A #BloodNormal programban közreműködik a Dessù fehérneműgyártó vállalat

Ők azok a csodálatos tehetségek, akik számára nem tabu a menstruáció #BloodNormal

Hányszor láttad a Homelandet nézve, hogy Carrie Mathison kisiet a mosdóba, hogy betétet cseréljen? Hányszor hallottad A pletykafészek 5 évada alatt, hogy Serena és Blair arról beszélgetnek, hogy mennyire félnek, hogy épp a vadiúj farmerükben áznak át?

A menstruáció az élet része, mégsem szerepel a filmvásznon vagy a tévéképernyőn. Annak érdekében, hogy változtassunk ezen, összefogtunk másokkal a világ minden részéről – a popkultúra fontos szereplőivel, akik számára hozzánk hasonlóan fontos, hogy megdöntsék a menzesszel kapcsolatos tabukat. 
 
Itt részletesen bemutatjuk őket, azt, amivel foglalkoznak, és elmondjuk, hogyan segítenek abban, hogy a menstruációról ne csak pirulva-suttogva lehessen beszélgetni:

DESSÙ

A DESSÙ egy francia fehérneműgyártó vállalat, amelynek meggyőződése, hogy a nőknek nem szabad sztereotípiák és közhelyek alapján meghatározniuk magukat, és megélni nőiességüket. Közreműködésünk jelképeként a Dessù csapata egyedi fehérneműt tervezett, amelyet Anaïs Albar csodás hímzése díszít. A ruhadarab vizuális formában tiszteleg a menstruáció előtt: olyan tárgy, amely elősegíti, hogy a menstruáció semlegessé váljék, és bekerülhessen a kultúrába. A limitált kiadású fehérneműt a Dessù webhelyén lehet megvásárolni.

Saffron Herndon

Saffron amerikai tini stand-upos, aki 7 éves kora óta írja és adja elő saját számait. A Huffington Post szerint „jobb produkciókkal rukkol elő, és hatásosabb a színpadi jelenléte, mint a nála háromszor idősebb profiké”, mi pedig nem tudunk nem egyetérteni velük. Arra kértük Saffront, hogy írjon néhány menstruációról szóló poént, és építse be a műsorába. Előadóként hozzájárult a menstruáció semlegessé tételéhez azzal, hogy szellemesen és viccesen beszélt a témáról a közönségének. „Mindnyájunknak vannak pattanásai, és ha kinyomjuk őket, véreznek. Vagyis ha az emberek nem rémülnek meg a vérző pattanásoktól, miért ijedeznének a menstruációs vértől? Ugyanúgy vér” – állítja.

Julian Hernandez

Julian stockholmi férfidivat-influencer és stylist, aki a legnagyobb márkákkal dolgozik együtt, és a Zalando neki ítélte a „férfi stílusikon” címet. Filmünkben épp egy csomag betétet vásárol egy szupermarketben. Juliannek a nők és a menstruáció semlegesítése iránti támogatása nagy jelentőséggel bír a kampányunkban. Ő is azon férfiak közé tartozik, akik segítik a beszélgetés nyíltabbá válását, és ami még fontosabb: nem csinálnak nagy ügyet abból, ami a nők számára a világ minden pontján természetes.

Victo Ngai

Victo több díjjal kitüntetett, az Egyesült Államokban élő, Hongkongban született grafikus. Szerepelt a Forbes 30 év alatti díjazottjainak listáján; ügyfelei között szerepel a New York Times, az NBC, a DreamWorks és az Apple. Kampányunkhoz készített egy rövid rajzolt regényt egy kőkemény női szuperhősről, aki úgy verekszik és vív meg a vérfarkasokkal, hogy éppen menstruál. Filmünkben egy közelin megmutatjuk Victo művét és a hozzá kapcsolódó üzenetet: „nincs az a vérzés, ami megállít!”

Victoire Dauxerre

Victoire neves francia színésznő, feminista és író; könyve, a Size Zero (Nullás méret) az anorexiáról szól. Mindenhol jól ismerik, mivel felvette a harcot a divatvilágban a női testtel szemben támasztott irreális elvárások ellen. Modellként az anorexiával és bulimiával is megküzdött, és abban az időben nem is menstruált. Filmünkben egy olyan francia nőt alakít egy vacsorán, aki gondolkodás nélkül átkiált az asztal túloldalán ülő barátnőjének, és megkérdi tőle, van-e nála betét.

További tehetséges partnereink:

Lorena Andrea, a kolumbiai színésznő és sportmodell, aki filmünkben egy piros ruhát visel, rajta a „Sangro. No necesito tu aprobacion” („Épp megvan, és nincs szükségem senki beleegyezésére”) felirattal.
 
Neil Gaiman, a számtalan díjjal kitüntetett angol író, akinek legismertebb művei közé tartozik a The Sandman című képregénysorozat, valamint több regény: a Csillagpor, az Amerikai istenek, a Coraline vagy A temető könyve.
 
Dominique Christina, az Egyesült Államokban született író, előadóművész, oktató és aktivista, aki művészetében a spoken word poetry útját követi. Filmünkhöz felhasználtuk egy, a menstruációról szóló költeménye egy részletét.
 
Lotta Schelin, a svéd női labdarúgó-válogatott kapitánya, aki az UEFA Női Bajnokok Ligájában, a női labdarúgó-világbajnokságon, valamint az olimpiai labdarúgótornán is képviselte hazáját.

Befolyásos támogatóinkkal karöltve mindent megteszünk azért, hogy minél pontosabban leképezzük a menstruáció helyét a popkultúrában. Ne feledd: ha támogatsz minket, mindenképpen oszd meg kampányfelhívásunkat!

Ismerd meg még jobban