Az endometriózisról kék háttér előtt mutatott fehér színű illusztráció – Libresse

A legtöbb nő hallotta már az „endometriózis” szót – de mit jelent pontosan?

Ez egy olyan fájdalmas állapot, amelyben a test méhnyálkahártyát (az endometriumot) alkotó szövetei a méhen kívül kezdenek elterjedni. A szövet tehát nem ott van, ahol lennie kellene. Ilyen szövet kerülhet a petefészekbe, a petevezetékbe, a hasfal szövetébe, sőt a belekbe vagy a húgyhólyagba is. Az endometriózis minden 10. termékeny korban lévő nőt, azaz világszerte közel 176 millió lányt és asszonyt érint [1].

Az endometriózis tünetei közé tartozik a medencetáji és az alhasi fájdalom, valamint az erős, fájdalmas menzesz. Bizonyos tényezők megléte jobban hajlamosít az endometriózisra. Ilyen például, ha volt már kismedencei fertőzésed. Vagy ha az anatómiád miatt a menstruációs vér nem tud az erre szolgáló útvonalon távozni a testből. Vagy esetleg ha a nőnemű rokonaidnál (az édesanyádnál, nagynénédnél vagy lánytestvérednél) előfordult endometriózis [2].

Az endometriózis rendkívül erős fájdalommal járhat, hiszen a szervezet a menstruáció során próbál megszabadulni a rossz helyre nőtt szövettől, ami nem tud hová távozni. Mivel rossz helyen van, gyulladást és fájdalmat okozhat. Olykor nem is akármilyen fájdalmat. Másoknál hegek vagy ciszták kialakulásához vezet.

Az endometriózis sajnos tartós, krónikus állapot, azaz hosszú ideig fennáll. Szerencsére kezelhető, így teljes életet élhetsz. Ha felismered magadon a tüneteket, vagy azt gyanítod, hogy ez lehet a probléma, keresd fel a kezelőorvosodat/nőgyógyászodat, hogy kivizsgáljanak. Az orvos megtalálja a módját, hogy csillapítsa a fájdalmat, és a tünetek kezelésére is ad megoldást.

Hogy mi okozza az endometriózist? Ezzel kapcsolatban többféle elmélet is létezik. Az egyik az ellentétes irányú menstruáció. Ez olyan, nyálkahártyasejteket tartalmazó menstruációs vér, amely visszaáramlik a petevezetékbe, majd onnan a medencefenékbe ahelyett, hogy kiürülne a testből. A méhnyálkahártya sejtjei ekkor megtapadnak a medencefenék falán és a környező szerveken, ahol szaporodni kezdenek, megvastagszanak, és az egyes havi vérzések során ugyanúgy vérezni kezdenek. A betegséget örökölt tulajdonságok és egyes, a környezetben található méreganyagok (toxinok) is okozhatják [3].

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban