Egy nő pattanásokat szemlél a szeméremdombon

Számtalan furcsasággal találkozhatunk a szeméremtesten, ami talán nem is olyan furcsa, hiszen ez az egyik legérzékenyebb testrészünk. Beszéljünk hát egy kicsit a hüvely környéki viszketésről, kiütésekről, pattanásokról és bőrgyulladásról, hogy ha ilyesmivel szembesülsz, tudd, mi a helyzet!

Vécén, zuhany alatt vagy épp maszturbálás közben teljesen természetes, ha vetsz egy pillantást az intim zónádra (ami a hüvely, a szeméremtest és az intim terület V alakú része). Igazából minél többször veszed szemügyre, annál jobb, mert így könnyebben különbséget tehetsz a normális és szokatlan állapotok között. Előfordulhat, hogy pattanásokat vagy fehér pöttyöket veszel észre a szeméremtesten, vagy a hüvelynyílás környéki bőr (a szeméremajak) kissé begyulladt. 

Érthető, ha frászt kapsz egy szokatlan pörsenés, dudor vagy viszketés miatt, de tudnod kell, hogy az intim zónában az ilyesmi nem szokott komoly problémára utalni. Felesleges órákig gugliznod a témát! A szeméremtest, a hüvely és a szeméremdomb érzékeny testrészek, ezért néha a legapróbb változásra is hevesen reagálnak. S habár általában csak átmeneti kellemetlenségről van szó, ezek a bőrjelenségek nem kevés fejfájást tudnak okozni. 

Érdemes megjegyezni, hogy sokan hüvelynek hívják az egész intim területet, de a hüvely valójában csak egy része az intim zónának: a belső csatorna. Amit kívülről látsz, az a szeméremtest és a szeméremdomb.

Mi mindennel találkozhatsz az intim zónában? Mik a tünetek, és honnan tudhatod, mikor kell nőgyógyászhoz fordulni? Jöjjön a lista!

A hüvely környékén megjelenő pattanások

Amikor a hüvely környékén pörsenések jelennek meg, biztos felmerül benned a kérdés, vajon honnan kerültek oda. Ezeket az apró dudorokat hüvelyi pattanásoknak nevezzük – az arcon megjelenő pattanások után. Ám ezek nem igazi pattanások, és jellemzően nem a hüvelynél, hanem a szeméremcsont és a szeméremtest környékén bukkannak fel.

Mik lehetnek ezek a kis dudorok?

Benőtt szőrszál

Van, aki rendszeresen megszabadul a fanszőrétől, van, aki inkább meghagyja. Ez ízlés dolga. Ha te a simaság híve vagy, előfordulhat, hogy a borotvával véletlenül felsérted a bőrt, így a baktériumok bejuthatnak a szőrtüszőkbe. Ez pedig apró, pirosas dudorokat vagy gennyes pattanásokat eredményezhet a szőrszál helyén. [1]

A jelenség neve orvosi szóval szőrtüszőgyulladás (folliculitis), hétköznapi nyelven pedig borotválkozás utáni kiütéseknek nevezzük, habár nem minden esetben okozza őket borotvapenge. Meglepő módon nem a szőrtelenítés az egyetlen, ami utat nyithat a baktériumok előtt. A szoros fehérneműk, az izzadás, a bőr gyakori vakarása vagy dörzsölése, vagy bármely más súrlódás is felsértheti a bőr védőrétegét, és pörsenésekhez vezethet. 

Ha tudod, mi okozza a benőtt szőrszálakat, könnyebb a megelőzés is. Például kevésbé szoros fehérneműre válthatsz, vagy szüneteltetheted a borotválkozást, amíg rendbe nem jön a bőröd. Ha pedig már megjelentek a pörsenések, ne piszkáld őket – általában maguktól elmúlnak. A birizgálással csak rontasz a helyzeten. 

Kontakt bőrgyulladás vagy ekcéma

Akkor beszélhetünk kontakt bőrgyulladásról vagy ekcémáról, ha a bőr kapcsolatba kerül valamilyen vegyi anyaggal, és reagál rá. Ilyen anyag lehet a szappan, a mosószer, valamilyen szövet vagy parfüm. Ezek megváltoztathatják a hüvely pH-értékét, ami szárazsághoz és irritációhoz vezethet. Éppen ezért soha nem szabad a hüvelyt belülről tisztítani! Ezek az anyagok a szeméremtest bőrét is irritálhatják, viszkető és fájdalmas, pattanásszerű dudorokat okozhatnak. [2] 

A kontakt bőrgyulladás megszüntetéséhez először rá kell jönnöd, mi okozhatta. Talán a szappan? Vagy az öblítő? A fehérneműd anyaga? Ha rájöttél, hogy mi a kiváltó ok, és sikeresen megszabadultál tőle, az irritációnak is búcsút inthetsz – remélhetőleg végérvényesen. A változtatásnak van jó oldala is! Itt a remek alkalom, hogy meglepd magad egy új fehérneművel, vagy kipróbálj egy új intim mosakodógélt kifejezetten érzékeny bőrre. A gyulladást pedig hideg borogatással enyhítheted.

Nemi úton terjedő fertőzések

A szeméremtesten és környékén megjelenő dudorok, viszketés és bőrpír nemi úton terjedő fertőzésre is utalhatnak. A herpesz, a nemi szemölcs, a szifilisz és az uszodaszemölcs (Molluscum contagiosum) tünetei közé tartoznak a szeméremtest környéki dudorok vagy kiütések. [3]

A nemi úton terjedő fertőzés ijesztően hangzik, és bár biztonságos szexszel megelőzhetőek ezek a fertőzések, néha mégis elkapjuk őket. Nap mint nap több mint 1 millió ilyen betegség kerül átadásra szerte a világon. [4] Szerencsére számos ilyen betegség gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Ha védekezés nélkül szexeltél mostanában, és makacs viszketést vagy kellemetlen érzést és dudorokat tapasztalsz a szeméremtesteden, jobb, ha felkeresed a nőgyógyászodat vagy kezelőorvosodat. A nemi úton terjedő fertőzést ne érezd cikinek! Az orvosok nem ítélkeznek, és hidd el, hogy ennél durvább dolgokat is láttak már. Ők majd felállítják a diagnózist, és előírják a megfelelő kezelést, hogy mihamarabb újra a régi legyél. Ráadásul a szeméremtest van olyan fontos testrész, hogy a lehető legjobb kezelést kapja, nem igaz?

Nemi szervi szemölcsök

A nemi szerv környékén gyakran fordulhatnak elő szemölcsök. Ezek apró bőrkinövésekhez hasonlítanak, és sok színben előfordulhatnak, a halvány rózsaszínűtől a sötétbarnáig. [5] A szemölcsök ártalmatlanok, és nem kell őket eltávolítani vagy kezelni.

Hogyan kezeld a szeméremtesti dudorokat?

A szeméremtesten és környékén megjelenő kiütések vagy pattanások sok fejtörést okozhatnak, mert rengeteg dolog válthat ki ilyen tüneteket. A lényeg, hogy ne ess kétségbe, hanem higgadtan próbálj utánajárni annak, mi okozhatta őket. 

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket. Milyen szappant használok intim tisztálkodásra? Mikor borotválkoztam utoljára? Új mosószert használok? Nem védekeztem a legutóbbi együttlétkor? Az intim zónán megjelenő pattanások legtöbbször saját maguktól is elmúlnak, de ha fájdalmasak, vagy halálra idegeskeded magad miattuk, akkor nyugodtan lépj a tettek mezejére. Abból baj még nem származott, ha valaki orvosi tanácsot kért! 

Ha szeretnél többet tudni az intim higiéniáról, olvasd el a hüvelyfolyásról szóló és az intim ápolásról szóló oldalakat!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!
[Hivatkozások]

[1]  https://www.emedicinehealth.com/image-gallery/folliculitis_picture/images.htm

[2]  https://www.acog.org/womens-health/faqs/disorders-of-the-vulva-common-causes-of-vulvar-pain-burning-and-itching

[3]  https://www.plannedparenthood.org/learn/teens/ask-experts/whats-that-bump

[4]  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)

[5] Ma H, Xia Y, Yin S, Lai W. Giant skin tag on the labium majorum. Int J Womens Dermatol. 2015;1(4):175-176. Published 2015 Nov 6. doi:10.1016/j.ijwd.2015.09.003

Továbbolvasok