Illustration of a mother and daughter looking at each other - Libresse

Beszélgetés a lányoddal a menstruációról – ideje lenne átgondolnod a dolgot?

Ha a lányod nemsokára serdülőkorba ér, alighanem aggasztja, hogy nemsokára menstruálni fog.

Ha sikerül vele nyíltan és bizalmasan beszélgetned róla, egészen másként fogja megtapasztalni, amikor eljön az ideje. Hogyan kellene azonban elővezetni a témát, és legyőzni a zavart, amely egy fiatal lány első menstruációjához köthető?

A lányod első menstruációja nem kellene, hogy aggasszon titeket, a legtöbb esetben sajnos mégis így van. A menstruációval kapcsolatban először a játszótéren kezdenek suttogni és viccelődni, egy fiatal lányban pedig hamar kialakul egyfajta félelemérzet, idegesség és elzárkózás attól, ami rá vár. A tévhitek, a szégyenérzet és a zavar gyakran oda vezet, hogy a menstruációval kapcsolatban nem kerül sor otthoni, családi beszélgetésre, és a gyermek így stresszelni kezd egy teljesen természetes jelenségtől. Világos, hogy meg kell fontolnunk a szavainkat, amikor a lányunkkal a menstruációról beszélgetünk.

A menstruáció természetes folyamat, mégis a mai napig olyan társadalmi környezet vesz körül minket, hogy a zsebünkbe kell rejtenünk az egészségügyi betétet, a közösségi oldalak cenzúrázzák a vérfoltokról készült képeket, a sportolónők pedig nem szívesen beszélnek arról, hogyan befolyásolja a ciklusuk a szereplésüket.

A Libresse kutatásai szerint az Egyesült Királyságban élő nők és lányok nem szívesen beszélgetnek a menstruációjukról a barátnőikkel és családtagjaikkal – még az édesanyjukkal vagy a lánytestvéreikkel sem. A menstruáció afféle tabunak számít, olyasminek, amit szégyellni kell. Mindez felnőttkorban is folytatódik, vagyis annak ellenére, hogy a Földön élő nők negyede van termékeny korban, egy adott időpontban valakinek mindig van havi vérzése, illetve egy átlagos nő életének egynyolcad részében menstruál, a téma maga továbbra is kellemetlen és kínos.

„A menstruáció természetes folyamat, mégis a mai napig olyan társadalmi környezet vesz körül minket, hogy a zsebünkbe kell rejtenünk az egészségügyi betétet, a közösségi oldalak cenzúrázzák a vérfoltokról készült képeket [1], a sportolónők pedig nem szívesen beszélnek arról, hogyan befolyásolja a ciklusuk a szereplésüket” – mondja az Essity Hygiene Products marketingigazgatója, Nicola Coronado.

Üljünk le beszélgetni

A lányoddal már hétéves kora körül érdemes általánosságban elbeszélgetni a menstruációról. Noha a legelső menstruáció átlagosan 12 éves korban érkezik el, akár 8 évesen is eljöhet az ideje, néhány lánynál pedig akár még ennél is korábban elkezdődhet a pubertás. Egy 2010-es tanulmányból, amely a neves US Journal of Pediatrics magazinban jelent meg, kiderült, hogy a lányok elképesztően korán kezdenek el serdülni: néhányuk melle már 6 évesen nőni kezd. A vér szerinti apa nélkül felnövő lányoknál nagyobb az esélye annak, hogy hamarabb elkezdődik a pubertáskor – erre világított rá a Kaliforniai Egyetem Berkeley’s School of Public Health intézetének kutatása. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy a mostohaapa jelenléte szintén kiválthatja a korai menstruációt.

Ne is kételkedj tehát abban, hogy a témával kapcsolatos sutyorgások és pletykák még azelőtt lábra kapnak a suliban, hogy egészségügyi betétet kellene venned a lányodnak. Fontos tehát, hogy már korán, természetesen tudjatok beszélgetni a menstruációról, mivel így nem éri majd váratlanul.

Megkértünk néhány fiatal nőt, hogy meséljék el, milyen érzéseik vannak a témával kapcsolatban. Ezt válaszolták: „Beszélj ugyanúgy a menstruációról, ahogy a bőrápolásról: így tisztában leszünk a fizikai tünetekkel és azzal, hogy mit kell tennünk” – mondja Timi, akit az egyik lány unokatestvére világosított fel a menstruációval kapcsolatban. „Mondd el a tényeket, de ne akarj beszélgetni róla – vélekedik Kíra, aki egyke. – Eléggé zavarban lennék, úgyhogy jobb, ha inkább megírod levélben vagy üzenetben, hogy mit kell tudnom a menstruációról.” „Anya semmit sem mondott a menstruációról, amíg meg nem jött nekem, és nem kentem össze a ruháimat. Hülyén éreztem magam. A barátaim húztak ki a pácból. Úgyhogy igen, ciki, de akkor is tisztában kell lennünk vele. Pontosan úgy, ahogyan tudjuk, mennyi kétszer kettő” – állítja Szandi.

Szülők és lányuk

Így vezessétek fel a témát

A menstruációról szóló beszélgetés nektek, szülőknek is félelmetes lehet (még szép!), hiszen feszengtek és zavarban vagytok közben. Mindezt le lehet vetkőzni, különösen, ha fokozatosan csináljátok. Beszélgessetek róla többször, ne csak egyetlenegyszer, „a nagy alkalom” során – így nem érzitek majd úgy, hogy fenyegetően tornyosul a fejetek felett.

Röviden vezesd fel a lányodnak a témát, hogy tudja, a menstruációról igenis lehet beszélni. Keress olyan lehetőségeket, amelyekből okulhat, és amelyek ürügyén beszélgethetsz vele. Egészségügyi termékekről szóló hirdetések, televíziós szappanoperák, amelyekben előfordul ez a téma, a menstruációval kapcsolatban megszólaló híres sportolók és celebek, közösségi oldalakon futó kampányok: mind-mind apropót adnak a beszélgetéshez.

Először is kérdezd meg a lányod arról, hogy mit tud a menstruációról. Így nem kezdi forgatni a szemét, ha olyasmiről kezdesz mesélni neki, amivel már tisztában van. Próbáld megosztani vele a saját tapasztalataidat, amiket kamaszlányként és felnőtt nőként szereztél, hogy személyesen is érintve legyen. Mindenképpen pozitív hangot üss meg, vagy legalább a történeted lezárása legyen pozitív: így nem fog attól rettegni, hogy ő is hasonlót fog átélni. Esetleg mesélj neki arról, hogy ami az egyik barátnőddel történt a suliban, vagy hozz fel neki egy női hírességet, aki interjúban nyilatkozott a menstruáció témájáról.

Ha a lányod kérdezni szeretne, készülj fel, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogsz kapni: „Mennyi vért veszít ilyenkor az ember?” Vagy „Mi történik, ha átázom, és véres lesz a ruhám?” Vagy „Mások is tudni fogják, ha éppen menstruálok?” [1] Amikor beszéltek, mindig használj egyértelmű szavakat: például „menstruáció” (nem „havi” vagy „piros betűs nap”), „vagina” vagy „hüvely” (nem „az ott lent”), „egészségügyi betét” vagy „intimbetét” (nem pedig „védőeszköz”), hogy elkerüld a félreértéseket.

Arra tanítjuk a lányainkat, hogy a menstruáció egyfajta higiéniai válsághelyzet – ahelyett, hogy megmutatnánk nekik, mi is valójában, ami lehetőséget ad rá, hogy beszélgessünk az emberi testről, a nemiségről, az egészségről, az érésről és az öregedésről vagy akár a testképzavarokról.

Ha nyíltan beszélsz a lányoddal arról, mi történik a havi vérzés alatt, és ő hogyan tudja kezelni, magabiztosabban néz majd a menstruáció elébe. Ha hall róla, és hozzászokik az egészségügyi betét és a tampon gondolatához, illetve megismeri a menstruáció egyes szakaszait és a tüneteket, azzal eloszlatod a témát körüllengő titokzatos homályt.

Nagyon fontos, hogy ne nyilatkozz negatívan a menstruációról, hogy a lányod később ne rettegve vagy ellenérzéssel fogadja. Felejtsd el, hogy „havibajként” vagy „női problémaként” hivatkozz rá. Ezek meglehetősen fenyegetően hangzó kifejezések. Használj pozitív tartalmú kifejezéseket, hiszen mindez a nővé válás természetes velejárója, amiben minden nő osztozik.

„Arra tanítjuk a lányainkat, hogy a menstruáció egyfajta higiéniai válsághelyzet – mondja Chris Bobel, a New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation című könyv szerzője –, ahelyett, hogy megmutatnánk nekik, mi is valójában, ami lehetőséget ad rá, hogy beszélgessünk az emberi testről, a nemiségről, az egészségről, az érésről és az öregedésről vagy akár a testképzavarokról.”

Oszlasd el a tévhiteket

Fontos, hogy a menstruációról történő beszélgetés során eloszlasd a témát körülvevő tévhiteket, mivel ezeket hallva a lányod úgy érezheti, hogy a menstruáció szégyellnivaló dolog. Még az is lehet, hogy tudja, mekkora butaság mind – mégis találkozni fog olyan légből kapott történetekkel, miszerint a menstruációs vér „tisztátalan”, vagy hogy a menstruáló nők jelenlétében megalvad a friss tej.

Az iskolai barátnői már biztos elmesélték neki, hogyan tűnhet el nyomtalanul a testben egy felhelyezett tampon, hogy a tamponhasználat halálos lehet, vagy hogy a menstruáció alatt tilos úszni vagy hajat mosni. Az ilyen tévhitek többsége féligazságokon és félreértéseken alapul, és bár lehet, hogy a lányod sejti, hogy nem igaz az egész, ha nincs tisztában mindennel, lehet, hogy szorongani fog. Egyes kultúrák sajnos a még szélsőségesebb tévhitek számára is jó termőtalajt biztosítanak. A falvakban élő indiai lányok 20%-a [2] vélekedik úgy, hogy a menstruációja alatt nem beszélhet családja férfi tagjaival.

Más megközelítésben

Ha gyermekeidet egyedül nevelő apa vagy, nem szabad úgy érezned, hogy ne beszélhetnél a lányoddal a menstruációról – ha azonban úgy látod, hogy a gyermek szorong, érdemes bevonnod egy megértő nagynénit, lány unokatestvért vagy más családtagot, hogy fel tudja készíteni a kislányt. Ha pedig premenstruációs tünetei vannak, próbáld megnyugtatni. Vásárold meg a lányod által választott higiéniai termékeket, és olyan helyre tedd őket, hogy biztosan megtalálja, amikor szüksége van rájuk.

Előfordulhat, hogy a menstruációról szóló beszélgetés nem sül el túl jól, mert a lányod az adott percben túlságosan szégyellős, vagy zavarja, hogy ilyen személyes dologról kell beszélnie. Azonban biztosan maradnak benne megbeszélésre váró kérdések vagy érzések, úgyhogy később mondd el neki (üzenetben vagy levélben), hogy te bármikor rendelkezésre állsz, ha több is érdekelné.

Ha levelet írsz, abban mindent elárulhatsz neki, és nem kell attól tartanod, hogy le fog állítani. Ne feledd: a kamaszoknak gyakran kellemesebb, ha érzéseiket üzenetben vagy a WhatsAppon fejezik ki – azaz ne riasszon el, ha a beszélgetésre nem személyesen, hanem üzenetben kerül sor, ha neki így jobban megfelel.

A menstruáció mint téma kiváló szemléltetői a femojik – ezek külön a női dolgokhoz készült emojik. A legtöbb 16–25 éves lány elismeri, hogy könnyebben fejezi ki magát emojik segítségével, vagyis így gyorsan és egyszerűen megbeszélhetők a mindkettőtök számára kínos témák és érzelmek.

A Libresse egyik közelmúltbeli kampányával azt szerette volna elérni, hogy hat darab, a menstruációval kapcsolatos femojit – azaz pl. a „menstruáció”, „görcs” vagy „PMS” szavakat egy szimbólummal helyettesítő ikonokat – is felvegyenek az univerzális emoji-billentyűk közé. Összességében tehát egy olyan kezdeményezésről van szó, amely meg szeretné könnyíteni és fel szeretné oldani a menstruációról való beszédet és a tabukat, ami csakis jól jöhet az éppen serdülő lányoknak.

A Libresse femojikat is tartalmazó alkalmazás iOS-es és androidos billentyűzeteken is használható, telepítése pedig gyerekjáték. Ide kattintva te is kipróbálhatod! Hiszen a menstruációról folytatott beszélgetésnek nem kell kínosnak lennie!

[Forrás]

[1] http://www.telegraph.co.uk/women/life/instagram-deletes-womans-period-photos-but-her-response-is-amazing/
[2] https://www.globalcitizen.org/en/content/8-crazy-cultural-myths-about-periods/

Ismerd meg még jobban