A menstruáció normális, a fájdalmas menstruáció nem az.

Az Essity és az Endometrix már egyesített erővel dolgozik a nők menstruációs egészségének javításán, és a nyílt társadalmi párbeszéden a menstruációs fájdalomról – különösen arról, amit az endometriózis okoz.

Hogy mi az endometriózis? Itt még többet megtudhatsz róla!

Becslések szerint 200 millió nő szenved endometriózisban világszerte. Becslések szerint 200 millió nő szenved endometriózisban világszerte.Ha saját országuk lenne, a világ 8. legnépesebb nációját alkotnák. Ennek a betegségnek a megélése mindenkinél más: vannak, akiknél a fájdalom nem krónikus és könnyen kezelhető – jellemzően fogamzásgátló tablettákkal. Mások az egész testüket átjáró, megsemmisítő erejű fájdalomról számolnak be. Egy viszont biztos: jelenleg nincs rá gyógymód.

Annak ellenére, hogy az endometriózissal küzdő nők többsége hasonló fájdalmat tapasztal menstruációja elején, a helyes orvosi diagnózis felállításáig átlagosan 7 év telik el. Ebben számtalan tényező közrejátszik, köztük az is, hogy sok beteg, sőt, orvos sincs képben az endometriózissal kapcsolatban. De, ami a leginkább gátolja a betegség felismerését az az, hogy a menstruációs fájdalmat a társadalom teljesen normálisnak tartja. A kimondatlan „menstruációs etikett” – ahogy egy ausztrál kutatás elnevezte– arra neveli a nőket, hogy soha ne hívják fel a figyelmet a menstruációjukra. A menstruáció elrejtése pedig általában oda vezet, hogy a nők nem beszélnek barátaikkal, családjukkal, osztálytársaikkal és orvosaikkal arról, hogy hogyan élik meg a menstruációjukat. Még akkor sem osztják meg másokkal a problémájukat, mikor a fájdalom annyira kellemetlen, hogy a mindennapi életvitelükben akadályozza őket. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy azt gondolják, menstruációs fájdalmuk teljesen normális.

Pedig egyáltalán nem az – mi az Essitynél és az Endometrixnél ezt szeretnénk megértetni a nőkkel. Meg akarjuk tanítani őket arra, hogyan, miért tapasztalnak menstruációs fájdalmat, és hogy mi a helyes döntés, hogyan enyhíthetik kínjaikat.

Mikor az Endometrixet megalapították az endometriózisban szenvedők megsegítésére, az első dolguk volt interjúkat szervezni, hogy megtudják, min mennek keresztül a betegek. 700 eset áttanulmányozása után felfedeztek egy mintázatot: az érintettek szülei, barátai, iskolai védőnők és orvosok mind úgy álltak hozzá, hogy a menstruációs fájdalmuk „nem nagy dolog”.

Ezután az Endometrix arra keresett megoldást, hogy bebizonyítsa: a menstruáció az élet természetes része, az ilyenkor tapasztalt erős fájdalom azonban nincs rendben. Egy applikációt fejlesztettek, amivel az endometriózisban és krónikus menstruációs fájdalomban szenvedő nők egészségi állapotát követték nyomon.

És hogy hol tart most a projekt? Éveken át tartó kutatás, tesztelés és az app tökéletesítése után egy valóban hasznos segítséget adtak a betegek kezébe.

Az alkalmazás… 

  •  betekintést nyújt saját egészségi állapotukba;
  •  segíti a hatékony kommunikációt az orvosukkal;
  •  különböző önsegítő programokat kínál nekik.

Te is szívesen kipróbálnád?

Töltsd le innen az appot a mobilodra!

Endometrix-Logo

Discover more about Endometrix