Orvossal beszélgető nő képe türkizszínű háttér előtt – Libresse

Biztosan hallottál már a toxikus sokk szindrómáról. Ha így van, akkor azt is tudod, hogy összefügg a tamponhasználattal.

Súlyos állapot, és bár alig van esély arra, hogy te megkapd, fontos, hogy amennyiben tampont használsz, vagy legalábbis tervezed, megismerd a témával kapcsolatos tényeket, hogy tudd, mit kell elkerülnöd, és mire érdemes figyelned.

Bár ritka, a toxikus sokk szindróma (más néven TSS) rendkívül súlyos betegség, amelyet az emberi szervezetben egyébként megtalálható baktérium által termelt méreganyag okoz. Ha a baktérium bekerül a szervezetbe, az rendkívül súlyos következményekkel jár. Ezért olyan fontos a higiénia a tamponhasználóknál. Mielőtt felbontanád és felhelyeznéd a tampont, alaposan moss kezet, és ezt ismételd meg felhelyezés után is.

A TSS gyakran összekapcsolható a tamponhasználattal, de bárkinél, bármilyen életkorban előfordulhat. [1] Sokan úgy vélik, hogy a fiatalok esetében különösen magas a megbetegedés kockázata, mivel még nem rendelkeznek a méreganyag legyőzéséhez elegendő antitesttel. És bár a világon rengeteg nő használ tampont problémamentesen, becslések szerint a TSS-es esetek felében szerepet játszik a menstruáció – igaz, a vizsgálatok mostanáig sem tudták igazolni a tamponhasználat és a TSS kialakulása közti összefüggést. Magán a tamponon nem található meg a TSS-t okozó baktérium, ám a tamponhasználat mégis megnöveli a kialakulás kockázatát.

TSS bármilyen nedvszívó képességű tampon használata során kialakulhat, ám a magasabb nedvszívó képességű tamponok esetében a kockázat is megnő. [2] Ezért fontos, hogy mindig a vérzésed erőssége szerinti legalacsonyabb nedvszívó képességű terméket válaszd! Ezzel ugyanis nemcsak a TSS kockázata csökken, hanem az eltávolítás is leegyszerűsödik. Amikor tehát tampont választasz, ne gondolj arra, hogy „jobb félni, mint megijedni”, és ezért nagyobb nedvszívó képességű tampont felhelyezni, mivel úgy a helyes, ha a vérzésed erőssége szerinti legalacsonyabb nedvszívó képességű terméket használod.

A tampont csak közvetlenül felhelyezés előtt csomagold ki. Kézmosás után bonts fel egy új, tiszta tampont, és felhelyezés előtt ne érj hozzá, illetve ne tedd le sehová. Ha a tampont egy ideje már a táskádban hurcolod, és megsérült a csomagolása, dobd ki. A sérült fóliájú tamponon különböző baktériumok lehetnek, amelyek fertőzést okozhatnak.

A TSS kockázatát azonban más módszerekkel is tudod csökkenteni. Tampont kizárólag a menstruációd alatt használj – ha csak gyanítod, hogy meg fog jönni, olyankor még ne –, a hüvelyi folyás kezelésére pedig semmiképp ne használd! Ne helyezd fel a tampont, ha fájdalmat okoz, és soha ne helyezz fel egynél többet! Rendszeresen, lehetőleg 4 óránként cserélj tampont! A tampont legfeljebb 8 órán keresztül hagyd fent!

Éjszakára kimondottan erre a célra szolgáló Libresse egészségügyi betétet használj, ne pedig tampont, ám ha mégis a tampon mellett döntesz, közvetlenül lefekvés előtt helyezz fel egy újat, és legkésőbb 8 órával később távolítsd is el. Ha lehetséges, a menstruációd alatt felváltva használj tampont és egészségügyi betétet! A menstruációd végén pedig mindenképpen távolítsd el az utoljára felhelyezett tampont!

Fontos, hogy legyen rálátásod a dologra; a TSS rendkívül ritka. Mégis nagyon fontos, hogy tudd, mik a figyelmeztető jelek. Mivel néhány elszigetelt esetben a TSS halálos kimenetelű is lehet, a gyógyulást nagyban segíti, ha időben felismerik és kezelik. [3]

A TSS tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő magas láz, a hasmenés, a hányás, az influenzára emlékeztető tünetek, a szédülés, a szemfehérje, az ajkak és a nyelv élénkpirossá válása és/vagy a napégésre hasonlító kiütések. [4] A TSS nagyon gyorsan súlyossá válik. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz, azonnal távolítsd el a tampont, és mielőbb kérj orvosi segítséget, az orvost pedig tájékoztasd arról, hogy menstruálsz. A terápiát követően a legtöbben teljesen meggyógyulnak.

A legfontosabb tudnivalók a TSS-ről

Rovarcsípés
1. Az esetek felében nőket érint

50%-át elfertőződött égési vagy forrázási sebek, illetve rovarcsípések okozzák.

Férfiak, nők, gyermekek
2. A TSS kockázata a tampon nedvszívó képességével párhuzamosan nő

Mindig a vérzésed erőssége szerinti legalacsonyabb nedvszívó képességű terméket válaszd!

Kiütés
3. Gyakori tünetek

Láz, hányás, hasmenés, napégésre emlékeztető kiütés.

[Források]

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban