Egy bélendometriózis miatt felpuffadt hasú nő

Az endometriózisról bizonyára már hallottál, de azt tudod-e, hogy mi a bélendometriózis? Nem túl gyakori betegség, de az endometriózissal küzdő emberek 12%-át érinti. [1] Most megismerheted a jeleit, tüneteit és kezelési módszereit.

Endometriózisnak azt az állapotot nevezzük, amikor a méhnyálkahártyához hasonló szövetek termelődnek a test olyan részein, ahol nem lenne szabad. Noha az utóbbi években az endometriózisról egyre többször lehet hallani, az kevéssé köztudott, hogy különböző formái léteznek. Ezek között elsősorban az a különbség, hogy hol jelennek meg azok bizonyos szövetek. A bélendometriózis tehát a beleket érinti. [2]

A gyakori előfordulás ellenére a téves diagnózis vagy a diagnózis teljes hiánya még mindig nagyon gyakori, pedig a világon 176 millió nő él endometriózissal! Ha tudod, miről ismerhető fel a bélendometriózis, könnyebben kaphatsz segítséget.

Melyek a bélendometriózis jelei és tünetei?

Ha gyanítod vagy tudod, hogy endometriózisod van, biztosan kíváncsi vagy a bélendometriózis tüneteire. A helyzetet bonyolítja, hogy ezek a panaszok nagyon hasonlítanak egy sor más, szintén a beleket érintő betegség, például az irritábilisbél-szindróma (IBS) vagy az aranyér tüneteire. Nem csoda, hogy gyakran összekeverik őket, vagy rosszul állítják fel a diagnózist. Ezért mindenképpen fordulj orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül észleled valamelyiket.

  • Fájdalmas székelés vagy szellentés. Ezt diszkéziának nevezik.
  • Medencetájéki fájdalom közösülés közben: ez a diszpareunia.
  • Végbélvérzés, vagyis, amikor vér távozik a testből a végbélnyíláson át. [3]

Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, először is ne ess pánikba. Próbálj összefüggéseket keresni, mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnál le. A bélendometriózis tünetei rosszabbodhatnak menstruáció előtt vagy alatt, ezért vezess naplót a gyanús jelenségekről akár a telefonodban, és figyeld, kirajzolódik-e valamilyen minta. Ezek az adatok – hüvelyi vagy ultrahangos vizsgálattal kiegészítve – az orvosodnak is nagy segítséget fognak jelenteni a diagnózis felállításához, a tanácsadáshoz és a kezeléshez.

Milyen kezelési lehetőségei vannak a bélendometriózisnak?

Mivel az endometriózis egy krónikus betegség, nem lehet teljesen meggyógyítani. Szerencsére olyan szintre lehet hozni, hogy együtt tudj élni vele. Erre több mód is van.

Fájdalomcsillapító

A paracetamolhoz és az ibuprofenhez hasonló, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkentik a bélendometriózis okozta fájdalmat. Ha szükséges, az orvosod ezeknél erősebb fájdalomcsillapítót is felírhat.

Hormonális kezelés

A fogamzásgátló tabletta vagy a méhen belüli spirál csak néhány példa a hormonális beavatkozásra. Ezek csökkentik vagy leállítják a peteérést, ezáltal gyengítik a menstruációt, és csökkentik a menzesszel járó fájdalmakat.

Műtét

Néhány esetben az érintett bélterület műtéttel eltávolítható. A betegség súlyosságától és kiterjedtségétől függően különböző műtéti megoldások léteznek, amelyekről az orvosod adhat felvilágosítást. [4]


Kétségkívül ijesztő, ha bélendometriózissal diagnosztizálnak, de minél többet tudsz róla, annál könnyebb megbirkózni a helyzettel. Az is segíthet, ha beszélsz a betegségedről valakivel, akiben megbízol. Mások támogatása és biztatása sokat fog jelenteni ezekben a nehéz időkben. Senkinek sem szabad némán szenvednie! Öntsd ki a szíved a legjobb barátodnak, a családodnak, vagy beszélj az orvosoddal. Hamarosan arra is rá fogsz jönni, milyen sokan mennek keresztül pont azon, amin te – ebből szintén erőt tudsz majd meríteni. Ha szeretnéd, velünk is megoszthatod az endometriózisod történetét.

Szívesen olvasnál még az endometriózisról? Akkor az endometriózis és a termékenység kapcsolatáról szóló írás bizonyára érdekelni fog!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz!
[Hivatkozások]

[1] Habib N, Centini G, Lazzeri L, et al. Bowel Endometriosis: Current Perspectives on Diagnosis and Treatment. Int J Womens Health. 2020;12:35-47. Published 2020 Jan 29. doi:10.2147/IJWH.S190326

[2] Wolthuis AM, Meuleman C, Tomassetti C, D'Hooghe T, de Buck van Overstraeten A, D'Hoore A. Bowel endometriosis: colorectal surgeon's perspective in a multidisciplinary surgical team. World J Gastroenterol. 2014;20(42):15616-15623. doi:10.3748/wjg.v20.i42.15616

[3]  https://www.endometriosis-uk.org/endometriosis-and-bowel

[4]  https://www.chelwest.nhs.uk/your-visit/patient-leaflets/medicine-services/bowel-endometriosis

Továbbolvasok