Egy ágyban fekvő, éjszakai izzadástól kimelegedett nő képe – Libresse

A nők véges mennyiségű petével születnek, az ovuláció megszűnése pedig olyankor következik be, amikor a petefészkek szó szerint kifogynak a petékből.

A peteérés megszűnésével a menstruáció is fokozatosan megszűnik. Mivel nincs táplálásra váró petesejt, a méhnyálkahártya megvastagodására sincs szükség.

A menopauzát annak ténye váltja ki, hogy már nincs mód érett petesejt előállítására, és így leáll az ösztrogéntermelés a petefészkekben. A nők egy részénél a folyamat fokozatos, míg másoknál szinte azonnal bekövetkezik – így náluk nagyobb erővel jelennek meg a menopauza tünetei.

A legtöbb nőnek fogalma sincs róla, hogy mikor áll le nála a peteérés, bizonyos jelekből azonban következtetni lehet rá. Idetartozik a kiszámíthatatlan menstruációs ciklus vagy a hőhullámok és az éjszakai izzadás kialakulása – vagyis a tünetek rendszerint a perimenopauzához társulnak: ez a menopauzáig eltelő átmeneti időszak.

A perimenopauza során tapasztalható rendszertelen és kiszámíthatatlan menstruáció azt jelenti, hogy az egyik hónapban a vérzés erős, a következőben gyenge, vagy hogy rövidebb/hosszabb ideig húzódik el. Nem nehéz elveszíteni ilyenkor a fonalat, ami a havi vérzések elejének és végének számontartását illeti. Ebben már a peteérés-kalkulátorra sem nagyon számíthatsz, mivel a szabályos ciklus, amire alapoztad a működését, lassan megszűnik létezni. Vannak nők, akik a peteérésük megszűnése után még évekig menstruálnak, azonban kiszámíthatatlan, hogy mikor és hogyan.

A perimenopauza a menstruációhoz hasonlóan a hormonszintet is megzavarja. A 40-es éveik végén járó nőkkel gyakran előfordul, hogy egy-egy hónapban nincs peteérésük, így nem termelődik náluk a vérzést kiváltó progeszteron – az ösztrogénszintjük azonban továbbra is emelkedik. Ennek köztes pecsételő vérzés vagy (ha bekövetkezik a menstruáció) erős vérzés lehet a következménye.

A menstruáció kiszámíthatatlansága és a pecsételő vérzés miatt muszáj, hogy ha elmész otthonról, felkészülten indulj útnak. Mindenképpen legyen a táskádban valamilyen egészségügyi, illetve tisztasági betét (például Libresse DailyFresh), hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

És ne feledd: noha a perimenopauza időszakában gyakori a kiszámíthatatlan vérzés, egyúttal súlyosabb problémákra, például méhtestrákra is utalhat. Ha tehát tartasz a tünetektől, mindenképpen menj orvoshoz velük.

Az egészségügyi felelősség kizárása

Az ebben a cikkben olvasható információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, és nem használható diagnosztikai, illetve terápiás célokra. Konkrét egészségügyi panaszoddal kapcsolatban kérd a kezelőorvosod segítségét!

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban