Női farmert és alsóneműt ábrázoló kép – Libresse

Gyakran előfordul, hogy a nők amiatt aggódnak, hogy a menzeszük nem normális – főleg azért, mert a menstruációhoz kezdetben időbe telik hozzászokni.

De nincs mitől félned. A „minden rendben van velem?” érzése idővel majd elmúlik. Ha pedig arról van szó, hogy mi számít normálisnak azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdődik el, mennyi ideig tart, és milyen tünetekkel jár, lehetetlenség konkrét választ adni.

A lányok átlagosan 11–14 évesen kezdenek menstruálni. A normális menstruációs ciklus 28 napig tart, ám 21–35 nap hosszúságú is lehet. Pubertás idején a ciklus még ennél hosszabb is lehet, és időbe telik, mire rendeződik. A pubertás végére a legtöbb nőnek rendszeressé válik a menstruációs ciklusa, azaz a menstruáció maga nagyjából ugyanannyi ideig tart, és két ciklus között is nagyjából ugyanannyi idő telik el. A menstruációs vérzés 2–7 napig tart; az átlagos időtartam öt nap.

A menstruáció kezdetén a vérzés rendszerint az első két napon a legerősebb. A vérveszteség egy normális menzesz során nagyjából két-három evőkanál (30–40 ml). Ne feledd azonban: mindig jóval többnek tűnik. Vannak nők, akik ennél erősebben véreznek, és ezért gyakrabban kell egészségügyi betétet cserélniük, vagy nagyobb nedvszívó képességű termékeket kell használniuk.

A menstruáció legerősebb időszakában a vér rendszerint piros színű. A könnyebb napokon a színe rózsaszínre, barnásra vagy feketére vált. Ez teljesen normális. A menstruáció előtti hormonális változások fizikai és érzelmi tüneteket is okoznak: hasmenést, hátfájást, puffadást, émelygést vagy mellduzzadást. A menstruáció előtt sok nő lesz szomorú, nyűgös vagy ingerült. Mindez a PMS, más néven premenstruációs szindróma tünete. Nem vidám dolog, de ettől még természetes.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, egy kis kíméletes testmozgás, valamint a hasra helyezett fűtőpárna vagy meleg vizes palack egyaránt csökkenti a fájdalmat és a kellemetlenséget. De a paplan alá is nyugodtan bevackolhatod magad. Ha a menstruációs fájdalom tényleg problémát okoz, a kezelőorvosod erősebb fájdalomcsillapítót is felírhat neked. A különböző tünetetek (puffadás, hangulatingadozás, ingerültség) a menstruáció megérkezésével fokozódnak, a vérzés elmúltával pedig gyorsan, nyom nélkül eltűnnek.

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban