Egy hátrahajló méhet ábrázoló diagram

A legtöbb nő testében a méh enyhén előre dől, és szépen elfér a medencében. De az is előfordulhat, hogy hátrafelé áll: ezt nevezzük hátrahajló méhnek. Nézzük meg ezt egy kicsit közelebbről.

Ha furcsa vagy kínos érzés, hogy pont a te méhed tér el az átlagostól, jó, ha tudod, hogy minden 4 nőből 1-nek hátrahajlik a méhe. [1] Ráadásul nemcsak gyakoribb, mint gondolnád, de fájdalommal vagy tünetekkel sem jár, sőt, a teherbe esést sem befolyásolja (már ha ilyen terveid vannak).

Gyakorlatilag akkor beszélhetünk hátrahajló méhről, amikor a méh nem előre, a húgyhólyag felé, hanem hátra, a végbél felé hajlik. Ahogy a többi testrészünk, a méhünk sem egyforma: minden méh egyedi, és még a dőlési irányban is különbözhetnek! Noha a méh jellemzően inkább előrefelé hajlik, az is teljesen normális, ha a te méhed épp ellenkezőleg, hátrafelé dől.

Mitől alakul ki a hátrahajló méh?

Ennek általában genetikai oka van, vagyis te egyszerűen így születtél. Azonban hátrahajló méh az alábbi okok miatt is kialakulhat:

Összenövések

A kismedencei műtétek olyan szalagos hegszöveteket vagy összenövéseket eredményezhetnek, amelyek hátrahúzzák a méhet.

Endometriózis

Akkor beszélünk endometriózisról, amikor a méhen kívül is megjelennek a méhfalhoz hasonló szövetek. Ezek a szövetek a medence más részeihez tapaszthatják a méhet, vagyis hátrahajlásra kényszeríthetik.

Fibróma

Ezek az apró, nem rosszindulatú csomók szintén hátrahajlásra késztethetik a méhet.

Terhesség

A méhet ínszalagok tartják a helyén. Terhesség alatt ezek a szalagok megnyúlhatnak és meglazulhatnak. Ilyenkor előfordul, hogy a támasz nélkül maradt méh hátradől. Szülés után a méh általában visszanyeri eredeti pozícióját – de nem mindig.

Milyen tünetekkel jár a hátrahajló méh?

A hátrahajló méh általában semmilyen tünettel nem jár, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb nő nem is tudja, hogy ilyen a méhe. [2] Sokan csak akkor fedezik fel ezt a tényt, amikor a várandósság miatt ultrahangos vizsgálatra kerül sor.

Néha megesik, hogy a hátrahajló méh panaszokat okoz. Ezek a tünetek általában olyan rendellenes állapotokhoz köthetők, mint az endometriózis vagy a kismedence gyulladásos megbetegedései. Vagyis az alábbi listát vedd komolyan!

  • Enyhe fájdalom közösülés közben
  • Erős és/vagy fájdalmas menstruáció
  • A húgyhólyagra nehezedő nyomás (ez néha inkontinenciához vezet)
  • Derékfájdalom

Ha a fentiek közül bármely tünetet tapasztalod, keresd fel az orvosodat, hogy megnézzétek, hátrahajló méhről vagy valamilyen más egészségügyi problémáról van-e szó! Így biztos lehetsz abban, hogy jó tanácsokat fogsz kapni, és a lehető legjobb kezelésben fogsz részesülni.

A hátrahajló méh csökkenti a termékenységet vagy a teherbe esés esélyét?

Gyakori tévhit, amely csak felesleges aggodalmat szül, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a teherbe esést. Ez az állapot önmagában nem csökkenti a megtermékenyülés esélyeit, vagyis nálad a teherbe esés valószínűsége ugyanakkora, mint annak, akinek nem hátrahajló a méhe.

Csak akkor befolyásolhatja a teherbe esési esélyeket, ha valamilyen alapbetegség okozza a méh hátrahajlását. Ilyen lehet például az endometriózis, a fibróma vagy a kismedencei gyulladás. Ezért ha babát tervezel, vagy sehogy sem sikerül teherbe esned, beszélj az orvosoddal a termékenységtámogatási lehetőségekről! Biztosan lesz néhány ötlete.


Összegezve az eddigieket: ha kiderül, hogy a te méhed hátrahajló, ne aggódj emiatt. Néhány ritka esettől eltekintve ugyanúgy élheted az életedet, mint eddig, és a teherbe esésedet sem befolyásolja. Ha pedig attól félsz, hogy valamilyen alapbetegség okozza a méh hátrahajlását, vagy ha rendellenes kismedencei fájdalmat érzel, a biztonság kedvéért fordulj orvoshoz!

Ha szeretnél többet is megtudni a testedről, olvasd el az Ismerd meg az intim zónádat, valamint a mellről és a mellbimbóról szóló oldalakat!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/retroverted-uterus#symptoms-of-a-retroverted-uterus

[2]  https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/retroversion-of-the-uterus

Továbbolvasok