Fürdőszobában törülközőbe csavart nő képe – Libresse

A serdülőkor beköszöntével a női higiénia kimondottan fontos dologgá válik. És nem csak a menstruáció miatt –

azért is, mert erősebben izzadsz, mint kisebb korodban, és az izzadtságnak kellemetlen szaga lehet. Ha odafigyelsz arra, hogy a hónod alatt és az intim területen is tiszta maradj, akkor kellemes lesz az illatod, és magabiztosnak érezheted magad.

A menstruációd alatt természetesen kimondottan fontos, hogy odafigyelj a személyes higiéniára. Az intim terület tisztaságának és szárazságának megőrzése mellett a menstruáló nőknél magasabb a bakteriális fertőzés kockázata, mivel ilyenkor megváltozik a hüvely pH-egyensúlya. Így ha naponta kétszer megmosakszol az intim területen, nemcsak a kellemetlen szagok kialakulását, hanem a fertőzések kockázatát is csökkented.

Az intim területet langyos vízzel kell megmosni. Ne használj erre a célra illatosított tusfürdőt, habfürdőt vagy szappant, mivel kiszáríthatják a hüvely nyálkahártyáját, és felboríthatják a terület érzékeny pH-egyensúlyát. Válassz kímélő, illatmentes szappant, vagy használj sima vizet. A területet úgy tisztítsd meg, ahogy máskor is szoktad: kívülről. A hüvely belsejének kimosása (az úgynevezett hüvelyöblítés) még a vérzés időszakában is rossz ötlet.

Mindennap vegyél tiszta alsóneműt, és cseréld gyakran a higiéniai termékeket, hogy menstruáció alatt megelőzd a kellemetlen szag kialakulását. Mindegy, hogy a menstruációd alatt ultravékony egészségügyi betétet vagy tampont használsz-e, naponta 4-5 alkalommal, vagy, ha a vérzésed nagyon erős (különösen az első két napon), még gyakrabban cseréld. Éjszakára pedig válassz vastagabb éjszakai betétet: így megelőzheted a szivárgást, és a hálóruhádat meg az ágyneműdet sem kell féltened.

A menstruációd alatt érdemes búcsút intened a nem lélegző, például szintetikus ruhadaraboknak és anyagoknak, mivel fokozzák a verejtékezést és a hőt, azaz kiválóan alkalmasak arra, hogy megtelepedjenek rajtuk a baktériumok. A friss, száraz érzés megőrzéséhez viselj pamut alsóneműt és a lazább szabású ruhákat. Hüvelydezodort vagy intimsprayt semmiképp ne használj! Ezek felesleges termékek, amelyek irritálhatják a bőrt.

Javasoljuk még, hogy sportolás után vegyél fel tiszta alsóneműt és ruhát, mivel ha izzad az öled, az igen kellemetlen érzéssel és szagokkal jár. Ha vécére mész, elölről hátrafelé töröld meg magad – így nem kerülnek ártalmas baktériumok a hüvelyedbe. Az utolsó tanácsunk pedig az, hogy mindig törekedj a biztonságos szexre. Ha a menstruációd alatt szexelsz, különösen magas a vérrel terjedő fertőzések továbbadásának vagy elkapásának kockázata.

Ha pedig a menstruáció alatti kellemetlen szag miatt aggódsz, ne feledd: minden egészséges nemi szervnek megvan a saját enyhe, ártalmatlan szaga. Ha odafigyelsz a higiéniára, de továbbra is erős szagot érzel magadon, menj orvoshoz – lehetséges, hogy elkaptál valamilyen fertőzést.

Ha betartod a fentieket, egész nap frissnek és tisztának érezheted magad.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban