Egy nő ül a vécén, kezében tampon, a szemetes felnyitva, hogy kidobja a használt tampont

Természetes, hogy izgulsz az első tamponhasználat előtt, de mint annyi dolog az életben, ez is csak gyakorlás kérdése. Néhány próbálkozás után gyerekjáték lesz az egész.

Különböző méretű és nedvszívó képességű tamponok léteznek, amelyeket az enyhe, erős vagy közepes vérzésnek megfelelően kell használni. A kényelem és a megfelelő védelem miatt fontos, hogy a vérzés pillanatnyi erősségének megfelelő tampont válaszd. Ha most használsz először tampont, akkor az a legjobb, ha egy minivel kezded. Ha beszerezted a tampont, és megjött a menstruációd, itt az ideje az első próbálkozásnak!

A tampon első használata

A hagyományos tampon felhelyezése nagyon könnyű, ha követed az alábbi lépéseket.

 1. Először is alaposan moss kezet.

 2. Vedd szemügyre, hogy hová kerül majd a tampon! Egy tükör segítségével keresd meg a szeméremajkakat az ujjaiddal. Ezek az „ajkak” a szeméremtest részét képezik, és a hüvelynyílásnál találhatók. Ebbe a nyílásba kell behelyezned a tampont. Tartsd kéznél a tükröt, mert lehet, hogy szükséged lesz rá a felhelyezésnél!

 3. Távolítsd el a tampon csomagolását, és tekerd ki a zsinórját. Ez fontos lépés, mert a zsinór segítségével fogod majd kihúzni a tampont.

 4. Sokat segít, ha ellazítod a hüvelyizmokat. Ezek azok az izmok, amelyekkel visszatartod a vizeletet. Ha megfeszíted őket, nehezebb lesz feljuttatnod a tampont. Végy néhány mély lélegzetet, hogy megnyugtasd a testedet!

 5. Fogd meg a tampont az aljánál (a zsinórnál), és találj egy kényelmes pozíciót: például az egyik lábaddal lépj fel a vécé szélére, vagy hajlítsd be a térdedet! Az a lényeg, hogy kényelmes legyen.

 6. Az egyik kezeddel hajtsd el a szeméremajkakat, a másik kezeddel pedig, egyik ujjadat a tampon végén tartva, helyezd a tampon csúcsát a hüvelynyíláshoz. Gyengéden nyomd be a tampont az ujjaddal a derekad irányába, vagyis ne egyenesen felfelé.

 7. Lassan csúsztasd a helyére – használd az ujjad teljes hosszát –, de a zsinór maradjon kint.

 8. A mutatvány után moss kezet. Ennyi az egész. Megcsináltad!

Ha helyesen helyezted fel a tampont, semmit nem szabad érezned. Ha kényelmetlennek érzed, tovább kell csúsztatnod, vagy húzd ki, és próbálkozz újra egy új tamponnal. Onnan fogod tudni, hogy a tampon a helyén van, hogy semmit nem érzel. Amiatt ne aggódj, hogy esetleg túlságosan is felnyomod a tampont, mert a méhnyak miatt ez úgyse menne.

Az applikátoros tampon felhelyezése

Vannak olyan tamponok, amelyek műanyagból vagy kartonból készült applikátorban kaphatók. Ezek az applikátorok megkönnyítik a felhelyezést. Ennél a típusnál az ujjad a testeden kívül marad, és megtartja az applikátort, amíg az a helyére csúsztatja a tampont. Van, aki a hagyományosat szereti jobban, mások az applikátorosat kedvelik. Egyik típus sem jó vagy rossz, a választás egyszerűen ízlés kérdése.

 1. Végezd el a fenti első négy lépést: moss kezet, keresd meg a hüvelynyílást, csomagold ki a tampont, és lazítsd el az izmaidat. Ezeknél a tamponoknál van egy típus, amelynél a behelyezés előtt egy kissé ki kell húzni a tampont az applikátorból, ezért mindenképpen nézd meg a csomagoláson található utasításokat.

 2. Fogd meg az applikátor felső részét az aljánál, vagyis azt a csövet, amelyben a tampon található. Vannak olyan tamponok, amelyeknél egy kis perem segít tartani az applikátort.

 3. Gyengéden csúsztasd az applikátort a hüvelyedbe, a derekad irányába. Állj meg, amint az ujjad megérinti a hüvely bemenetét.

 4. A mutatóujjaddal most told a felső csőbe az applikátor alsó részét – azt, amelyik a testeden kívül maradt. Ezzel kinyomod a tampont az applikátorból, egyenesen a hüvelybe.

 5. Lassan húzd ki az applikátort, és dobd a szemetesbe. A tampon így a helyére került, a zsinórja pedig a testeden kívül maradt.

 6. Moss kezet, és már mehetsz is a dolgodra!

 

Előfordulhat, hogy többször is próbálkoznod kell, mire a tampon kényelmesen a helyére kerül, főleg, ha a használata még nem vált rutinná. Nyugodtan próbálkozz, amíg magabiztossá nem válsz! Ha nem megy, kérj segítséget valamelyik barátnődtől vagy családtagodtól, aki szívesen elmondja neked, mit hogyan kell tenned.

Néhány alkalom után az is kiderül, hogy neked való-e a tampon, vagy szívesebben használnál valamilyen más menstruációs terméket. Ez a te személyes döntésed. Válaszd azt, amelyikkel magabiztosnak érzed magad a menstruáció alatt!

Ha szeretnél többet tudni erről a témáról, olvasd el a tampon eltávolításával és a tamponhasználat egyéb szempontjaival foglalkozó cikkeket is.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok