Kanapén fekvő, kezét a hasára szorító nő – Libresse

Egy adott pillanatban a fogamzóképes korú nők negyede éppen menstruál. Mégis rengeteg félreértés él azzal kapcsolatban, hogyan hat a menstruáció a nők életére.

Évszázadokon át több kultúrában is úgy vélekedtek, hogy az éppen menstruáló nő tisztátalan. Ez persze kész őrültség, ám a vélekedés a mai napig tartja magát – és emellett még számtalan ártalmas pletyka és tévhit is gyökeret vert az emberek fejében. [1]

Tisztázzuk a dolgot! Attól, hogy menstruálsz, nem leszel „mocskos” vagy „hibás”, és semmi sem akadályozhat meg abban, hogy ilyenkor is a neked tetsző módon éld az életed. Mivel biztosan rengeteg butaságot és féligazságot hallottál már a témával kapcsolatban, szeretnénk, ha egyesével felülvizsgálnád velünk őket.

Semmi okod a félelemre.

Cápa
1. tévhit: Az éppen menstruáló nőket könnyebben megtámadják a cápák.

Erre az égvilágon semmilyen bizonyíték nincs. A cápákat vonzza a vér. Ez igaz. A belőled távozó vér mennyisége azonban olyan csekély, különösen akkor, ha feloldódik a vízben, hogy a ragadozónak jóformán melletted kellene úsznia, hogy érezze [1]. Úgyhogy ússz csak bátran, és töltsd az időt állatok társaságában akkor is, amikor menstruálsz – és vigyázz magadra, ahogy egyébként is tennéd.

Haj
2. tévhit: A menstruáció alatt tilos hajat mosni.

Ez igazi dajkamese – más szóval ostobaság az egész. Moss hajat úgy és annyiszor, ahogy és ahányszor csak jólesik.

Ájulás
3. tévhit: A menstruáció miatti vérveszteség ájulást okozhat.

A menstruációs vér sokkal ijesztőbbnek tűnik, mint amilyen. Egy ciklus alatt átlagosan két-három evőkanál vér távozik belőled. Vagyis ha nincs erős vérzésed (orvosi kifejezéssel ez a menorrhagia), akkor ne félj attól, hogy legyengülsz – a menstruáció egyéb tünetei, például a PMS azonban hatással lehetnek a közérzetedre. Ha a nők azon 10 százalékába tartozol, akiknek valóban erős a vérzésük [2], és a vérzés maga olyan jelentős, hogy felállva szédülsz vagy elájulsz, mindenképpen kérdezd meg róla a kezelőorvosodat.

Jógázás
4. tévhit: A menstruáció alatt végzett mozgás ártalmas.

Épp ellenkezőleg. A menstruációs görcsökre a testmozgás az egyik legjobb gyógyír. Lehet, hogy úgy érzed majd, hogy nem akarsz túl megterhelő dolgokba fogni, ám a kíméletes mozgás – a séta, az úszás, a pilates vagy a jóga – javítja a hangulatodat, és segít csillapítani az esetleges fájdalmaidat. Ne feledd: ha az úszás mellett döntesz, használj tampont, és azonnal cseréld is ki, miután kijöttél a vízből, nehogy elkapj valamilyen fertőzést.

Hangosbemondó
5. tévhit: Mások is látják rajtad, ha menstruálsz.

Egyáltalán semmilyen jól látható külső jele nincs annak, ha menstruálsz. Nem változik meg sem az illatod, sem a járásod, sem a bőröd feszessége. Így hát semmi szükség arra, hogy úgy érezd, bármit is leplezned kellene. A lányok ma már sokkal nyíltabban beszélnek a menstruációjukról és a tüneteikről, például a PMS-ről vagy a görcsökről. Lehetséges, hogy neked is segítene, ha beszélnél a menstruációdról, legalább a barátnőiddel. Hiszen ők is átélik.

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban