Egy nő épp leül, térdére húzott alsóneműjén vérfolt látható. Az egyik kezében egy friss egészségügyi betétet tart, amelynek csomagolása a combján hever

Nem használtál még egészségügyi betétet? Nem tudod, hogyan fogj hozzá? Ne aggódj, nem bonyolult! Most minden fontosat megtudhatsz az egészségügyi betét használatáról.

Ha elkezdtél menstruálni, akkor először az egészségügyi betéttel (más néven intimbetéttel) kell megbarátkoznod. Ha nem tudod, hogyan kell használni, olvass tovább, hogy képben legyél!

Érdemes jó előre megismerned, hogyan kell használni az egészségügyi betétet, hogy felkészültebb legyél, mire megjön a menzeszed.

Mi az egészségügyi betét funkciója?

Az egészségügyi betét (vagy intimbetét) magába szívja a menstruációs vért, amint az kiürül a testből. Az egyik oldala, amely közvetlenül a szeméremtesttel érintkezik, puha és nedvszívó, míg a másik oldala ragadós. Ez azért hasznos, mert így rátapad a fehérneműre, és nem csúszik el. A legtöbb betétet néhány óra múlva ki kell cserélned egy újra, vagyis a nap folyamán akár többször is betétet kell váltanod.

A menstruáció alatt bármilyen fehérneműt hordhatsz – bár tangánál inkább tampont tanácsos használni. A legtöbb nő ilyenkor kényelmesebb bugyikat választ, amelyek nem tetézik a fájdalommal és puffadással járó kellemetlen érzéseket.

Hol vásárolhatok egészségügyi betétet?

Intimbetétet szinte mindenhol lehet kapni, a sarki kis közérttől a gyógyszertáron át a drogériákig. Egyszerű használatának köszönhetően nagyon népszerű termék, ezért tényleg könnyen hozzáférhető. Általában a többi egészségügyi terméknél kell keresni az egészségügyi vagy női higiéniai részlegen.

Ha bármilyen okból kifolyólag nem engedheted meg magadnak, hogy menstruációs termékeket vásárolj, a különböző jótékonysági szervezeteken, egészségügyi központokon vagy az iskoládon keresztül ingyen is hozzájuk juthatsz. Keress rá online, hogy milyen megoldások elérhetők ott, ahol élsz!

Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy hirtelen van szükséged egy egészségügyi betétre, de nem tudsz elmenni megvenni, ne feledd, hogy a nők többsége ilyenkor örömmel kisegít. Egy barátnőre például mindig számíthatsz! Az iskolában általában tartanak egészségügyi betéteket kifejezetten a diákok számára, ezért csak kérned kell a tanáraidtól vagy az iskolai orvostól. Menstruációról beszélni az iskolában talán cikinek tűnhet, de hidd el, hogy a tanáraid mindig szívesen segítenek neked. A menstruáció természetes dolog, és biztos, hogy a tanárnőid többségét is érinti, ezért nincs okod szégyenkezésre.

Milyen típusú egészségügyi betétek léteznek?

Rengetegféle betét közül választhatsz. Vannak szárnyas betétek (mint a Libresse V-Protection Ultra normál betét), amelyek mindkét oldalán tapadós „szárnyak” (kiálló részek) vannak. Ezeket ráhajthatod az alsóneműd alsó felére, így a betét biztosan nem fog elmozdulni. Ezek nagyszerű betétek, és a szárnyaknak köszönhetően nem csúszkálnak. Persze olyanok is vannak, akik a szárny nélküli betéteket kedvelik.

A betétek nedvszívó képességükben is eltérnek egymástól. A csomagoláson mindig található egy-két szó vagy szimbólum, amely elárulja, hogy mennyi vért képesek felszívni. Könnyű vérzéshez például elég egy enyhén nedvszívó betét. Az erőteljesebb nedvszívó képességű betét erősebb vérzés esetén vagy éjszaka jön jól. (Ne ijedj meg az erős vérzéstől: ez is gyakori és normális jelenség!)

Éjszakára éjszakai egészségügyi betétet válassz, hogy ne kelljen felkelned betétet cserélgetni. Az éjszakai betétek bélése kifejezetten kényelmes: magába szívja a testnedveket, és az intim zónát is kipárnázza, amíg alszol.

Ha jobban megismerkednél a betétekkel és a többi menstruációs termékkel, például a tamponnal, a menstruációs bugyival vagy a menstruációs kehellyel, az alábbi útmutató segítségével könnyedén kiválaszthatod a neked megfelelőt.

Az egészségügyi betét elhelyezése

Megjött a havivérzésed, és vettél egészségügyi betétet is. Mi a következő lépés?

  1. Válassz egy helyet, ahol a betétet nyugodtan a fehérneműdbe helyezheted! Ez történhet otthon, a fürdőszobában, a saját szobádban vagy az iskolai mosdó egyik kabinjában.

  2. Először is alaposan moss kezet!

  3. A betétet külső csomagolás védi, ez biztosítja a higiénikus használatot. Szedd le a csomagolást a betétről.

  4. Húzd le az alsóneműdet, és helyezd a betétet arra a részre, amelyik érintkezik a szeméremtesteddel – ezen belül a hüvelyeddel. A betét tapadós része legyen lefelé, vagyis az a jó, ha odatapad a bugyidhoz. Ha nem tudod, hogy melyik a betét eleje, ellenőrizd a csomagoláson! A betét mintájából ez általában kiderül.

Mi van akkor, ha szárnyas a betét? Ez csak néhány pluszlépést jelent.

  1. Húzd le a védőfóliát a szárnyakról.

  2. Ezután hajtsd a szárnyakat az alsóneműd alsó felére, és alulról ragaszd rá őket. Nem baj, ha fedik egymást.

Ennyi az egész!

  1. Ha felhúzod az alsóneműdet, és úgy találod, hogy a betét jó helyen van, akkor felöltözhetsz. Ha első nekifutásra nem sikerül teljesen középre ragasztanod a betétet, vagy egy kissé mozog, nem tragédia. Egyszerűen igazítsd meg! Akkor van jó helyen, ha kényelmes, és alig érezhető, hogy ott van.

Ha néhány próbálkozás után még mindig gondod van a betéttel, kérj segítséget valamelyik családtagtól vagy barátnődtől! Ne ess kétségbe, ha a betét egy kissé félrecsúszik, és összevérzed az alsóneműdet. A menstruáció az élet velejárója, a bugyit pedig ki lehet mosni. De ha attól jobban érzed magad, az első néhány alkalommal tarts magadnál egy váltás alsóneműt, hogy szükség esetén tisztát tudj húzni. Meglátod, előbb vagy utóbb rutinos betéthasználó leszel!

A betétek cseréje és kidobása

Ha már megy a tisztasági betét behelyezése, a cseréjével sem lesz gond. Csak tartsd észben, hogy a betétet a vérzés erősségétől függően körülbelül 4 óránként kell cserélni. Ha nem vagy benne biztos, hogy eljött a csere ideje, ellenőrizd a mosdóban: ha kezd megtelni a betét, jobb, ha beteszel egy újat.

Ehhez egyszerűen húzd le a betétet az alsóneműdről, dobd a szemetesbe (soha ne a vécébe!), és helyezz be egy újat.

Mielőtt kidobnád az elhasznált betétet, hajtogasd bele az új betétről leszedett csomagolásba. A Libresse Roll.Press.Go technikájával egyszerűen betekerheted a használt betétet az új betét csomagolásába, és kétoldalt le is zárhatod úgy, hogy összenyomod a széleket. Így higiénikusan, diszkréten és biztonságosan tárolhatod a használt betétet, amíg ki nem tudod dobni egy szemetesbe.


Az egészségügyi betét használata igazán nem ördöngösség. Egy kis gyakorlással könnyedén elsajátíthatod a technikáját. Fontos, hogy ne csinálj belőle nagy ügyet, hiszen a menstruáció egy természetes és normális folyamat, amelyről tudnunk kell nyíltan beszélni. Ha valami nyugtalanít, beszéld meg a családoddal, a barátaiddal, vagy valakivel, akiben megbízol! Egészen biztos, hogy valamilyen módon van benne tapasztalatuk. Az első menstruációról szóló cikkben további hasznos információkat olvashatsz a témáról.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!

Továbbolvasok