Menstruációs appot használó nő

Hallottad már a „peteérés” szót, de nem tudod, mit jelent? Ne félj: ez csupán a menstruációs ciklusod egyik részének neve.

A hormonális változások miatt az egyik petefészekből minden hónapban távozik egy érett petesejt, majd áthalad a petevezetéken. Amennyiben a méh felé haladva találkozik egy spermiummal, az megtermékenyítheti, és így létrejöhet a terhesség. Ha azonban a petesejt nem termékenyül meg, akkor kiürül a testből némi vérrel és méhnyálkahártyával együtt, amely a ciklus során megvastagodott, hogy képes legyen befogadni a megtermékenyített petesejtet. A vérből és méhnyálkahártyából álló folyadék távozása maga a menstruáció.

Petefészekről készült rajz

Nem feltétlenül egyszerű megmondani, hogy mikor van a peteérésed, de azért vannak jellegzetes jelei. Az ovuláció tünetei közé tartozik a hirtelen, nem szűnő alhasi fájdalom, német kifejezéssel „mittelschmertz” (középidős fájdalom). Ez a fájdalom jellemzően enyhe, így ha nagyon szenvedsz tőle, vagy sokáig elhúzódik, akkor valami másra utalhat, és el kell menned kivizsgáltatni. Az ovuláció további tünete a tompa hát- vagy derékfájdalom, illetve a hirtelen lecsökkenő testhőmérséklet. Lehetséges, hogy tojásfehérjére hasonlító, síkos folyásod lesz, a melled pedig érzékennyé válik. Előfordulhat, hogy az ízeket és a szagokat is élesebben érzed.

Mikor kerül sor az ovulációra? Minden nő esetében máskor. Peteérésed a ciklusod 11. és 21. napja között bármikor lehet. A tested ilyenkor a legtermékenyebb (azaz ilyenkor eshetsz teherbe a legkönnyebben). A peteérés utáni, úgynevezett luteális fázis során előforduló tünetek közé tartozik, hogy a hüvelyi folyás elveszti síkosságát, és sűrűbbé, krémesebbé válik. Amennyiben nem estél teherbe, a peteérés utáni 14. napon kezdetét veszi a menzeszed.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban