Fogamzásgátló tablettát és kozmetikai termékeket ábrázoló fénykép – Libresse

Ha nagyon fiatal vagy, és még nem rendszeres vagy szabálytalan a menstruációd, a peteérésed bármikor bekövetkezhet.

Így tulajdonképpen bármikor teherbe is ehetsz. Akár akkor is, amikor éppen menstruálsz. Nem túl gyakori, de előfordul.

Ha végeztél terhességi tesztet, és az eredmény pozitív, előfordulhat, hogy bár menstruálsz, mégis terhes vagy? Igen, bizonyos értelemben. Legalábbis úgy tűnik. A terhesség elején elfordulhat vérzés vagy barnázás – gyakran éppen olyankor, amikor egyébként menstruáltál volna. Ez azonban nem maga a menstruáció! Inkább beágyazódási vérzés, ami akkor fordul elő, amikor az embrió megtapad a méhfalon. Persze ha nem tudod, hogy terhes vagy, mindezt a menstruációdként is értelmezheted, mivel megtévesztően hasonlítanak egymásra.

A terhesség alatt azonban nincs tényleges menstruáció, mégpedig azért, mert a teherbe esés után a méh megőrzi a nyálkahártyát, hogy táplálni tudja a magzatot – vagyis nem lökődik le róla, mint abban az esetben, ha a pete nem termékenyül meg. Ha a terhességed alatt bármikor is előfordul pecsételő vérzés, azt mindenképp ki kell vizsgáltatnod a kezelőorvosoddal vagy a nőgyógyászoddal, mert egyéb problémákra is utalhat. Természetesen nem mindig jelez veszélyt, de akkor is utána kell járni.

Ha késik a menstruációd, és előtte éltél nemi életet, az akkor is utalhat terhességre, ha védekeztetek. Nincs száz százalékig megbízható születésszabályozó módszer. Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, vásárolj terhességi tesztet – recept nélkül is kapsz ilyet a patikában vagy a drogériákban. Terhességi tesztet már a menstruáció várható első napjától végezhetsz.

Az egészségügyi felelősség kizárása

Az ebben a cikkben olvasható információ kizárólag tájékoztatásul szolgál, és nem használható diagnosztikai, illetve terápiás célokra. Konkrét egészségügyi panaszoddal kapcsolatban kérd a kezelőorvosod segítségét!

Továbbolvasok

Ismerd meg még jobban