Kozmetikai termékekről és alsóneműről rózsaszín háttér előtt mutatott, fehér színű kép – Libresse

Ha épp serdülőkorban vagy, alighanem jó pár testi változást tapasztalsz magadon: elkezdett nőni a melled, és kiszélesedik a csípőd.

Az intim zónában is jelentős változások zajlanak. Ez a bőrfelület a köldököd alatt kezdődik, és a lábad közéig tart; nagyjából V alakú tehát.

Az egyik fontos változás, hogy ezt a részt mostanra (valamennyire) fanszőrzet borítja – ez a szőrzet sűrűbb és durvább tapintású, mint a többi testszőrzet. Kis mennyiségben már hüvelyi folyásod is lehet – a folyás átlátszó vagy krémszerű folyadék, amelynek alig van szaga. Ne aggódj: mindez teljesen normális, és minden lánynál előfordul! És bár lehet, hogy furcsának érzed, hogy ez történik veled, mindez okkal történik. A szeméremszőrzet csökkenti a dörzsölődést, így az intim terület bőre nem válik irritálttá, a folyástól pedig tisztul a méhnyak, és nedves lesz a hüvely, így megelőzhetők a fertőzések.

Újabb, jelentős változást jelent a menstruációd megjelenése. Az első néhány menstruáció gyakran enyhe, és kis mennyiségű vérzéssel (úgynevezett pecsételő vérzéssel) jár, de a vér nagyon sötét, majdhogynem barna is lehet. El kell, hogy mondjuk: mindez teljességgel kiszámíthatatlan, így a menstruációs ciklusod eleinte sem egyértelmű, sem kiszámítható nem lesz. Emiatt sem kell aggódnod: a menstruációd előbb-utóbb rendeződik, és rendszeressé válik majd.

A szeméremszőrzet és a folyás miatt az intim zóna szaga a megszokottnál erősebbé válik, mivel odalent minden nedves és meleg, könnyen megizzadsz odalent, és a baktériumok is gyorsan elszaporodnak. Éppen ezért van szükség egy ügyes higiéniai rutin kidolgozására. Mindennap zuhanyozz és válts ruhát, és viselj légáteresztő pamut alsóneműt: így mindig kellemes lesz az illatod, és jól fogod érezni magad. Miután megjött a menzeszed, gyakran cseréld az egészségügyi termékeket, és a tisztálkodáshoz használj intim törlőkendőt, például Libresse intim törlőkendőt.

A hüvely öntisztuló szerv, ezért nem szabad belül kimosni (azaz hüvelyöblítést végezni). Mindez hüvelypenészt vagy bakteriális vaginózist is okozhat, éppen ezért kerülendő. Azt is látni fogod majd, hogy az illatosított szappanok, tusfürdők és habfürdők felsérthetik a hüvelyt – használj inkább illatmentes szappant vagy intim mosakodószert.

Hogy tiszta legyél, és kellemesen érezd magad, mindig töröld át kendővel (lehetőleg Libresse intim törlőkendővel) az intim zónát, amikor vécére mész, majd puha tapintású toalettpapírral töröld szárazra magad. Vágd rövidre vagy gyantáztasd a szeméremszőrzetedet, hogy tisztán tudd tartani az intim zónát, és csökkenteni tudd a verejték és a baktériumok felgyülemlését. Mindennap hordj tisztasági betétet, például Libresse DailyFresht, hogy frissnek érezd magad, és megvédd a fehérneműd.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban