Biztosan észrevetted már, hogy a pubertás és az érzelmi változások kéz a kézben járnak.

Teljesen normális dolog, ha alig 10 perc leforgása alatt előbb sírhatnékod támad, majd dühös leszel, szorongsz (vagy ujjongsz), és végül ingerült leszel. A serdülőkori érzelmek hullámvasútján száguldozva úgy érezheted, hogy mindjárt megbolondulsz. Ne félj, nem fogsz! Ha ebben a zűrös időszakban megismered és megérted az érzelmeidet, jobban is tudsz rájuk hatni.

A serdülőkor alatt bekövetkező testi változásokat – például a menstruáció bekövetkezését és a nőies formák kialakulását – a hormonok okozzák. És bár hormonok okos anyagok, egyáltalán nem problémamentesek. Mivel ezek a kémiai jelátvivő anyagok fel s alá száguldoznak a testedben, hogy teljesítsék a feladatukat, olyan érzelmi hatásokat is okoznak, amelyekkel nehéz lehet megbirkózni.

Előfordulhat például, hogy ok nélkül ingerlékennyé válsz vagy elszomorodsz. Ha valami néhány hónapja még mosolyt csalt az arcodra, attól most egészen máshogy érzed magad. Előfordulhat, hogy a néha annyira boldog vagy, hogy a mennyekben érzed magad. Ezután pedig szorongani kezdesz a testi változások és a külsőd miatt, és ráförmedsz a családtagjaidra vagy a barátaidra, hogy észrevegyenek. Ezekkel az érzelmi hullámzásokkal azonban nincs semmi baj. Ne feledd: legyél megértő saját magaddal szemben, és mutasd ki változó érzelmeidet.

Tényleg segít, ha elmondod a barátaidnak, hogy érzed magad, hiszen ők maguk is hasonlót élnek át. A családtagjaid már nem feltétlenül lesznek ennyire megértőek, ha viszont elmondod nekik, milyen érzések vannak benned, ők is könnyebben fogadják majd a dolgot. Ha pedig szeretnél inkább egyedül maradni a szobádban, a kedvenc zenéd társaságában, tedd meg – nem kell, hogy bárki is zavarjon, amíg te nem vágysz társaságra. Adunk még egy tippet: ha úgy érzed, hogy érzelmileg nem vagy épp stabil, ne olvasgass negatív kommenteket a közösségi oldalakon, mert csak még rosszabbul érzed majd tőlük magad.

Nagyon fontos: ne ostorozd magad a furcsa viselkedésedért! Mindig jusson eszedbe, hogy ez az egész főleg a hormonjaid számlájára írható. Az is segíthet, ha tudod, hogy a földgolyó minden pontján hozzád hasonló kamaszok milliói élnek, akik ugyanúgy érzik magukat, mint te most. De el fog múlni. Nem kell egész életedben ezen az érzelmi hullámvasúton csücsülnöd.