Szárítókötélre terített alsónemű képe – Libresse

Tudni fogod, hogy normális-e a hüvelyi folyásod, ha tisztában vagy a tényekkel, és megismered a ciklusodat. Akkor fogjunk is bele!

A hüvelyi folyás a méhnyak (a cervix) öntisztító mechanizmusa. A normális hüvelyi folyás színtelen, esetleg tejfehér vagy halványsárga színű attól függően, hogy hol tart éppen a menstruációs ciklusod. Lehet síkos és ragacsos tapintású is. A hüvelyből éppen kiürülő egészséges hüvelyi folyás gyakorlatilag szagtalan, illetve enyhén savas szaga van. A színhez hasonlóan a folyás szaga is változhat a ciklus során, te pedig gyorsan megtanulod majd, milyen, amikor normális.

Amíg mindennap tusolsz és fehérneműt cserélsz, a folyás szaga nem okozhat gondot. Mivel azonban a két láb között összegyűlhet a nedvesség, sokan tisztasági betétet használnak, hogy megvédjék a ruhájukat. Fontos, hogy az intim terület megfelelően lélegezzen, ezért viselj pamut alsóneműt, ne hordj túlságosan a csípődre feszülő nadrágot, és éjszakára ne vegyél fel alsóneműt. Ezzel ugyanis csökken a hüvelyi irritáció és fertőzés veszélye.

Ha a hüvelyi folyásnak kellemetlen szaga lesz, megváltozik a színe, véressé válik, vagy nagyon besűrűsödik, lehetséges, hogy fertőzésre utal. Mindenképpen vizsgáltasd ki az orvosoddal! A folyás legvalószínűbb oka a hüvelypenész, vagyis egy gombás fertőzés, amely gyakran azért alakul ki, mert az intim területen túlságosan magas lesz a testhőmérséklet – ez pedig a műszálas bugyik vagy a skinny farmerek rendszeres viselésére vezethető vissza. Okozhatja azonban az is, ha az intim területet illatosított szappannal, habfürdővel vagy tusfürdővel tisztítod valamilyen kímélő, illatmentes szappan, vagy akár a sima víz helyett.

A hüvelyi folyás nem pecsételő vérzés – utóbbi kifejezés a két menstruáció között a hüvelyből ürülő kis mennyiségű vérre használatos. Bár a pecsételő vérzés rendszerint ártalmatlan, szerencsésebb, ha elmész vele az orvosodhoz, mivel olyan egészségi állapot tünete is lehet, ami kezelést igényel.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban