Egy doktor és egy páciens beszélget

Az abortusz egy gyakori beavatkozás, mégis tabunak számít. Ebből kifolyólag számtalan félreértés övezi az abortuszt, továbbá azt, hogy milyen érzéssel jár, és hogyan zajlik. Most ezekre a kérdésekre kaphatsz választ.

Az abortusz egy terhességmegszakítási eljárás. [1] Mivel a témát erősen átszövik a különböző politikai állásfoglalások, az abortusz nem túl gyakori téma a hétköznapi beszélgetésekben. De miért van ez így? A becslések szerint a világon minden 4 terhességből 1 abortusszal végződik. [2] 

Abortusz mellett dönteni hihetetlenül nehéz, és számos ok állhat a háttérében. Ha a szülők még nem állnak készen a gyermekvállalásra, ha nincs hozzá megfelelő anyagi hátterük, ha a terhesség egészségügyi kockázatokkal jár… hosszú a lista. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a másik ember döntéséhez (akár az abortusz mellett döntött, ha nem) empatikusan és megértően viszonyuljunk. Csak így válik lehetővé, hogy mindenki saját maga dönthesse el, mi a jó neki. 

Ha az abortusz mellett döntöttél, vagy épp felmerült a gondolata, olvass tovább, hogy megtudd, mi az abortusz folyamata, és mire kell számítanod a későbbiekben.

Melyek az abortusz különböző típusai?

Két különböző eljárás jöhet szóba, attól függően, hogy mennyi idő telt el a teherbe esés óta. Hogy melyik mellett döntesz, az rajtad és az orvosod javaslatán múlik.

Művi abortusz (műtét)

A művi abortusz lényege a méh kiürítése. Erre a terhesség első 24 hetében kerülhet sor (habár ez országonként és klinikánként változó lehet).

Művi abortusz két módszerrel végezhető. Az elsőt egy vákuum-aspirátorral végzik. Erre a terhesség első 14 hetében van lehetőség, helyi vagy általános érzéstelenítéssel. Ilyenkor a szöveteket és a nyálkahártyát egy hajlított szívócsővel távolítják el. 

A második módszer lényege a méhnyak kitágítása és a méh üregének kiürítése, amely a terhesség első 24 hetében lehetséges. Ilyenkor egy úgynevezett abortuszfogót használnak a terhesség megszakítására, amit a méhnyakon keresztül vezetnek a méhbe. Ez a műtét altatásban vagy általános érzéstelenítésben végezhető. [3]

Gyógyszeres abortusz (abortusztabletta)

Gyógyszeres abortuszra, vagyis „abortusztabletták” alkalmazására a várandósság első 10 hetében kerülhet sor.

Ilyenkor két különböző gyógyszert kell lenyelni tabletta formájában. Az első a mifepriszton. A mifepriszton blokkolja a progeszteron hatását, ami a méhnyálkahártya leválásához vezet, ez pedig meggátolja az embrió beágyazódását és fejlődését. A második gyógyszer a mizoprosztol, amit a mifepriszon bevételét követő 24-48 órában kell alkalmazni. Szájon és hüvelyen át is bejuttatható a szervezetbe. A mizoprosztol méhösszehúzódásokat okoz, ennek következtében az embrió vér és szövetek formájában kilökődik a méhből, és a hüvelyen keresztül távozik. [4]

Abortusz utáni teendők

Abortusz után érdemes néhány nap szabadságra menni, hogy legyen időd megemészteni a történteket, és a tested is pihenhessen, mielőtt visszatérnél a hétköznapokhoz. Ilyenkor teljesen normális, ha mentálisan és fizikálisan is fáradtnak érzed magad. Maradj ágyban, vagy vegyél kényeztető fürdőket, hogy oldódjon a benned levő feszültség. Ha úgy érzed, nem tudod feldolgozni a történteket, mindenképpen beszélj valakivel: egy barátoddal, egy terapeutával, vagy oszd meg az érzéseidet egy megértő csoporttal. Az abortusz sok embernek nagy érzelmi megrázkódtatást jelent, ezért fontos, hogy légy kedves magadhoz, és kérj érzelmi támogatást! 

A műtét utáni három hétben vérzés és görcsök is jelentkezhetnek, ám ezek idővel egyre ritkábbak és enyhébbek lesznek. Ebben a három hétben nem tanácsos bolygatnod a hüvely belsejét, hogy elkerüld a fertőzéseket. Ezért ilyenkor tampon helyett használj egészségügyi betétet. 

Ha az abortuszt követően hosszasan elhúzódó, erős vérzést és komoly fájdalmat tapasztalsz, kérj orvosi segítséget, hogy fény derüljön arra, mi okozhatja ezeket.

Terhesség az abortusz után

Az abortusz nem jelenti azt, hogy soha többé nem lehet gyereked. A körülmények megváltozhatnak, és megtörténhet, hogy anya szeretnél lenni. Jó hír, hogy az abortusz nem befolyásolja a jövőbeni terhesség esélyeit.

Ha biztonságosan és megfelelő orvosi felügyelet mellett végzik, az abortusz nem tesz meddővé. Csupán néhány ritka esetben fordulhatnak elő olyan komplikációk, amelyek aggodalomra okot adó méhfertőzéshez vezetnek. Szerencsére ennek kicsi az esélye, ha biztonságos, engedéllyel rendelkező klinikát vagy kórházat választasz. Ha az abortusz után úgy érzed, valami nincs rendben, mindenképpen keresd fel a kezelőorvosodat, hogy az esetleges komplikációkat orvosolni tudja! 


Habár az abortusz témája meglehetősen érzékeny és ellentmondásos, ha nem beszélünk róla, azzal csak még erősebben rányomjuk a tabuk pecsétjét, és ellehetetlenítjük a segítségkérést. Az abortusz melletti vagy elleni döntést nem lehet jónak nevezni vagy rossznak bélyegezni. Fontos, hogy nyíltan beszélhessünk az abortuszról, mert minél többet tudunk róla, annál könnyebb lesz olyan döntést hozni, ami számunkra a legjobb. 

Ha szívesen olvasnál még az intim zónával kapcsolatos témákról, olvasd el tabudöntögető történeteinket!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/abortion/

[2] Sedgh G, Bearak J, Singh S, Bankole A, Popinchalk A, Ganatra B, Rossier C, Gerdts C, Tunçalp Ö, Johnson Jr BR, Johnston HB. Abortion incidence between 1990 and 2014: global, regional, and subregional levels and trends. The Lancet. 2016 Jul 16;388(10041):258-67. 

[3] https://www.bpas.org/abortion-care/abortion-treatments/surgical-abortion/ 

[4] https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/medical-abortion/about/pac-20394687

Továbbolvasok