A nyaralás nélkülözhetetlen kellékeiről kék háttér előtt készített kép – Libresse

Természet ősanyánk sajnos nem mindig van tekintettel az időbeosztásunkra.

Ha azonban rájövünk arra, hogy a menstruációnk sajnos éppen a nyaralásunk vagy egy úszóverseny idejére esik, nem jelenti azt, hogy ne tudnánk tenni ellene. A menstruációt el lehet mulasztani, de legalábbis késleltetni. Amint rájössz arra, hogyan tudnád alkalmanként enyhíteni a menstruációdat, máris ura leszel az eseményeknek.

Akkor most eláruljuk, hogyan mulaszthatod el a menstruációdat. Ha kombinált fogamzásgátló tablettát szedsz, késleltetheted a vérzésedet, ha szünet nélkül végigszedsz két levél tablettát (kéthavi adagot) [1]. Fontos, hogy mielőtt fejest ugranál bele, megbeszéld a dolgot a kezelőorvosoddal, nőgyógyászoddal vagy az iskolaorvossal, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos, és hogy az általad szedett fogamzásgátlóval egyáltalán lehetséges-e.

Ha másfajta fogamzásgátlót szedsz, lehetséges, hogy kombinált tablettára kell váltanod, ha késleltetni szeretnéd a ciklusodat [2]. Ha nem szedsz fogamzásgátlót, kérdezd meg a háziorvosodat arról, hogyan tudnád késleltetni a menstruációdat. Ha nincsenek egészségügyi panaszaid, lehetséges, hogy felír neked valamilyen gyógyszert (pl. noretiszteront), hogy a menstruációd ne valamilyen kellemetlen pillanatban lepjen meg.

Ha már megjött a vérzésed, azt semmilyen módon nem tudod megszüntetni. Ha azonban már vérzel, és azonnal szedni kezded mellette a kombinált fogamzásgátló tablettát, a menstruációd elvileg rövidebb és enyhébb lesz [3]. Ha vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót szedsz a betegtájékoztatón olvasható adagolás szerint, azzal is csökken a méhfalakon keletkezett duzzanat, amitől csökken a vérzés és a hozzá társuló fájdalom.

Ezenkívül természetes módszereket is kipróbálhatsz [4]. Ha például rendszeresen edzel, az lazítja a méhizomzatot, és csökkenti a vérzés mennyiségét. Sok nő esküszik emellett a különböző macskagyökér- és kamillatartalmú gyógyteákra, de a málnalevél- és a csalántea esetében is ismert, hogy lassítják a menstruációs vérzés ütemét. Mielőtt kipróbálnád valamelyik gyógyteát, kérdezz rá az orvosodnál vagy a patikában!

A felsoroltakkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy bár egyszer-egyszer nem probléma a menstruáció késleltetése, de ennek hosszú távon való biztonságosságára nincs tudományos bizonyíték. Éppen ezért ne tedd kockára az egészségedet: a tested épsége fontosabb, mint egy szándékosan kihagyott menstruáció!

[Hivatkozások]

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban