Medencében úszó nő fényképe – Libresse

Az úszás a menstruáció alatt gond nélkül kivitelezhető. Bizony! Ez a mozgásforma kiválóan enyhíti a görcsöket, enyhíti a PMS tüneteit, és hangulatjavító hatása is van.

Mielőtt belecsobbannál a habokba, olvasd el hasznos tanácsainkat – aztán irány a víz!

Mivel az egészségügyi betétek nedvszívó képessége rendkívül magas, nincs értelme használni őket a medencében, amikor menstruálsz, mert rengeteg vizet szívnának magukba. Nem szép látvány, és nem is éppen higiénikus. Az úszáshoz a tampon a legjobb választás, mivel diszkrét, és nem szivárog. Mielőtt bemerészkednél a vízbe, helyezz fel egy új tampont, és hidd el, minden rendben lesz.

Ha aggaszt a tampon által felszívott víz, úszás után gyorsan cseréld ki. Mivel a medence vizéből minimális eséllyel baktérium is kerülhet a tamponba, jó, ha még gondosabban ügyelsz ilyenkor a higiéniára, mint egyébként. Ússz, majd cserélj tampont, és így nincs félnivalód.

Ha vízparton nyaralsz, a törülköződet érdemes a közeli kávézó vagy mosdó előtt leterítened, mert így problémamentesen tudsz tampont cserélni. Ha kint vagy a természetben, és sehol egy mosdó, rejtőzz a bokrok mögé, vagy takard el magad egy napernyővel. Bármi is a helyzet, egy percig se hidd azt, hogy az úszás a menstruáció alatt képtelenség. Tervezz előre, és legyen nálad néhány tartalék higiéniai termék.

Előfordulhat persze, hogy nem megnyugtató érzés számodra, hogy tampont használsz. Inkább hagyd ki az úszást, ha erősen vérzel. Ha pedig suliban vagy, szólj a tesitanárnak, hogy éppen menstruálsz, és kérd meg rá, hogy aznap tekintsen el a jelenlétedtől az úszásórán. Később, ha gyengébb a vérzésed, akár tampon nélkül is úszhatsz.

Úszás menstruáció alatt – tévhit vagy valóság?

Víz
1. tévhit: A menstruációd elmúlik, ha vízbe mész. [1]

És az igazság: Hát sajnos nem. A vér ugyan nem folyik ki a hüvelyből a medencevíz ellenirányú nyomása miatt, a menstruációd azonban ettől még nem múlik el.

súlygyarapodás
2. tévhit: Összevérzed a vizet.

És az igazság: Nem, nem és nem! A tamponod magába szívja a vért, így semmiféle vörös uszályt nem húzol majd magad után.

Cápa
3. tévhit: Ha menstruálsz, megtámadnak a cápák. [2]

És az igazság: A népszerű vélekedéssel ellentétben a cápák nem szagolják ki a vért, és szemelnek ki áldozatnak.

görcsök
4. tévhit: Az úszástól csak még jobban fogsz görcsölni. [3]

És az igazság: Teljes tévedés. A kímélő mozgás, például az úszás épp hogy enyhíti a menstruációs fájdalmakat.

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban