Kézben tartott pozitív terhességi teszt

A policisztásovárium-szindróma (PCOS) egy rendkívül gyakori probléma, amely minden 10 fogamzóképes korú nőből 1-et érint. [1] De hatással lehet a nemzőképességedre? Mielőtt teljesen kétségbeesnél, olvasd el az alábbi információkat!

PA policisztásovárium-szindróma (vagy röviden PCOS) ijesztő orvosi szakkifejezésnek tűnhet, de minél többet tudsz meg róla, annál érthetőbbé válik, és annál kevésbé tűnik majd elrettentőnek. Szóval, miről is van szó? Akkor beszélünk PCOS-ről, amikor a petefészekben számos ártatlan, folyadékkal telített „zsákocska” található – ezeket tüszőknek nevezzük. Általában petesejt is termelődik ezekben a tüszőkben, azonban a PCOS során nem szabadul ki érett petesejt ezekből a tüszőkből, így nem jön létre peteérés. [2]

Már önmagában az elég nehéz, hogy napi szinten együtt élj a PCOS-sel, és ha ezt még a termékenységgel kapcsolatos kérdések is tetőzik, az rendkívül nagy feszültséget és szorongást okozhat. Olvass tovább, és sok mindent megtudsz a PCOS-ről és a termékenységről! Szó esik arról is, kihez fordulhatsz segítségért.

Terhesség és PCOS

A PCOS leggyakrabban a fogamzóképes korban jelentkezik, ezért gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire befolyásolja a nők teherbe esési esélyét. Persze nem mindenki szeretne gyereket: ez mindenkinek a saját egyéni döntése.

Hogyan hat a PCOS a termékenységre?

Mivel a PCOS-es nők esetében kiszámíthatatlan és ráadásul kevésbé gyakori az ovuláció, a teherbe esés esélye kisebb, mert az ovuláció maga az a folyamat, amikor a petefészek kilök egy érett petesejtet, amely készen áll rá, hogy megtermékenyítse egy spermium. De ha nincs megtermékenyülésre váró petesejt, lehetetlen teherbe esni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy PCOS-sel hiú ábránd a terhesség. A teherbe esés valóban nehezebb lehet, de a PCOS nem jelenti automatikusan azt, hogy nincs esélye a megtermékenyülésnek.

A PCOS és a termékenységi kezelések

Habár a PCOS-re nem létezik egyetlen gyors és egyszerű megoldás, léteznek termékenységi kezelések és orvos által felírható gyógyszerek, amelyek serkenthetik a peteérést, és ezáltal jobb eséllyel indulhatsz el a gyerekvállalás útján. Egy nemrég készült orvosi vizsgálatban például kimutatták, hogy a termékenységtámogató gyógyszert szedő PCOS-es nők 80%-ának sikeres volt a peteérése. [3]

Tehát, ha épp próbálsz teherbe esni, vedd fel a kapcsolatot a nőgyógyászoddal vagy egy termékenységi szakemberrel, hogy áttekintsétek a lehetőségeket! Arról is készültek jelentések, hogy az egészséges táplálkozás és a mozgás is támogatja a rendszeres ovulációt. (Ezek persze a PCOS-től függetlenül is nagyon ajánlottak!) [4]

PCOS és teherbe esés: nehéz témák

A terméketlenségről már önmagában is nehéz beszélni, de ha ehhez még PCOS is társul, könnyen elmehet a kedved az egésztől, és magadba roskadva szomorkodhatsz – főleg, ha nap mint nap bejelenti valaki a hírfolyamon, hogy babát vár.

Ilyenkor nem szabad magadat hibáztatni, és nem szabad hagynod, hogy eluralkodjanak rajtad az érzelmek. Sokkal jobban teszed, ha kezedbe veszed az irányítást, orvosi segítséget kérsz, és áttekinted a lehetőségeidet. Még ha pillanatnyilag nem is szeretnél teherbe esni, a kapott információ sokat segíthet a jövőben.

Az is ugyanolyan fontos, hogy ha magányosnak érzed magad, vagy magad alatt vagy, mindenképpen beszélj egy barátnőddel, kedvenc rokonoddal, a szüleiddel, a pároddal vagy az orvosoddal! Mindaddig, amíg bizalmas környezetben tudsz beszélni a dolgokról, megfelelő támogatásban és törődésben részesülhetsz ezekben a nehéz időkben.

A legjobb, amit tehetünk, ha beszélgetést kezdeményezünk ezekről a kényes témákról, mert így megkönnyíthetjük a tájékozódást, és összehozhatjuk azokat az embereket, akiknek eddig némán kellett szenvedniük. A termékenységgel és menstruációval kapcsolatos problémákról bővebben a rendszertelen menstruációval foglalkozó és a Hogyan befolyásolja az endometriózis a termékenységet című oldalakon olvashatsz.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome

[2]  https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos

[3]  Frankfurter D. (2015) Getting Pregnant with PCOS. In: Davies T. (eds) A Case-Based Guide to Clinical Endocrinology. Springer, New York, NY.

[4]  https://theconversation.com/i-have-pcos-and-i-want-to-have-a-baby-what-do-i-need-to-know-109800

Továbbolvasok