A méh és egy tampon rajza, türkizszínű háttér előtt – Libresse

Egy kis gyakorlással hamar megtanulod, hogyan kell tampont használni.

Pár dologra azonban oda kell figyelned, hogy megfelelően használd őket, és az egészséged se lássa kárát.

Négy óránál tovább ne hagyd fent

Az, hogy egy tampon meddig maradhat fent, a vérzésed erősségétől függ. A tampon már a hüvelyben magába szívja a vért, és ha megtelik, cserélni kell. A tamponcserét 4 óránként érdemes megejteni. Ha erősen vérzel, lehet, hogy ennél gyakrabban is kell cserélned, vagy nagyobb méretű tamponra kell váltanod. Ha kivétel közben úgy érzed, hogy a tampon beakad, miközben húzod a zsinórt, vagy ha négy óra elteltével is száraz marad (nem telik meg), akkor valószínűleg kisebb méretű tamponra van szükséged. Ha úgy látod, hogy a tampon zsinórja véres vagy nedves lett, akkor túl sokáig volt fent.

Tampont éjszakára is használhatsz

Egy tampon legfeljebb nyolc órán át maradhat a testedben. Így éjszakára is felhelyezhetsz egyet, amennyiben nyolc órával később felkelsz, hogy kicseréld. Ha álomszuszék vagy, lehet, hogy jobban jársz, ha éjszakára az egészségügyi betét mellett döntesz.

Egyszerre legfeljebb egy tampont helyezz fel!

Soha ne helyezz fel egyszerre egynél több tampont. Ha két tampont helyezel fel, azzal megnövekszik a toxikus sokk szindróma (TSS) kialakulásának kockázata. Ha nagyon erős a vérzésed, válassz nagyobb méretű tampont, és cseréld gyakrabban. Kiegészítésként esetleg használj mellé egészségügyi betétet. Mi történik, ha megfeledkezel a már felhelyezett tamponról, és újat akarsz felrakni? Ebben az esetben figyelmeztető lehet a kellemetlen szag, amelyet a korábban fent hagyott tamponon megtelepedett baktériumok okoznak. Ebben az esetben a lehető leghamarabb távolítsd el mindkettőt! Lehetséges, hogy kiütéseid lesznek, vagy megváltozik a hüvelyi folyásod minősége – ebben az esetben mindenképpen menj el orvoshoz! Amennyiben a korábban felhelyezett tampon beszorult, az orvos el tudja távolítani.

Ne hagyd bent a tampont szex közben!

Tamponnal szexelni? Semmiképpen! A behatolás során a tampon még feljebb nyomódhat a hüvelyben, és igen kellemetlen érzést okozhat. A legrosszabb esetben pedig beszorulhat, és fertőzést okozhat. A menstruáció alatti szexszel természetesen semmi gond nincs, ha te és a partnered is kedvet éreztek hozzá – de kizárólag akkor, ha előtte kivetted a tampont.

Lehet pisilni tamponviselés közben?

Ha tamponviselés közben pisilsz, azzal semmi gond nincs. A vizelet a húgycsövön át távozik – ez egy kisméretű lyuk a hüvely elülső oldalán. Pisilés közben tehát nem ázik át a tampon. Közben esetleg elhúzhatod a zsinórját az egyik oldalra, hogy száraz maradjon.

A tampon nedvszívó képessége
1.

Ha a felhelyezett tampon négy óra elteltével is száraz, kisebb méretűt kell használnod.

Egyszerre egy tampon
2.

Ha két tampont helyezel fel, azzal megnövekszik a toxikus sokk szindróma (TSS) kialakulásának kockázata.

Fertőzés
3.

Ha szex közben fent hagyod a tampont, az kellemetlen lehet.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban