Egy nő vizsgálatra vár hüvelyplasztika előtt

Nagyon sok olyan nő van, aki egészségügyi vagy kozmetikai okok miatt női intimplasztikára szánja rá magát. Bármi legyen a te indokod, műtét előtt érdemes informálódnod, hogy valóban neked való-e a beavatkozás.

A testünk és különösképpen az intim testrészeink módosítása egyre több ember számára válik elérhetővé. Az intim zóna (a hüvely, a szeméremtest és az intim testrész V alakú része) plasztikázására egészségügyi vagy kozmetikai okokból kerülhet sor. Vagyis akkor, ha egészségügyi probléma miatt van rá szükség, illetve amikor a műtét egészségügyileg ugyan nem indokolt, de esztétikusabbá teszi a szóban forgó testrészt.

Fontos, hogy te rendelkezz a saját tested felett (ide tartozik az is, amikor egy műtétről kell dönteni), valamint az, hogy egy ilyen döntésben ne az legyen a meghatározó, hogy másoknak mi a véleményük, hanem az, hogy neked mi a legjobb. Mielőtt végérvényesen megváltoztatnád az intim zónádat, ne feledd: intim testrészeink mind csodálatosak a maguk egyedülálló módján.

Minél többet tudsz a szeméremajak-műtétről és a hüvelyszűkítésről, nagyobb eséllyel hozol helyes döntést.

Szeméremajak-műtét

A szeméremajak-műtét a hüvelynyílás két oldalán található bőrlebeny, a kisajkak méretének csökkentését jelenti. [1] A kisajkak közt vannak olyanok, amelyek felfelé állnak, vannak, amelyek lógnak, és néha még a szeméremtest külső, nagyajkaiba is bebújhatnak. De vajon melyik normális? Hát mindegyik! Nincs olyan, hogy „normális” szeméremajak. Ennek a bőrlebenynek számtalan megjelenési formája, mérete és színe lehet, csakúgy, mint a többi testrészünknek. S habár soha senki nem írta elő azt, hogyan kellene kinézniük a szeméremajkaknak, vagy milyen érzeteket kell kiváltaniuk, vannak, akik ennek ellenére szeméremajak-műtétre vágynak.

Mi értelme van a szeméremajak-műtétnek?

Megszüntethet bizonyos kellemetlen érzéseket

Habár egészségügyileg valószínűleg soha nem lesz indokolt a szeméremajak-műtét, vannak nők, akiknek a szeméremajkak kényelmetlen, sőt, fájdalmas érzéseket okoznak. Szex közben kidörzsölődhetnek, de a sportolás vagy egyszerűen az ülés is irritálhatja őket. [2] Ha ez napi szinten gondot okoz, akkor a szeméremajak-műtét megoldást jelenthet erre a problémára.

Megváltoztatja a küllemet

Nem beszélhetünk „tökéletes” vagy „helyes” szeméremajkakról, azonban ettől még sokan döntenek a megváltoztatásuk mellett – a hajfestésnél és mellplasztikánál is pont ugyanez a helyzet. A műtét magabiztosabbá teszi az embereket, és nagyban befolyásolja életminőségüket. Ettől még hatalmas döntésről van szó, ezért ha ezt forgatod a fejedben, alaposan gondold végig az indokaidat! Fontos, hogy ne egy külső ok miatt válassz így, például mert mások leszólták a testedet, vagy mert az interneten láttál valamit. Ha megváltoztatod valamely testrészedet, azt saját késztetésből kell tenned. Ne feledd: minden test gyönyörű, és ez alól a szeméremtest sem kivétel!

Hüvelyszűkítés

A hüvelyszűkítés vagy hüvelyplasztika lényege a hüvely falának és nyílásának szűkítése. Ilyenkor a kitágult izmokat szorosabbra húzzák, a felesleges bőrt pedig eltávolítják. [3] A műtét célja a medencefenék-izomzat megerősítése: ezek az izmok támasztják alá a méhet, húgyhólyagot és beleket.

Mi értelme van a hüvelyszűkítésnek?

Egészségügyi

Az öregedés és a szülés a medencefenék izmainak kinyúlását és rugalmasságuk elveszítését eredményezheti (olyan ez, mint amikor olyan sokszor használsz egy hajgumit, hogy végül már extra csavarások kellenek hozzá, hogy a helyén tartsa a copfodat). A medencefenéki izmok a hüvelyi izmokat is magukba foglalják, vagyis amikor a medencefenék megnyúlik, a hüvellyel is ez történik. Ekkor nehezebben marad fent a tampon, és a vizelési ingert is nehezebb visszatartani. Előfordulhat, hogy a szeretkezés sem okoz akkora örömöt.

Van, aki nem tulajdonít neki különösebb jelentőséget; a kornak és a gyerekvállalás velejárójának tudja be. Mások viszont nem tudnak ilyen könnyen beletörődni. Nekik nyújthat megoldást a hüvelyszűkítés. De ne feledd: csak azért, mert lehetőséged van rá, még nem kell mindenképpen belemenned! Ez egy személyes döntés. Jó, ha tudod azt is, hogy a műtét nem garantálja a várt eredményeket. Olvass tovább, hogy megismerd az alternatívákat!

Kozmetikai

Habár nincs azzal semmi baj, ha a hüvelyizmaid nem világbajnokok a maguk nemében, az igaz, hogy a „lazaság” érzete rombolhatja az önbizalmadat. Vannak nők, akik azért döntenek a hüvelyszűkítés mellett, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben. A műtét azonban csak az egyik lehetséges módszer, hogy elégedettebb légy a hüvelyeddel. Végezhetsz például speciális hüvelygyakorlatokat is.

A hüvelyfal megerősítése műtét nélkül

A hüvely izmai (mint bármely más izom) speciális gyakorlatokkal megerősíthetők. Medencefenék-gyakorlatokkal remekül javítható az erejük, visszatartó képességük és rugalmasságuk.

Habár ezeket a gyakorlatokat legtöbbször inkontinenciától szenvedőknek ajánlják, a medenceizmok pozitív hatásait mindenki élvezheti, szó szerint, hiszen ezek közé tartozik az erősebb az erős orgazmus!

És mindehhez még kondigépre sincs szükség! Egyszerűen csak össze kell szorítani a medenceizmokat, mintha vissza akarnád tartani a vizeletet. Ha edzeni szeretnéd a medenceizmaidat, szorítsd össze, majd lazítsd el őket.

Hogyan fogadhatod el a saját intim zónádat?

Ha valamelyik testrészed módosítása mellett döntesz, ezt a döntést neked kell meghoznod, és kizárólag a saját érdekeidet kell nézned. Ha azért akarsz változtatni, mert mások bántanak azért, amilyen vagy, a változás nem fog boldoggá tenni.

Minden egyes test a maga egyedi módján gyönyörű: ez tesz bennünket különlegessé. Fontos, hogy ezt felismerd és értékeld, mielőtt a műtét mellett döntenél. Ha bizonytalan vagy az intim zónádat illetően, nézegess művészi szeméremtest-alkotásokat, vagy beszélj az érzéseidről! Ha beszélgetsz a pároddal vagy a barátnőiddel erről a témáról, kiderülhet, hogy nem vagy egyedül, és az érzéseid teljesen normálisak.

Az is sokat segíthet, ha megérted a tested működését. Ha szeretnél többet tudni erről a témáról, olvasd el a testképről és a tárgyiasításról szóló, valamint a Hogyan változik a hüvely szülés után című oldalakat!

Egészségügyi nyilatkozat

A cikkben szereplő egészségügyi információk kizárólag információs forrásként szolgálnak, és nem használhatók fel semmilyen diagnosztikai vagy kezelési célra. Egészségügyi problémáiddal mindenképpen fordulj orvoshoz![Hivatkozások]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/labiaplasty

[2]  https://www.londonwomenscentre.co.uk/info/news/labiaplasty-labial-reconstruction-explained

[3]  https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/aesthetic-genital-plastic-surgery/vaginoplasty

Továbbolvasok