Lila háttér előtt szörföző nő képe – Libresse

Azon tűnődsz, hogy betét helyett inkább tampont használnál, de nem tudod, jó döntés lenne-e?

Akkor szerencséd van! Minden választ összeszedtünk neked ahhoz, hogy tájékozott döntést hozhass.

Kétféle tampon létezik: az egyiket kézzel kell felhelyezni, a másikhoz pedig tartozik egy applikátor, amely segíti a felhelyezést. Bármelyik mellett döntesz is, viselés közben jóformán meg is fogsz feledkezni róla. A menstruációd minden látható nyomát eltünteti, mivel még a testből való távozás előtt magába szívja a vért.

Ha fontos számodra a diszkréció, valószínűleg az applikátor nélküli tamponokat fogod választani. Nagyon kicsik, és észrevétlenül a zsebedbe tudod rejteni őket mosdóba menet. Sőt maga a doboz is aprócska és kompakt. Jóformán semmi helyet nem foglal a táskádban.

Bevezetés a tamponhasználatba

A tampon rendkívül praktikus holmi, ha sportolsz vagy versenyzel, mert felhelyezés után akkor is a helyén marad, ha te megállás nélkül mozogsz. Ha egészségügyi betétet használsz, nem feltétlenül szívesen veszel fel testre simuló sportruházatot, ha viszont tampont viselsz, ez nem lesz probléma. Úszás közben is jó szolgálatot tesz, mivel nem fogsz amiatt aggódni, hogy összevérzed a fürdőruhádat.

A tampon azonban mégsem való mindenkinek. Van, akinek gondot jelent a felhelyezése. Éjszakára sem ajánlott (hacsak nem akarsz ébresztőre kelni), mivel 8 óra viselés után fertőzést okozhat. A tamponhasználat teljességgel személyes döntés. Mindenképp próbáld ki, hogy ez-e a neked való egészségügyi termék.

Néhány tamponmárka papír vagy műanyag applikátoros kivitelben kapható. Így kevesebb csomagolóanyagra van szükség, és kevesebb hulladék keletkezik, ami zöldebb megoldás. Sőt a csomag is kevesebb helyet foglal a táskádban! Ne félj: pillanatok alatt hozzászoksz majd az applikátor nélküli tamponokhoz. Egy dologra figyelj: felhelyezés előtt és után alaposan moss kezet!

Ha többre vagy kíváncsi a tamponokkal kapcsolatban, nézz körül a Gyakori kérdések című részben.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban