Kézben tartott pozitív terhességi teszt

Az endometriózissal küzdő nők gyakran aggódnak amiatt, hogy nem eshetnek teherbe. Mielőtt átadnád magad a kétségbeesésnek, ismerd meg, hogyan hat az endometriózis a termékenységre, illetve hogyan és kivel érdemes beszélned erről a témáról.

Az endometriózissal már önmagában nehéz szembenézni, arról nem is beszélve, hogy még a gyerekvállalási terveidre is árnyékot vethet! Ha magad alatt vagy az endometriózis vagy a terméketlenségtől való félelem (vagy mindkettő) miatt, könnyen érezheted úgy, hogy egyedül maradtál a problémával. Éppen ezért fontos, hogy beszélj az érzéseidről olyasvalakivel, akiben megbízol. Lehet ez a párod, egy barátnőd vagy az orvosod – ők támogatni és biztatni fognak ebben a nehéz időszakban.

Az endometriózis szóval bizonyára találkoztál már a suliban, egy könyvben vagy a tévében, de megeshet, hogy nem vagy tisztában a jelentésével vagy azzal, hogyan hathat a termékenységedre. Endometriózisnak nevezzük, amikor a méhnyálkahártyához hasonló szövetek termelődnek a test olyan részein, ahol nem lenne szabad. Ez a szövettöbblet befolyásolhatja a termékenységet. Amikor ez a szövet vérzik – hasonlóan ahhoz, amikor menstruáláskor leválik a méhnyálkahártya –, a vér nem tudja egyszerűen elhagyni a testet, ami fájdalommal és duzzadással járhat.

Itt fontos megjegyezni, hogy bár a menstruációs görcsök normálisnak számítanak, az extrém erős fájdalmak a menzesz során vagy környékén már nem tekinthetők annak. A fájdalom tehát önmagában nem olyasmi, ami miatt folyton aggódnod kéne, de ha úgy érzed, hogy a menstruációd túlzott fájdalmakkal jár, kérj tanácsot a nőgyógyászodtól!

Az endometriózis és a meddőség

Az endometriózis leggyakrabban a termékeny években (vagyis az első menstruáció és a menopauza között) jelentkezik. Körülbelül 176 millió nőt érint a világon. [1] Mivel az endometriózisnak akkor van a legnagyobb jelentősége, amikor egy nő úgy dönt, hogy gyereket szeretne, jó tudni, hogyan hat a termékenységre.

Az endometriózis és a termékenység

Habár még sok a nyitott kérdés a termékenység és az endometriózis összefüggéseiről, a kutatások alapján az biztos, hogy az endometriózissal küzdő nők nehezebben esnek teherbe. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy pontosan miért, azonban létezik rá néhány lehetséges magyarázat.

  • Normális esetben a petesejt végighalad a petevezetéken, és ha találkozik egy spermiummal, akkor megtermékenyül. Ha az endometriózis érinti a petevezetéket, a szövettöbblet elzárhatja a petesejt útját, így megakadályozhatja a megtermékenyülést. [2]
  • Az endometriózis okozta gyulladás ronthatja a petesejt minőségét, vagy zavarhatja az embrió beágyazódását. [3]

Habár endometriózis esetén nehezebb lehet a megtermékenyülés, fontos tisztában lenni azzal, hogy maga az endometriózis nem egyenlő a meddőséggel. Tehát, ha endometriózisod van, ne feledd, hogy attól még te is lehetsz terhes! Ha szeretnéd tudni, milyen esélyed vagy lehetőségeid vannak a teherbe esésre, illetve milyen kezelések jöhetnek szóba, fordulj bátran a nőgyógyászodhoz!

Fontos, hogy beszéljünk az endometriózisról és a meddőségről!

Rengeteg nő szembesül az endometriózissal és a meddőséggel. Habár ezekről nem könnyű beszélni, az is biztos, hogy nincs bennük semmi szégyellnivaló. Nem szabad úgy érezned, hogy egyedül vagy a problémáddal, és nincs senki, akinek kiönthetnéd a szívedet. Beszélj az orvosoddal, ismerd meg, milyen lehetőségeid vannak, és meríts erőt a családod és barátaid bátorító szavaiból, támogatásából!

Ha megtörjük a hallgatást, és ezeket a nehéz témákat többé nem kezeljük tabuként, akkor sok tévhitet eloszlathatunk, és összehozhatjuk azokat, akik eddig egyedül, csendben szenvedtek.

Téged is szeretnénk megnyugtatni afelől, hogy van segítség! Ha nagyon megvisel ez a nehéz időszak, akkor az a legjobb, ha mielőbb támogatást kérsz. A termékenységről és a terhességről bővebben is olvashatsz a termékenységi kezelésekkel foglalkozó írásban, illetve a Hogyan hat a terhesség a menstruációra című oldalon.

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  http://endometriosis.org/endometriosis/

[2]  http://endometriosis.org/endometriosis/infertility/

[3]  Sanchez, Ana Maria et al. “Is the oocyte quality affected by endometriosis? A review of the literature.” Journal of ovarian research vol. 10,1 43. 12 Jul. 2017.

Továbbolvasok