Ágyon, türkizszínű háttér előtt ülő nő képe – Libresse

Biztosan észrevetted már, hogy mostanában rengeteget változott a tested. Ez az időszak a serdülőkor (idegen szóval pubertás).

Testileg (és lelkileg is) most alakulsz át gyermekből felnőtté. Az egyik legnagyobb változás a menstruáció, vagyis a havi vérzés megjelenése. Ha aggódsz miatta, ne feledd: nem vagy vele egyedül. Ezen minden lány átesik. Pár hónap után egészen biztosan természetesnek veszed majd, hogy menstruálsz. Addig is szeretnénk segíteni, hogy nyugodt és felkészült legyél, ezért megválaszoltuk neked a leggyakrabban feltett kérdéseket.

Mi az a menstruáció?

Egy nő akkor menstruál, ha a szervezete elég érett ahhoz, hogy gyermeke legyen. A méh nyálkahártyája minden hónapban megvastagszik, a petefészkekből pedig kilökődik egy petesejt. Ha a petesejtet megtermékenyíti egy spermium, a méhnyálkahártya megmarad, és segít a terhesség kihordásában. Ha azonban a petesejt nem termékenyül meg, a nyálkahártya leválik, és a hüvelyen keresztül kiürül. Ez a levált nyálkahártya alkotja a vért, amit te is látsz, a havonta bekövetkező folyamat pedig maga a menstruáció.

Mikor jön meg az első menstruáció?

A legtöbb lány 11 és 14 éves kora között kezd menstruálni, 8 és 16 éves kor között azonban bármikor sor kerülhet rá. Ne feledd: minden ember más, így a barátnőidnél és nálad is mást jelent a megfelelő életkor. A menstruáció nagyjából 50 éves korig tart, amikor elkezdődik az úgynevezett változókor (idegen szóval menopauza). Ekkor a szervezetben befejeződik a menstruáció, a nő pedig nem képes többé teherbe esni.

Mik az első menstruáció jelei?

Tudod-e, milyen változásokról beszéltünk? Ha úgy érzed, hogy nőni kezdett a melled, megjelent a fanszőrzeted, vagy láttál fehér folyást a bugyidon, akkor nemsokára az első menstruációdnak is eljön az ideje. Amikor menstruálni kezdesz, előfordulhat, hogy a premenstruációs szindróma (PMS) is jelentkezik. A PMS tünetei közé tartozik a menstruációs fájdalom (amikor görcsöl a hasad), a hangulatingadozás, a hátfájás, a súlygyarapodás és a pattanások megjelenése.

Mennyi ideig tart az első menstruáció?

A vérzés átlagosan négy-öt napig tart, de a menstruáció hossza három-nyolc nap is lehet. Hiszen tudod: minden ember más. A menstruáció a havi ciklus része, amely a vérzés első napján kezdődik, és a következő menstruációd kezdete előtt ér véget. Az átlagos ciklus 28 napos, ennél azonban rövidebb és hosszabb is lehet.

Milyen erős vérzés a normális?

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy rengeteg vért veszítesz, de összesen legfeljebb két-három evőkanálnyit. A menstruációd első néhány napján természetes, ha erősebben vérzel.

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban