Középkorú nő szemüveggel a kezében újságot olvas – Libresse

A változókor, idegen szóval menopauza témaköre különös módon a titokzatosság ködébe burkolózik, ám a menstruációhoz hasonlóan ez is teljes egészében természetes folyamat.

És bár nem egyszerű felismerni, ha nem tudod konkrétan, mit keress, ha azonban tudod, mivel jár, könnyebben megbirkózol majd vele.

A menopauza az a jelenség, amikor a szervezetben lévő ösztrogén és progeszteron szintjének drasztikus lecsökkenése miatt megszűnik a peteérés. Ezenfelül számos olyan tünettel és változással is jár, amelyet a nők nagy része megtapasztal a menstruáció végleges abbamaradása előtt vagy után.

A változókor első jele rendszerint a menstruáció rendszertelenné válása. Előfordulhat, hogy nagy erősségűvé válik a ciklusod, amivel szokatlanul nagy mennyiségű vér távozik. De az is lehet, hogy a ciklusod lerövidül és szaggatottá válik. Lehetséges, hogy két-három hetente vérzel, de az is, hónapokig egyáltalán nem. Mindez normális.

A változókor lépésről lépésre következik be, és több szakaszra bontható. A változókor kezdete örökletes. Akár 40 évesen is elkezdődhet, vagy akár 60 éves korig is elhúzódhat; az átlagéletkor ebben az esetben 51 év. A tünetek a menstruáció abbamaradása előtt pár hónappal, de akár évekkel korábban is jelentkezhetnek (ez az úgynevezett perimenopauza), majd utána jellemzően négy évig eltartanak.

Az első, a menopauzára utaló jelek észlelésekor érdemes orvoshoz menni, vérvizsgálatot csinálni, és kikérni a tanácsát. A menopauza legjellegzetesebb tünetei a következők: hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavar, hüvelyszárazság. Ezzel azonban nem értünk még a végére: tünet lehet a szédülés, a puffadás, a súlygyarapodás, a hangulatingadozás, a fejfájás és a nemi vágy csökkenése.

Vannak tünetmentes nők, de a többségnél legalább egy-két tünet megjelenik. Ha te is közéjük tartozol, nem kell némán szenvedned. A nők egy része szerint a rendszeres sportolás hozzájárul a tünetek enyhüléséhez, az akupunktúra és a hipnoterápia pedig egyaránt alkalmas a hőhullámok és az álmatlanság kezelésére. Korábban a hormonpótló kezelés (HRT) [1] volt a bevett terápia, a közelmúltban végzett kutatások azonban összefüggést mutattak ki a kezelés, illetve az emlőrák, a darabos vérzés, valamint a stroke között, ezért érdemes kikérni róla a kezelőorvos véleményét.

A menopauza érzelmileg próbára tehet minket, azonban azzal a megkönnyebbüléssel jár, hogy örökre búcsút vehetünk a menstruációval és a PMS-sel járó kellemetlenségeknek. A posztmenopauza időszakába lépő nők egy része magabiztosabbá válik, és jobban érzi magát a bőrében.

Mivel a menopauza hatással lehet a vizelettartási képességre, érdemes beszerezned és magaddal hordanod pár TENA Lady betétet, ha gondod lenne ezzel. Ugyanígy tarts a magadnál valamilyen tisztasági betétet (a Libresse DailyFresh tökéletesen megteszi), ha nem tudod kiszámítani a menstruációdat.

Az egészségügyi felelősség kizárása

Az ebben a cikkben olvasható információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, és nem használható diagnosztikai, illetve terápiás célokra. Konkrét egészségügyi panaszoddal kapcsolatban kérd a kezelőorvosod segítségét!

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban