Édesanya szülés után, fejét az asztalon pihenteti. Egyik kezében csésze, a másikban egy levél fogamzásgátló tabletta, a közelében egy cumisüveg

Most, hogy megszületett a kisbabád, bizonyára kíváncsi vagy rá, hogy milyen fogamzásgátló lehetőségek közül választhatsz. Az alábbi cikkből megismerheted a különböző fogamzásgátló módszereket, és azt, mikortól használhatod őket.

Szülés után nagyot fordulhat veled a világ. Megváltozhat a tested, szülés utáni folyást tapasztalhatsz, változhat a menzeszed, és mások lehetnek a szempontjaid. A szülés előtti életed hirtelen távoli emléknek tűnhet. De mi a helyzet a fogamzásgátlással? Más fogamzásgátlót kellene használnod, mint szülés előtt?

Mikor kell újra fogamzásgátlót szedni vagy más módszert alkalmazni szülés után?

Megszületett a kisbabád, és egyelőre nem tervezel kistestvért? Ennek ellenére könnyen megeshet, hogy szülés után nem sokkal újra teherbe esel. Nincs rá szabály, hogy a szülést követően meddig kell várni a szeretkezéssel. Ha fáj valamid, kimerültél, vagy egyszerűen csak nincs hozzá hangulatod, az teljesen normális. Testednek időre van szüksége, hogy regenerálódjon a nagy esemény után.

De amikor újra szexre kerül a sor, és nem szeretnél teherbe esni, akkor gondolnod kell a védekezésre. [1] Meggyőződésed, hogy amíg nem menstruálsz, addig nem eshetsz teherbe? Ez nem így van! Gondolj bele: először a peteérés történik meg (a menstruációs ciklusnak ez az első fázisa, nem a vérzés!), és peteéréskor bizony megtermékenyülhetsz.

Teljesen érthető, ha a szülést követő időszakban nem a szex körül forognak a gondolataid. Ám amikor készen állsz rá, használj valamilyen fogamzásgátló módszert, hogy idegeskedés nélkül élvezhesd a szeretkezést.

Akár szeretnél még egy gyereket, akár nem, jó, ha tudod, hogy a szülést követő korai teherbe esés nem kockázatmentes. Ilyenkor fennáll a koraszülés és a különböző fertőzések veszélye. A fogamzásgátlás tehát a legbiztonságosabb megoldás. De beszélj az orvosoddal, ha szeretnéd átbeszélni az összes szóba jövő lehetőséget! [2] Így a saját helyzetednek és kórtörténetednek megfelelő tanácsban részesülhetsz.

Milyen típusú szülés utáni fogamzásgátlók léteznek, és mikortól lehet használni őket?

A szülés előtti fogamzásgátló módszer kiválasztásakor saját tested, életmódod, esetleges betegségeid és személyes szempontjaid alapján döntöttél.

Szülés után viszont arra is figyelned kell, hogy mennyi idő telt el a baba születése óta, és az is fontos szerepet játszik a döntésben, hogy szoptatsz-e. Az orvosodtól megtudhatod, milyen fogamzásgátló módszerek állnak rendelkezésedre, és azt is, hogy mikor kezdheted el a használatukat. De azért álljon itt egy általános összefoglaló.

Fogamzásgátló megoldások rögtön szülés után

Ha rögtön szülés után szeretnél valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazni, akkor a következők közül választhatsz: fogamzásgátló implantátum vagy injekció, csak progeszteron tartalmú tabletta (POP), illetve férfi- és női óvszer.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök beültetésére a szülést követő 48 órában kerülhet sor, és ezután tanácsos 4 hetet várni a szexszel. Ha jó előre eldöntötted, hogy közvetlenül szülés után már szükséged lesz valamilyen fogamzásgátló módszerre, akkor még szülés előtt szólj az orvosodnak, hogy tudjon erről. Ha várandósan még nem fogalmazódott meg benned, mit szeretnél, természetesen a szülést követően is dönthetsz.

Fogamzásgátló megoldások a szülés után 3 héttel

Ha nem szoptatsz, szülés után 3 héttel már használhatod a kombinált tablettát, a fogamzásgátló tapaszt vagy a hüvelygyűrűt, de az orvosodnak először ellenőriznie kell, hogy fennáll-e a vérrögképződés veszélye. Ha szoptatsz, akkor nem szedheted a tablettát, mert hormontartalma csökkentheti az anyatej termelődését.

Ha szoptatsz, és a kisbabád még nincs 6 hónapos, akkor elég kicsi a valószínűsége annak, hogy megjön a menzeszed. Ezért sokan úgy tekintenek a szoptatásra, mint egy természetes fogamzásgátló technikára, amit idegen kifejezéssel laktációs amenorrhea módszernek is hívnak. [3] Azonban a csecsemő életkora, a szoptatás gyakorisága és a babának adott egyéb ételek is befolyásolják a módszer hatásosságát, ezért mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt ezt a fogamzásgátló praktikát választanád!

Fogamzásgátló megoldások a szülés után 4 héttel

Ha a szülést követő 48 órán belül nem került sor fogamzásgátló eszköz beültetésére, akkor most van itt az ideje.

Fogamzásgátló megoldások a szülés után 6 héttel

Ha szoptatsz, vagy ha bármilyen komplikáció lépett fel a várandósság vagy a szülés során, akkor általában azt javasolják, hogy csak a szülést követő 6. héttől használd a kombinált tablettát, a fogamzásgátló tapaszt vagy a hüvelygyűrűt.

A pesszárium – gumisapka – ideje is most jött el (ha ezt az eszközt választod). Ha hüvelybe helyezhető fogamzásgátló eszközt használtál szülés előtt, akkor kérdezd meg az orvosodat, hogy továbbra is megfelelő-e számodra ez a megoldás! Szülés után ugyanis a hüvely formája és mérete is megváltozik – nem csoda, hiszen egy kisbabát segített a világra! Ezt a szempontot is mérlegelni kell, különben nem biztos, hogy a választott fogamzásgátló módszer megfelelő védelmet fog nyújtani. [4]

A szülés utáni fogamzásgátló eszköz vagy módszer kiválasztása bonyolultabbnak tűnhet, mint a szülés előttié, de igazából csak azzal kell tisztában lenned, hogy melyiket mikor használhatod. Ha körültekintően választasz, azzal csökkented az egészségügyi kockázatokat, és biztosítod a módszer hatékonyságát. A szülés utáni időszakról további információkat a szülés utáni folyással és a szülés utáni depresszióval foglalkozó cikkekben olvashatsz.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!


[Hivatkozások]

[1]  Edelman DA, Goldsmith A, Shelton JD. Postpartum contraception. Int J Gynaecol Obstet. 1981 Aug;19(4):305-11. doi: 10.1016/0020-7292(81)90080-1. PMID: 6119259.

[2]  https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/best-practice-papers/best-practice-paper-1---postpartum-family-planning.pdf

[3]  https://www.nhs.uk/conditions/contraception/natural-family-planning/#lactational

[4]  https://www.nhs.uk/conditions/contraception/when-contraception-after-baby/

Továbbolvasok