Az endometriózisról kék háttér előtt mutatott fehér színű illusztráció – Libresse

Lehet már hallottál róla, de rejtély mi is pontosan az endometriózis?

A név az endometrium szóból származik, ami a méh belső felszínét borító nyálkahártya. Ez a menstruációs ciklus részeként havonta természetesen tisztul a szervezetünkből. 

Az endometriózis pedig egy olyan állapot, amikor a méhnyálkahártyához hasonló szövet a test más területén kezd el növekedni. A szervezet ezt a szövetet ugyanúgy megpróbálja kilökni, de mivel az nem tud min keresztül távozni onnan, ez komoly fájdalmat tud okozni.

“Olyan mintha egy démon akarná kiszakítani magát a medencédből” vagy “egy elefánt tűsarkúban masírozna fel-alá a méhedben”, mondják azok, akik már átélték ezt a fájdalmat.

Az eltévedt szövetek leggyakoribb elhelyezkedése a petefészek és a petevezetők, de megjelenhetnek a hasfal belső falán, sőt akár a bélben vagy a húgyhólyagon is[1].

A betegségnek azonban nem csak fizikai hatásairól számolnak be a nők. "Az én esetemben az endometriózis mentálisan és érzelmileg is nagyon megviselt" - vallotta be egyikük. A jelenlegi világhelyzet sem könnyíti meg a gyógyulást, hiszen a kezelésekhez való hozzáférés a megszokottnál nagyobb kihívássá vált.


Mi okozza az endometriózist?

Genetikai adottság és a környezet bizonyos méreganyagai[2] a lehetséges okai az endometriózisnak. Vannak olyan kórelőzmények, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek a betegség kialakulásában. Ilyen például egy korábbi kismedencei fertőzés vagy az úgynevezett retrográd menstruáció. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a menstruációs vér visszafelé kezd áramlani ahelyett, hogy a hüvelyből kifelé távozna, és a petevezetékeken keresztül visszakerül a medenceüregbe. Ebben a vérben az endometrium sejtek aztán a medence falához és más szervekhez is hozzátapadnak, ahol tovább vastagszanak és véreznek a menstruációs ciklus alatt.


Az endometriózis jelei és tünetei 

Az endometriózis jelei és tünetei változatosak - egyes nőket súlyosabban érinthet, míg mások alig észrevehető tüneteket vagy azok teljes hiányát tapasztalhatják![3] A tünetek sora az extrém fáradtságérzéstől, a gyakori gombás fertőzéseken át egészen a meddőségig terjednek. Ez a cikk leginkább azt járja körül, hogy miként befolyásolhatja az endometriózis a termékenységet. 


A menstruáció és az endometriózis kapcsolata

A menstruációs ciklus idején testünkben az összes endometrium szövet ugyanazt az utasítást követi, le kell választania magát onnan, ahol épp megtapad. Viszont ha endometriózisról beszélünk, akkor a méh üregén kívül megtapadó szöveteknek nincs hova kiürülniük, ellentétben a menstruációs vérrel, ami a hüvelyen keresztül szabadon távozik. Ez a folyamat eredményezi aztán a rendszertelen és nagyon megterhelő menzeszek sorát, amit gyakran gyulladások, valamint has- és medencetáji intenzív fájdalmak kísérnek. Bizonyos esetekben akár hegképződéshez vagy cisztákhoz is vezethet.

 

Endometriózis fájdalom 

Az endometriózis egyik tünete a fájdalom. Ez jelenthet alhasi- vagy derékfájdalmat, ami fokozódhat a menstruáció alatt, de akár együttlétek alatt vagy után is. Előfordulhat olyan intenzitású menstruációs fájdalom, ami mellett a mindennapi feladatok ellátása már-már lehetetlennek tűnhet, de akár a pisilés vagy székletürítés is kellemetlenné válhat. Továbbá a menstruáció idején jelentkezhet rosszullét, székrekedés, hasmenés vagy vér a vizeletben. Ezek mind nagyon aggasztó jelek, de fontos felismerni, hogy a testünk csak jelzi hogy valami történik odabent, amire oda kell figyelnünk.

„Én személy szerint teljesen megőrültem tőle. Végig azon gondolkodtam hogyan lehetek ennyire beteg állandóan és hogy képes ennyiféle tünetet produkálni egyszerre.”


Hogyan kezelik az endometriózist?

Bár ez egy krónikus betegség (ami azt jelenti, hogy hosszú ideig fennáll), vannak módok a kezelésére. A vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőket, például az ibuprofent gyakran használják a fájdalom enyhítésére. A kombinált fogamzásgátló tabletta is segíthet, mert meggátolja a petesejt petefészekből való kiszabadulását, ezzel könnyedebbé és kevésbé fájdalmassá téve a menzeszt[1].

Ami pedig a műtéti kezeléseket illeti, létezik egy úgynevezett laparoszkópos (hasfali nyíláson keresztüli) sebészeti beavatkozás, ami enyhítheti a tüneteket és segíthet a termékenységben[1], de vannak olyan nők is, akik végül a méheltávolítás mellett döntenek[1].


Az első endometriózis diagnózis

Láthattuk, hogy hányféle különböző tünetet produkálhat ez a betegség, emiatt több év is lehet mire diagnosztizálják - kutatások szerint a kórkép felállítása átlagosan 7,5 év(!).[4] Néhány endometriózisban szenvedő nő annyi nehezen kezelhető tünetektől szenved, hogy szinte már teljes értékű életet sem tud élni emiatt. Ezért számukra a diagnózis óriási megkönnyebbülést jelent. Ahogy egyikük fogalmazott: “Végre megnevezték a betegségemet. Végre nevén szólíthatom ezt a havonta jelentkező letaglózó görcsrohamot.”

Az endometriózis megállapításának egyetlen átfogó módja a hasüregi tükrözés, a medence területének laparoszkópos kamerás vizsgálata. Amit megelőzhet külső vagy belső vizsgálat, képalkotó- vagy vérvizsgálat - illetve ezek kombinációja.


Támogató közeg és segítségkérés

Annak ellenére, hogy a világon bármely nőt érintheti az endometriózis, sokan nem kapják meg a szükséges támogatást. Ez annak köszönhető, hogy a betegséget gyakran egyáltalán nem azonosítják, vagy ha diagnosztizálják is, az orvosok pusztán "nagyon erős menstruációs fájdalomnak" könyvelik el. 

Ennek eredményeként a nők okkal érezhetik úgy, hogy figyelmen kívül hagyják őket, fájdalmukat nem veszik komolyan. Ez oda vezethet, hogy elszigetelődnek, és úgy érzik, egyedül maradtak a problémáikkal.

Nem vagy egyedül! Világszerte 176 millió nő (minden tizedik) érintett endometriózisban[4].

Mindenképpen keress támogatást, a barátok és családtagok támasza szükséges még akkor is, ha kínosnak érzed a témát. Már a beszélgetés is sokat segít, de még az is lehet, hogy a környezetedben rátalálsz valakire, aki már megtapasztalta az endometriózist. Nemcsak átérzi majd mindazt, amin keresztülmész, de tanácsot adhat abban is, hogy hogyan kérd a megfelelő segítséget az orvosodtól.

Ha ráismertél a tünetekekre és erősen gyanítod, hogy ezt éled át havonta, most foglalj időpontot az orvosodhoz vagy nőgyógyászodhoz, hogy minél többet kideríts az állapotodról. Ők majd találnak módot a fájdalmak enyhítésére és egyéb tünetek kezelésére.

A jelenlegi világhelyzetben el kell fogadnunk a tényt, hogy az orvosi konzultációs időpontokra és műtéti beavatkozásokra az átlagnál többet kell várnunk. Ha jelenleg nehézségekbe ütközik a személyes vizsgálat, akkor is érdemes megérdeklődni a telefonos vagy videochaten keresztüli konzultáció lehetőségét.

Én személy szerint teljesen megőrültem tőle. Végig azon gondolkodtam hogyan lehetek ennyire beteg állandóan és hogy képes ennyiféle tünetet produkálni egyszerre.

[Források]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban