Különböző típusú tamponok zsinórral, rózsaszín háttérrel

Bizonytalan vagy, hogy érdemes-e tampont használnod? A tények ismeretében könnyebben fogsz dönteni.

Az, hogy kinek melyik menstruációs termék jön be, egyéni döntés eredménye. Biztosan vannak barátnőid, akik lelkesednek a tampon előnyeiért, míg mások még soha nem használtak tampont. Nincs olyan menstruációs termék, ami mindenkinek ideális. Az a fontos, hogy olyat használj, amelyik neked beválik. Tehát milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a tampon, és milyen szempontok alapján érdemes választanod?

Nagyon sok érv szól a tampon mellett, elsősorban az, hogy praktikus és diszkrét. Remek választás, ha sportolsz, főleg, ha szűk ruházatban teszed, és főleg akkor, ha úszol. A menstruáció miatt nem kell lemondanod a medencéről, a rúdtáncról vagy bármelyik hobbidról.

Van, aki azért nem használ tampont, mert nem tudja ügyesen felhelyezni. Másokat a toxikussokk-szindróma (TSS) rettenti vissza, habár helyes tamponhasználat mellett ilyesmi nem fordulhat elő.

Ha kíváncsi vagy arra, mi a különbség a tampon és a többi menstruációs termék, például a tisztasági betét, menstruációs kehely és menstruációs bugyi között, olvasd el a megfelelő menstruációs termék kiválasztásáról szóló útmutatót.

Különböző időszaki termékek egymás után. Tamponok, betétek, menstruációs csészék, bélések és korabeli fehérneműk.

Milyen típusú tamponok vannak?

Általában véve két típusba sorolhatjuk a tamponokat. Az egyiket az ujjad segítségével kell felhelyezni (ez a hagyományos tampon), míg a másikhoz a saját applikátorát kell használni. Mindkét típus egyformán kényelmes.

Van, aki jobban kedveli az applikátor nélküli tampont, mert az jobban irányítható felhelyezés közben.

Az applikátoros megoldással azonban gyorsabb és könnyebb a felhelyezés, és egészen biztos, hogy jó helyre kerül a tampon. Ezenfelül a kezed is tisztább marad, bár tamponhasználat előtt és után egyaránt kezet kell mosnod, a típustól függetlenül. Ha nem tudsz mosdónál kezet mosni, használj kézfertőtlenítőt!

Hogyan válasszam ki a menstruáció erősségének megfelelő tampont?

Az a legjobb, ha mindig az aktuális vérzéserősségnek megfelelő tampont használsz. Talán ellentmondásnak tűnik, de mindig a lehető legkisebb nedvszívó képességű tampont válaszd a menstruációd aktuális erősségéhez képest, vagyis ne használj annál nedvszívóbb tampont, mint amire valójában szükséged van. Például, ha a menstruációd első napjaiban erős a vérzésed, akkor kezdd a Superrel vagy a Super Plus típusú tamponokkal. A menstruáció vége felé pedig, amikor enyhül a vérzés, válts minire. De ha mellényúlsz, akkor se érezd magad rosszul. Mindenkivel előfordul, hogy rosszul méri fel a vérzés erősségét – ez is a menstruációs „nyűgcsomag” része.

És ha én még soha nem használtam tampont?

Sokan izgulnak az első tamponhasználat előtt. Az a legjobb, ha egy alacsony nedvszívó hatású tamponnal próbálod ki először a tamponhasználatot egy olyan napon, amikor nem túlságosan erős a vérzésed. Nem gond, ha csak néhány próbálkozás után sikerül felhelyezned. Gyakorlat teszi a mestert!

Ha fogalmad sincs, mit kell tenned, valamelyik barátnőd vagy családtagod is instruálhat téged a fürdőszobaajtó másik oldaláról. Az is segíthet, ha elolvasod a tampon felhelyezésével és eltávolításával kapcsolatos cikkeket.

Melyik tampon való nekem?

Próbálj ki néhány különböző típust! Talán az fog beválni, amelyik applikátorral rendelkezik, vagy egy bizonyos nedvszívó hatású lesz a megfelelő. Néhány kísérlet után rá fogsz jönni, melyik tampon való neked.

A Libresse tamponok kifejezetten diszkrétek, és lekerekített fejük révén egyszerűen és kényelmesen felhelyezhetők. Az egymástól elkülönülő sávoknak köszönhetően jobban magukba szívják a folyadékot, amely épp ezért egyenletesebben oszlik szét a tampon belsejében. Vagyis nincs miért aggódnod.

A Libresse diszkrét tamponjai három méretben állnak rendelkezésre normál, erős és extraerős vérzés esetére, így mindig kéznél lesz a megoldás.

Tampont vagy betétet válasszak?

Akár tampont, akár valamilyen más menstruációs terméket, például egészségügyi betétet választasz, ezek a termékek egyformán higiénikusak, megfelelően összegyűjtik és megtartják a vért, és használatuk egy kis gyakorlással gyorsan megtanulható. Sokan vannak, akik többféle menstruációs terméket is használnak attól függően, hogy mihez van kedvük a menstruáció egy adott napján.

Vagyis te döntesz, mikor mit szeretnél! Bármilyen típusú tampon vagy menstruációs termék mellett teszed le a voksodat, az a lényeg, hogy biztonságban érezd magad, magabiztos légy, és idegeskedés nélkül tudd végezni a napi teendőket. Ha szeretnél többet tudni a tamponokról, mielőtt mellettük döntenél, olvasd el, mennyi ideig használhatsz egy tampont, illetve azt, hogy mire kell még ügyelned.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok