Pecsételő vérzésről zöld háttér előtt készült kép – Libresse

Amikor két menstruáció között először találsz vérfoltot a bugyidon, könnyen megijedhetsz, különösen, ha szabályos a ciklusod.

Szerencsére nincs ok a pánikra. A pecsételő vérzésnek („barnázásnak”) több oka is lehet, de rendszerint semmi súlyos. Fontos azonban, hogy jelezd az orvosodnak. A biztonság kedvéért.

Mi okozhat tehát pecsételő vérzést? Meglehetősen sok minden. Csak néhány: az ovuláció (amikor az egyik petefészkedből kiszabadul egy petesejt), a beágyazódás (amikor a petesejt hozzátapad a méhnyálkahártyához), a hormonszint ingadozása, valamilyen fogamzásgátló szedése vagy abbahagyása, illetve valamilyen méhen belüli fogamzásgátló eszköz (úgynevezett „spirál”) egyaránt okolható érte,

Okozhatja ezenkívül hüvelyi fertőzés vagy chlamydia is. A terhesség jele is lehet, és bár maga a pecsételő vérzés nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami gond lenne a babával, azért mindenképpen ki kell vizsgáltatni. A szex utáni pecsételő vérzés – igen ritkán – méhnyak- vagy hüvelyrákra is utalhat[1], ezért ilyenkor fontos kenetet venni, hogy ellenőrizni lehessen a méhnyak állapotát.

Az első néhány menstruáció után évekbe is telhet, mire a ciklusod rendeződik, és rendszeressé válik, így eközben előfordulhat nálad pecsételő vérzés. A változókor felé közeledve a menstruáció rendszertelenné és kiszámíthatatlanná válik, aminek szintén kísérője lehet a teljesen ártalmatlan pecsételő vérzés. A posztmenopauza alatt tapasztalt pecsételő vérzés azonban nagyon is aggasztó.

Az okokat tehát ismered – és most következzen az, hogy mit tudsz tenni, ha pecsételő vérzést tapasztalsz. Miután kiderítetted, mi okozza, használj tisztasági betétet (például Libresse DailyFresht), hogy megóvd a ruháidat; legyen nálad belőle arra az esetre, ha megint előfordulna némi vérzés. Napi két zuhanyzással és az alsóneműd cseréjével kellemesen frissnek érzed majd magad. Utána pedig tedd, amihez csak kedvet érzel.

Az egészségügyi felelősség kizárása

Az ebben a cikkben olvasható információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, és nem használható diagnosztikai, illetve terápiás célokra. Konkrét egészségügyi panaszoddal kapcsolatban kérd a kezelőorvosod segítségét!

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban