagina” kifejezést.

Diákokat kértünk fel arra, hogy tervezzenek ruhákat, amelyek a szeméremajkak szépségét, természetességét, sokféleségét ünneplik. Ruhákat, amelyek azt üzenik a lányoknak és nőknek, hogy fogadják el és szeressék a sajátjukat olyannak, amilyen.

A beküldött terveket a divatvilág elitjéből válogatott zsűri nézte át, és választotta ki közülük az 5 legjobb ruhakölteményt.

A nyertes alkotók ösztöndíjat kaptak, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket. Alább megcsodálhatod a győztes pályaműveket teljes pompájukban!

Elena Coli:

„Én is nap mint nap dolgozom azon, hogy elfogadjam magam, és habár nem vagyok a szépészeti beavatkozások ellen, problémásnak tartom, ha a férfiak lenyűgözése a cél.”

A győztesek szavai

SANNA KARJALAINEN

“A Fanny Square Jacketen (Punci Négyzetes Kabát) 40, kézzel készült „nagyinégyzet” látható, amelyek 40 egyedi, horgolt szeméremajkat ábrázolnak, így ünnepelve a V-zónák sokféleségét. A különféle négyzetek bőrszínünk különbözőségére is utalnak, illetve arra, hogy nincs minden nőnek szeméremajka, vaginája. A kabátujjakon megjelenik egy újabb tabu, a szeméremszőrzet. Úgy választottam textúrát, hogy az embereknek kedvük támadjon megsimogatni a kabátot – remélem, el is mosolyodnak majd! Egyébként az utolsó egyetemi évem teljesen az intim zóna körül forgott. A diplomámat is arról írtam, mennyire hiányzik a sokszínűség a V-zóna ábrázolásából a művészetben és a médiában, és hogy ez hogyan vezetett a labiaplasztika iránti kereslet növekedéséhez, illetve milyen hatással van a mentális egészségünkre. Szóval mikor hallottam erről a versenyről, úgy éreztem, muszáj neveznem!”

Sanna Karjalainen “Designer Vagina” pályázata
Sanna Karjalainen “Designer Vagina” pályázata
Sanna Karjalainen “Designer Vagina” vázlata
LUCILE MAZEAUD

Az általam tervezett ruhát a „vagina dentata” (a „fogas vagina”) meséje ihlette, amelyet pedig a görög mitológiából ismert Medusa története inspirálta, akinek a fejét kígyók borították – jelképezve a természet körforgását (születés, halál, szabadság), és a szeméremszőrzetet is. Olyan szimbólumot kerestem, amit sokan csúnyának látnak, hogy magasztalhassam a szépségét – éppen úgy, ahogy a társadalom elfogadhatatlannak állítja be a természetes szeméremajkakat. Ezzel elbizonytalanítja a nőket, és arra ösztönzi őket, hogy változtassák meg a testüket. A növényi alapú festékek és ruhaanyagok, valamint a szőrzetet jelképező hímzés a természetes szépséget, a felszabadított nőiességet hirdeti – a szégyenkezés végét a vaginánk kinézetével kapcsolatban.”

Lucile Mazeaud “Designer Vagina” pályázata
Lucile Mazeaud “Designer Vagina” pályázata
Lucile Mazeaud “Designer Vagina” vázlata
REBECCA DAVIES

"Nagyon elkeserít, hogy nők és fiatal lányok olyan műtéteknek vetik alá magukat önként, amivel visszafordíthatatlanul megváltoztatják az egyik legintimebb testrészüket – mindezt esztétikai okból. A Libresse versenyében egy kihagyhatatlan lehetőséget láttam, hogy szembeszálljak az egyre terjedő „nem vagyok elég jó” mentalitással. A tervezésnél az Arts and Crafts mozgalom inspirált, melynek művészei a tömeggyártás ellen lázadtak. Abban hittek, hogy a kézzel gyártott, egyedi termékek értékesebbek, és szépségük épp a tökéletlenségükben rejlik. Ezzel a ruhával azt akartam üzenni nőtársaimnak, hogy nem kell passzolnunk egy sablonos mintába, hogy szépek legyünk. Mint textiltervező, a vaginákat elegáns mintázatba akartam rendezni – ezért alkottam belőlük virágokat. A „flower” és a „lady garden” általánosan használt kifejezések a vaginára. Ráadásul a virágokat mindenki szépnek tartja, pedig ők sem tökéletesek, minden szirmuk egyedi.”

Rebecca Davies “Designer Vagina” pályázata
Rebecca Davies “Designer Vagina” pályázata
Rebecca Davies “Designer Vagina” vázlata
KIAN RICHARDS

Abból indultam ki, hogy sok nő a közös intim pillanatok után bő ruhákba bújik – és nem feltétlenül a komfortos érzés miatt, hanem hogy elrejtse a testét. A rojtos vaginák vágásokra utalnak, amelyek lehetnek önkéntes szépészeti műtét, vagy épp kényszerített nemiszerv-csonkítás nyomai. A vaginák mind különbözőek, tükrözve a szeméremajkak természetes és szépséges sokszínűségét. A V-zóna szégyellése olyan probléma, amit személyesen is megtapasztaltam. Szerintem ez olyan téma, amivel kapcsolatban mindannyian feszélyezettek vagyunk. Pedig nem szabadna így éreznünk: sokkal komfortosabban és magabiztosabban kellene viszonyulnunk magunkhoz, a testünkhöz. Nagyon felszabadító volt részt venni ebben a versenyben, és segített jobban hinni önmagamban.”

Kian Richards “Designer Vagina” pályázata
Kian Richards “Designer Vagina” vázlata
Kian Richards “Designer Vagina” vázlata
ELENA COLI

Az ötletemet a Nirvana Heart-Shaped Box című dalának húsevő orchideákról szóló sorai ihlették. Egyébként nem tartom magam virágrajongónak, inkább a fura növényeket kedvelem! Ami pedig a motoros vonatkozást illeti, nagyon szeretem ezt a szubkultúrát és amit képvisel. Egy olyan közösség az övék, ahol a homoszexuális irányultságú emberek megtapasztalhatják az extrém, szabad szerelmet (a fétis hatású bőr használata innen jött). Az angol közösség után kutatva találtam rá a VC-re, egy női motoros egyesületre Londonban. Habár ez a ruha nem praktikus viselet motorozáshoz, közvetíteni akartam a szabadságot és a valahová tartozás érzését. Így jutottam el ehhez a furcsa, fűzőszerű, orchideamintázatú, bőr motorosszerkóhoz. A versenykiírás egyébként elsőre megfogott. Én is nap mint nap dolgozom azon, hogy elfogadjam magam, és habár nem vagyok a szépészeti beavatkozások ellen, problémásnak tartom, ha a férfiak lenyűgözése a cél. Az önbecsülésünknél nincsen fontosabb.”

Elena Coli “Designer Vagina” pályázata
Elena Coli “Designer Vagina” pályázata
Elena Coli “Designer Vagina” vázlata
Elena Coli “Designer Vagina” vázlata

A V-zónában nincs helye szégyennek. Csak szeretetnek!

Ismerd meg még jobban