Hormonokról készült mikrofotográfia

A hormonokat rengeteg dolog miatt szidják. De mik is azok a hormonok valójában?

A hormonok a szervezetben található mirigyek által kibocsátott kémiai jelátvivő anyagok. Fontos szerepet töltenek be a szervezet aktiválásában, például a pubertás alatt vagy a menstruációs ciklussal kapcsolatban, tehát igen hasznosak. Sőt valójában nekik köszönhető, hogy a tested megfelelően fejlődik és működik. Jelenlétük azonban hátrányokkal is jár.

A pubertás beköszönése óta a többé-kevésbé rendszeres hangulatváltozások, az ingerültség, a szomorúság és a szorongás is a bosszantó hormonális változások melléktermékei. Mindennek csupán annyi a magyarázata, hogy életed e rövid időszakában a hormonjaid és az agyad kémiája nincs összhangban egymással, ezért érzelmesebben és idegesebben reagálsz. A hormonális változásoknak más kellemetlen mellékhatásai is vannak: megjelennek a pattanások, sűrűbbé válik a testszőrzet, és markánssá válik a testszag. Ezért bosszantóak a hormonok: egyrészt hozzásegítenek a testi éréshez, és meghozzák a fontos testi változásokat, ám megnehezítik az érzelmeiddel való megbirkózást, és átalakulóban lévő testedet is idegennek érezheted.

A hormonok a menstruációs ciklus folyamatához is nélkülözhetetlenek. Minden egyes fázis során jelen vannak. A ciklus során az agyalapi mirigy (az agy alsó részén található, borsónyi méretű szerv) follikuluszstimuláló (tüszőérlelő) hormont (FSH-t), illetve luteinizáló (sárgatestserkentő) hormont (LH-t) állít elő. Ezek a hormonok váltják ki az ovulációt (amelynek során a petefészkekből egy érett petesejt lökődik ki), és arra ösztönzik a petefészkeket, hogy további hormonokat, elsősorban ösztrogént és progeszteront állítsanak elő [1]. Az ösztrogén és a progeszteron arra serkenti a méhet, hogy felkészüljön az esetleges terhességre [2], de hatásaik a test látható részén is megmutatkozhatnak.

Az ovulációs fázis során kialakuló magas ösztrogénszint magyarázza például a lendületességedet és a vidámságodat. A luteális fázisban (azaz már a peteérés után, de még a menstruáció jelentkezése előtt) felgyűlő progeszterontól megnőhet a testhőmérsékleted, bosszússá válhatsz, és erősen kívánhatod az édességet. A ciklus e két szakasza, azaz az ösztrogénszint esése és a progeszteronszint emelkedése közötti időszakban PMS (premenstruációs szindróma) is jelentkezhet, ami jellemzően szorongással, hangulatingadozással és többféle fájdalommal jár. Bosszantó, nem igaz? De hát sajnos megmondtuk már az elején.

Ha pedig tényleg torkig vagy azzal, hogy jegyet váltottál egy véget nem érő érzelmi hullámvasútra, vigasztaljon a gondolat, hogy ez teljesen normális, és nem vagy vele egyedül.

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban