A vörösvértestekről piros háttér előtt mutatott fehér színű illusztráció – Libresse

Ha nagyon erős a vérzésed (ez az úgynevezett menorrhagia), az egészséged és a közérzeted szempontjából is fontos, hogy tisztázd az okát.

A menorrhagiát korábban normálisnak tartották: olyasvalaminek, amivel egy nőnek együtt kell tudnia élni. A közelmúltban végzett vizsgálatokból azonban kiderült, hogy a hosszan tartó vagy erős menstruációs vérzés rejtett vérzési rendellenességre, például vérzékenységre is utalhat [1].

A vérzékenység öröklött genetikai rendellenesség, ami azzal jár, hogy a vér nem tud rendesen megalvadni. Férfiaknál gyakoribb, de lányoknál és nőknél is felléphetnek enyhébb hemofíliás tünetek, mivel hordozzák a hibás gént, de nem diagnosztizálták náluk a betegséget.

Ha a menstruációd során a vérzés időtartama hét napnál tovább húzódik, és nagy, alvadt vércsomók vannak benne, vagy ha nagyon gyakran kell betétet cserélned, előfordulhat, hogy vérzékenységben szenvedsz. Ne feledd azonban, hogy más, például mióma vagy hormonzavar is okozhat menorrhagiát, ezért fontos, hogy orvoshoz menj vele.

A hemofília tünetei közé tartozik, hogy könnyen lesznek véraláfutásaid, gyakran és sokáig vérzik az orrod, és nagyon erősen vérzel, ha megvágod magad, ha fogorvosi kezelést kapsz, vagy ha megműtenek. Emellett erős fájdalmaid is lehetnek a menstruációd alatt, illetve a peteéréskor – olyankor, amikor az egyik petefészekből kilökődik egy petesejt (vagyis a menstruáció előtt kb. 14 nappal), erősen fáj az alhasad. Ha tapasztalod magadon a felsorolt tünetek valamelyikét, mindenképpen menj el a háziorvosodhoz, és derítsétek ki, nincs-e vérzékenységed vagy más vérzési rendellenességed.

A legfontosabb dolog az, hogy ne ess pánikba. Attól még, hogy esetleg vérzékeny vagy, élhetsz teljes, örömteli életet. Nélkülözhetetlen azonban, hogy orvosi segítséget kérj, mivel ha nem kezelik, ez az állapot súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Egy nem diagnosztizált vérzési rendellenesség folyománya lehet például a vérszegénység (vashiány), mivel a menstruáció során túl sok vér távozik a szervezetből. Ezenkívül az orvosi és fogsebészeti ellátást is megnehezíti. Ne hagyd annyiban, hanem járj utána! Hivatalosan felállított diagnózis és támogatás birtokában sokkal nyugodtabb leszel. Így ha bármilyen kétséged is támad, mindenképp vizsgáltasd ki magad!

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban