Fenntarthatósági törekvéseink
Fenntarthatósági törekvéseink

Fenntarthatósági törekvéseink

A fenntarthatóság nem csak egy divatos kifejezés. Ez bolygónk túlélésének a kulcsa.
 
Valószínűleg nem lepődsz meg, ha azt mondjuk, hogy a globális felmelegedés a világ egyik legsúlyosabb problémája. Az Essity-nél elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megtaláljuk a lehető legkörnyezetbarátabb megoldásokat a biztonságos termékek előállításához. Szeretnénk mindenütt javítani a termékeinket használók jóllétén, de ez egy egészséges bolygó nélkül nem valósulhat meg. 
 
A Libresse-nél büszkék vagyunk rá, hogy termékeinket fenntartható módon készítjük és fejlesztjük. Mindig szem előtt tartottuk, hogy megvédjük a bolygónkat és annak erőforrásait – a beszerzéstől kezdve a termelésen át a fogyasztókhoz való eljuttatásig figyelünk erre. Tudjuk, hogy még messze a cél, de szeretnénk, ha te is velünk tartanál a fenntarthatóság felé vezető úton.

CO₂ csökkentés

A szénlábnyom az üvegházhatású gázok – mint például a szén-dioxid (CO₂) és a metán (CH4) – teljes mennyiségét jelenti, amely egy termék előállítása, használata és ártalmatlanítása során a légkörbe kerül. A légkörben lévő magas CO₂ szint hozzájárul a globális felmelegedéshez, így a kibocsátás mérséklésével csökkentjük az éghajlatra gyakorolt hatásunkat.
 
A CO₂ csökkentést az életciklus-értékelés (LCA) módszer elvégzésével számítjuk ki, amely a termék környezetre gyakorolt hatását vizsgálja, kezdve a nyersanyag-előállítástól, egészen a termékhasználatig, a hulladékkezelésig és a szállításig.
 
A csomagolásainkon feltüntetett CO₂ csökkentés az összes Ultra egészségügyi betétünkre és a nedvszívó tisztasági betéteinkre vonatkozik, amelynek mértéke 6%. Az életciklus-értékelést az ISO 14040-es szabványsorozat és a termékkategóriára vonatkozó szabályok szerint hajtuk végre, és egy külső hitelesítő is felülvizsgálja. 
 
A gyártás során 100%-ban megújuló (napból, vízből, szélből és biomasszából származó) villamos energiát kezdtünk el használni a kimeríthető energiaforrások – például kőolaj, földgáz és szén – helyett. A megújuló forrásokból előállított villamos energia szigorúan szabályozott és ellenőrzött, ezenkívül karbonlábnyoma jóval alacsonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagokból származónak. 
 
A megújuló villamos energia beszerzése tanúsítványokkal, eredetgaranciával történik. Az Essity saját gyáraiban előállított termékei 100%-ban megújuló villamos energia felhasználásával készülnek, amihez rendelkezünk a megfelelő villamosenergia-felhasználási tanúsítványokkal.

Termékfejlesztés

Folyamatosan keressük az okos megoldásokat, amelyekkel termékeinket jobbá és környezetbarátabbá tudjuk tenni. Ezért kiemelten figyelünk az anyagbeszerzésre, illetve arra, hogy a megszokott kereteken kívül, kreatívan gondolkodjunk. 
 
A környezettudatosság a felelős beszerzéssel kezdődik, ezért nagyon fontos, hogy fenntartható erdőgazdálkodásokból származó anyagokat használjunk termékeink gyártásához, illetve az, hogy az Ultra betéteinkben lévő műanyag mennyiségét csökkentsük. A természettel való törődés kiemelten fontos számunkra, ezért továbbra is folytatjuk törekvéseinket egy jobb és zöldebb világért. 

Csomagolás

Persze a lényeg mindig belül van, de az is számít, hogy hogyan csomagoljuk a termékeinket. Keményen dolgozunk azért, hogy jelentősen csökkentsük a csomagolás mennyiségét. Ahol ezt nem tudjuk megtenni, más megoldással teszünk a környezetért. 

1. Csökkentett csomagolásmennyiség

Vékonyabb termékeket gyártunk, így kevesebb anyagot és csomagolást használunk fel, ami kevesebb hulladékot is jelent. Ennek köszönhetően 2008 óta 14%-kal csökkentettük a vékony betétek csomagolását. A könnyebb termékek kényelmesebbek és praktikusabbak is, így ez valóban mindenki számára előnyös.


2. Fenntarthatóbb csomagolás

Számos termékünk csomagolását megújuló forrásból származó anyagokból készítjük.


Ultra betétek

  1. Az Ultra betétek csomagolásának legalább 50%-a megújuló forrásból előállított műanyagból készül, felelős gazdálkodásból származó cukornád felhasználásával, emellett újrahasznosítható is. Az 50%-os megújuló csomagolási tartalom az EN 16604.2015, illetve az ASTM D6866 szabvány szerint igazolt.
  2. Az Ultra betéteknél feltüntetett „Újrahasznosítható csomagolás” értékelés az ISO 14021, az ISO 18604 és a RecyClass követelményeinek felel meg.

Nedvszívó tisztasági betétek

  1. Tisztasági betéteink csomagolása megújuló rostokból készül és újrahasznosítható.
  2. Az „Újrahasznosítható csomagolás” állítás értékelése az ISO 14021, az ISO 18604 szabványoknak, valamint a CPI és a CEPI újrahasznosíthatósági irányelveinek felel meg.*

*Az anyag tényleges újrahasznosíthatósága attól függ, hogy a városban, ahol laksz, elérhető-e az újrahasznosítási rendszer.