Smiling girl in a denim shirt with some friends in the background - Libresse

Rövidfilmek, amelyekben a menstruáció nem láthatatlan

Mikor láttál utoljára filmben, sorozatban olyat, hogy egy női karakter tampont cserél?

A havi vérzés életünk természetes velejárója, mégis ritkán jelenik meg a mainstream kultúrában. Ezt a témát feszegettük #BloodNormal kampányunkkal, élén egy erőteljes reklámfilmmel, amiben a menstruációt máig övező tabukat döntögettük. Persze tisztában voltunk azzal, hogy ha igazi változást és társadalmi párbeszédet akarunk, mások hangjára is szükségünk lesz.
 

Ezért hirdettünk meg egy ösztöndíjat független filmesek számára, amivel lehetőséget adtunk nekik a saját látásmódjukkal, történeteikkel elfogadottabbá tenni a menstruáció témáját. Az alkotókat arra biztattuk, hogy használják inspiráció gyanánt reklámfilmünket, és felajánlottuk, hogy a legjobb pályázatok beküldőinek biztosítjuk az anyagiakat filmjük leforgatásához.

Büszkén mutatjuk be 3 nyertesünk alkotását, amelyek mind friss ötletekkel, elgondolkodtató módon döntögetik a menstruációt övező tabukat.

Lucy Bridger: Gondoskodás (Nice Shirt Films)

Egy kislány nevelőszülőkhöz kerül. Új otthonában éli át élete első vérzését – szerencséjére a nagymama pontosan tudja, hogyan kezelje a helyzetet, miként nyugtassa meg. A zsűrit megérintette ez a hiteles és gyönyörűen ábrázolt történet emberségről és „női szövetségről”. A film a Libresse ösztöndíján túl 2018-ban megnyerte az Edgeware Awardot is „A legjobb brit rövidfilm” kategóriában.

Stroma Cairns: Vér (Pretty Bird)

Laza, vidám srácok bemennek egy vegyesboltba, és mindenféle szorongás, éretlen ugratás nélkül vesznek egészségügyi betétet egyikük barátnőjének. A zsűri imádta a történet egyszerűségét és természetességét – azt, ahogy bemutatja, hogyan is kellene ezt a témát kezelnie mindenkinek.

Anna Snowball: Tavaszi Láz (Glow Films)

Ez a dokumentumfilm betekintést nyújt a holland tantervben helyet kapott „menstruációs workshop”-okba, ahol a gyerekek kötetlenül, bátran kérdezhetnek a nemi érésről és a menstruációról. A zsűri értékelte mind a film üzenetét, mind a bemutatott kulturális sokszínűséget.

Miért fontos a #BloodNormal kampány?

A popkultúra évtizedek óta formálja társadalmunk gondolkodását. Ha a menstruáció láthatatlan marad a legnépszerűbb filmekben és tévéműsorokban, az kimondatlanul is azt erősíti, hogy a vérzés nem természetes dolog, ez pedig káros szégyenérzetet kelt a fiatal nőkben.

Ismerd meg még jobban