Táblás tüntetés a menstruációs szegénység ellen

Attól még, hogy nem sűrűn hallani a menstruációs szegénységről, ez egy olyan globális probléma, amely több millió embert érint. Ezért roppant fontos, hogy tisztában legyünk a jelentésével és azzal, hogy mit tehetünk ellene.

A menstruáció már önmagában is tele van kihívásokkal. A PMS-től kezdve a menstruációs görcsökig sok kellemetlenséggel kell megküzdened. Pláne, ha még abban sem lehetsz biztos, hogy sikerül-e beszerezned a szükséges menstruációs cikkeket! Erről szól a menstruációs szegénység. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy nem férsz hozzá a menstruációs termékekhez. Ennek pedig számos oka lehet, az anyagi gondoktól kezdve a szégyenérzeten át a hiányos menstruációs felvilágosításig. Becslések szerint minden hónapban körülbelül 500 millió ember küzd ezekkel a problémákkal világszerte, és ezért nem tudják a menstruációt olyan biztonságosan, higiénikusan és magabiztosan kezelni, ahogy kellene. Megdöbbentő, igaz? [1]

Mi a menstruációs szegénység hatása?

Talán elsőre nem igazán nyilvánvaló, de a menstruációs szegénység negatív hatása nagyon sokféle lehet. A népesség számottevő részét ellehetetlenítheti a mindennapos tevékenységektől, és tovább fokozhatja a nemek közti egyenlőtlenségeket.

A menstruáció miatt sokan minden hónapban kimaradnak az iskolából, a munkából vagy vallási eseményekből, és ez nemcsak az oktatásukat és a jövedelmüket érinti hátrányosan, hanem a társadalmi beilleszkedésüket is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az Észak-Macedónia vidéki területein élő diáklányok 90%-a hiányzik az iskolából négy-öt napot, amikor épp menstruál. [2] Az egyesült királyságbeli jelentések szerint ugyanebből az okból kifolyólag több mint 137 700 diáklány hiányzott az iskolából egyetlen év alatt. [3]

A menstruációs cikkek hiánya miatt sokan arra kényszerülnek, hogy régi ruhadarabokkal vagy más, nem biztonságos anyagokkal próbálják felfogni a vérzést. Az UNICEF állítása alapján ez azonban olyan súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, mint a nemi és húgyúti fertőzések. [4]

Nonszensz, hogy ilyen sok ember szégyenkezik és küszködik egy teljesen normális és egészséges biológiai folyamat miatt, pedig sajnos igaz.

Mivel járulhatsz hozzá a menstruációs szegénység leküzdéséhez?

Számoljuk fel a menstruációs tabukat

Azonkívül, hogy menstruációs termékekkel látjuk el azokat, akik egyébként nem férnének hozzájuk, a menstruációs szegénység elleni harc fő fegyverei a kommunikáció, a tévhitek eloszlatása és a menstruációval kapcsolatos tabuk ledöntése.

A Global V Taboo Tracker (Globális Tabukövető) jelentésünkből kiderült, hogy noha a menstruáció a mindennapi élet része, minden öt nőből csak kettő beszél róla a párjával. [5] Ez pedig azt jelenti, hogy a menstruáció még mindig tabunak számít. Az információ hiánya miatt egyre több embernek lesznek hiányos ismeretei a menstruációról, és egyre kevésbé merik szóba hozni a témát. De szerencsére ez ellen mindannyian tehetünk valamit!

Hogyan lép fel ez ellen a világ?

Számos olyan kormányzati kezdeményezés, kampány és jótékonysági szervezet létezik, amelynek célja a menstruációs szegénység nemzetközi szintű felszámolása. Skóciában például 2020-ban bevezették, hogy mindenki, aki igényt tart rá, ingyen kaphat menstruációs termékeket. [6] Hasonlóképpen, 2018-ban a kenyai kormány 140 millió egészségügyi betétet adományozott az állami iskolákban tanuló diáklányoknak. [7] Ezenfelül az Egyesült Királyság menstruációs szegénységi válságára reagálva a Libresse 2017-ben felajánlotta, hogy havi 100 000 egészségügyi betétet adományoz a rászorulóknak, 3 éven keresztül. [8]

Persze ez csak a kezdet! Hosszú út áll még előttünk, mire végérvényesen leszámolunk a menstruációs szegénységgel. De minden lépés számít.

Lépj fel te is a menstruációs szegénység ellen!

Ha szeretnél segíteni a menstruációs szegénység felszámolásában a saját környezetedben, adományozz menstruációs termékeket: a helyi ételosztók és menedékek mindig hálásak lesznek ezekért. Ide kattintva pedig más lehetőségekről is tájékozódhatsz.

A menstruáció az élet természetes velejárója, ezért muszáj beszélnünk róla. Ennek egyik előnye, hogy az emberek jobban megismerik a saját testük működését, és rádöbbennek arra is, milyen fontos, hogy mindenki hozzájusson a menstruációs termékekhez. Az intim zónáról és saját felvilágosító hadjáratunkról a Libresse világában olvashatsz bővebben.

Továbbolvasok